6 μύθοι για τα αντηλιακά

6 μύθοι για τα αντηλιακά

Ποιες αλήθειες κρύβονται πίσω από 6 μύθους για το αντηλιακό σας

Κι ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς, το αντηλιακό θα γίνει το βασικό αντικείμενο που θα έχετε πάντα μέσα στην τσάντα σας (ή θα έπρεπε να έχετε). Για τη μέγιστη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία ήρθε η στιγμή να αναζητήσουμε την αλήθεια πίσω από γνωστούς μύθους που κυκλοφορούν για τη χρήση και τις ιδιότητες των αντηλιακών

Μύθος 1ος: Τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 15 παρέχουν αρκετή προστασία. Στην πραγματικότητα την ιδανική προστασία παρέχουν τα αντηλιακά με τουλάχιστον SPF 30. Μάλιστα άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις ή λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την φωτοευαισθησία, όπως αντιβιοτικά και φαρμακευτικά σκευάσματα για την ακμή χρειάζονται αντηλιακά με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας. Επιπλέον, το SPF προστατεύει μόνο από τις ακτίνες UVB επομένως είναι σημαντικό να κοιτάει κανείς στη συσκευασία για το αν υπάρχει ολική προστασία και για τις ακτίνες UVA, για προστασία από εγκαύματα και από την καταστροφή των βαθιών ιστών της επιδερμίδας.  

Μύθος 2ος: Δεν υπάρχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσετε το περσινό αντηλιακό.Τα περισσότερα αντηλιακά έχουν χρόνο ζωής 3 χρόνια, ωστόσο από τη στιγμή που ανοιχτεί η συσκευασία αρχίζει η φθορά. Επιπλέον μια συσκευασία αντηλιακού δεν θα κρατήσει περισσότερο από μια σεζόν αν εφαρμόζεται σωστά και συχνά. 

Μύθος 3ος: Από τη στιγμή που θα εφαρμόσετε μια φορά το αντηλιακό είστε καλυμμένοι για όλη την ημέρα. Για να αποφύγετε τα εγκαύματα, θα χρειαστεί να εφαρμόζετε συχνά αντηλιακό στο δέρμα σας. Για μια συνηθισμένη ημέρα εκτός σπιτιού, ανανεώστε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες, ενώ αν κολυμπάτε ή εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους κάθε 40-80 λεπτά. 

Μύθος 4ος: Τα χείλη και τα αυτιά δεν κινδυνεύουν από τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο και τα δύο σημεία εμφανίζουν συχνά μελάνωμα καθώς συνήθως παραμελούνται κατά την εφαρμογή του αντηλιακού. Φροντίστε λοιπόν να σας γίνει συνήθεια η εφαρμογή αντηλιακού σε όλο το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών και των αυτιών, στο λαιμό, στο σβέρκο και στο ντεκολτέ. 

Μύθος 5ος: Αν το makeup έχει δείκτη αντηλιακής προστασίας τότε δεν χρειάζεται να εφαρμόσετε αντηλιακό. Ακόμα και αν το makeup περιέχει δείκτη προστασίας 30 (αν και τα περισσότερα περιέχουν 15) δεν προστατεύει όσο το αντηλιακό καθώς η ποσότητα που εφαρμόζεται στο δέρμα δεν είναι αρκετή. Η καλύτερη λύση είναι να εφαρμόσετε κάτω από το makeup αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη προστασία.  

Μύθος 6ος: Τα αντηλιακά ειδικά για σπορ δεν φεύγουν με τον ιδρώτα.Στην πραγματικότητα κανένα αντηλιακό δεν έχει αυτή την ιδιότητα, παρά μόνο να είναι ανθεκτικά στον ιδρώτα ή στο νερό αλλά και πάλι αυτό ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία. Σε περίπτωση δε που ασκήστε ή βγαίνετε από τη θάλασσα και έχετε σκουπιστεί θα πρέπει να εφαρμόσετε ξανά μια στρώση αντηλιακού. 

Tips προστασίας

  • Προστασία θα χρειαστείτε ακόμα και αν βρίσκεστε υπό σκιά, μιας και στην αυτή την περίπτωση υφίσταται έκθεση στην ακτινοβολία λόγω της διάθλασης του φωτός, που είναι πιο έντονη κοντά σε νερό. Καλύψτε το σώμα σας με ελαφρύ βαμβακερό ύφασμα, φορέστε καπέλο με πλατύ γείσο και γυαλιά ηλίου με 100% προστασία από τις ακτίνες UV. Φυσικά μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό στο σημεία του σώματος που δεν είναι προφυλαγμένα από υφάσματα. 
  • Αν πάθετε έγκαυμα από τον ήλιο, πηγαίνετε αμέσως στη σκιά και εφαρμόστε στο σημείο μια παγωμένη κομπρέσα ή κάντε ένα κρύο ντους. Στη συνέχεια εφαρμόστε ένα after sun γαλάκτωμα που να περιέχει λεβάντα, αγγούρι ή αλόη για ανακούφιση και ενυδάτωση.