Είστε ο μόνος γονιός στην οικογένειά σας και όλες οι αποφάσεις περνούν απ’ τα χέρια σας. Δείτε μερικά Do’s και Dont’s κατά την λήψη αποφάσεων!
Ο μονογονεϊκός τύπος οικογένειας είναι πολύ συνηθισμένος στις μέρες μας. Ένα διαζύγιο, ένας θάνατος ή ένας πατέρας/μητέρα που δεν μπλέχθηκε ποτέ ουσιαστικά είναι μερικοί από τους τρόπους δημιουργίας της. Εάν κι εσείς είστε ο μόνος γονιός της οικογένειάς σας , δείτε πως θα τα βγάλετε πέρα με μερικά Do’s και Dont’s σε θέματα λήψης αποφάσεων. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά εσείς και μόνο εσείς θα καλείστε να κάνετε καθημερινά επιλογές για την φροντίδα του μωρού σας και θα πρέπει με κάποιον μαγικό τρόπο να βεβαιώνεστε πως είναι οι σωστές.
Do: Σταθμίζετε όλες τις εναλλακτικές και μη βιάζεστε. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε για να ζυγίσετε τις συνέπειες των διαφορετικών επιλογών. Έτσι και μόνο έτσι θα βρείτε την συγκεκριμένη στρατηγική που ταιριάζει στην περίπτωσή σας.
Don’t: Μην επιλέγετε πάντα τον εύκολο δρόμο. Η ανατροφή ενός παιδιού σας αναγκάζει ορισμένες φορές να λάβετε και αποφάσεις που δύσκολα εφαρμόζονται, ειδικά σε θέματα πειθαρχίας. Όπως και τα μονοπάτια της αρετής και της κακίας έτσι και ο σωστός δρόμος δεν είναι πάντα ο πιο ευκολοδιάβατος.
Do: Παραμείνετε συνεπής. Έπειτα από την λήψη κάποιας απόφασης είναι σημαντικό να επιμένετε σε αυτήν και να την υπηρετείτε με συνέπεια για μερικές εβδομάδες. Τα παιδιά πολλές φορές αντιστέκονται στην αλλαγή και γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε χρόνο σε μια μέθοδο ώστε να λειτουργήσει.
Don’t: Μην αλλάζετε συνεχώς γνώμη. Μπορεί μετά από μερικές εβδομάδες να αντιληφθείτε πως ο τρόπος που επιλέξατε δεν ήταν αποτελεσματικός και τότε να θελήσετε να τον αλλάξετε. Αυτό είναι θεμιτό. Ωστόσο, αφήνετε χρόνο στην μέθοδο να λειτουργήσει και μη βιάζεστε να αλλάξετε επειδή δεν βλέπετε άμεσα αποτελέσματα. Με το να αλλάζετε συνεχώς γνώμη και να το βάζετε κάτω προκαλείτε σύγχυση στο παιδί ή ακόμα χειρότερα το αφήνετε να πιστεύει ότι με την αντίσταση κάμπτει την αποφασιστικότητά σας!
Do: Παραδεχθείτε πως κάνατε λάθος. Μια τέτοια παραδοχή είναι δείγμα συναισθηματικής δύναμης και όχι αδυναμίας. Μην εμμένετε πεισματικά στην αρχική σας απόφαση εάν δεν είναι καλή και αποτελεσματική. Καλύτερα να αλλάξετε κατεύθυνση προς όφελος δικό σας και του παιδιού σας παρά να προσπαθείτε καθημερινά να γκρεμίσετε ένα αδιέξοδο.
Don’t: Μην υποθέτετε ότι κάνατε λάθος μόνο και μόνο επειδή κάποιος σας συμβούλεψε διαφορετικά. Άλλωστε ένα από τα θετικά του single parent είναι ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει καυγάδες και διαφωνίες στον τρόπο φροντίδας και διαπαιδαγώγησης. Λάβετε υπόψη τις συμβουλές γνωστών και φίλων, αλλά νιώστε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας ως γονιός και πάρτε μόνοι σας τις αποφάσεις.