Πώς να τα προλαβαίνετε όλα!

Πώς να τα προλαβαίνετε όλα!

Οργανώστε την ημέρα σας για να φέρετε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις σας

Φτάνει το βράδυ και διαπιστώνετε πως δεν έχετε κάνει όσα θα έπρεπε μέσα στην ημέρα; Αν δεν είστε από τη φύση σας οργανωτική, οι καθημερινές υποχρεώσεις που αφορούν το σπίτι και την φροντίδα των παιδιών μπορεί να σας πελαγώσουν. Αλλά επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος και χρειάζεστε χρόνο για τα παιδιά, τον σύντροφο και τον εαυτό σας, ακολουθήστε τα παρακάτω tips για να τα προλαβαίνετε όλα.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να οργανωθείτε. Κάθε πρωί την ώρα που θα πίνετε τον καφέ σας, φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν εντός της ημέρας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι. Είναι καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι για το τι σας περιμένει την επόμενη ημέρα. Όταν προκύψει κάτι συμπληρώστε την λίστα και έτσι θα καταφέρετε να παραμείνετε συντονισμένοι.

Θέστε τις προτεραιότητες σας. Γράψτε τα πράγματα που πρέπει να κάνετε ξεκινώντας από όσα αποτελούν προτεραιότητα και δείτε ποια είναι σημαντικά για εσάς. Τοποθετήστε τη λίστα σε ένα σημείο για να μπορείτε να την κοιτάτε συχνά. Ο χρόνος που δαπανάτε για δραστηριότητες θα πρέπει να είναι ανάλογος με το πόσο σημαντικές είναι για εσάς και για τους ανθρώπους που αγαπάτε. Η ζωή άλλωστε είναι μικρή και δεν χρειάζεται να καταναλώνετε χρόνο για πράγματα που δεν έχουν σημασία.

Χωρίστε τις δουλειές σε κατηγορίες. Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι είναι δύσκολο να κάνετε ορισμένες δουλειές όταν είναι ξύπνια και αναζητούν την προσοχή σας. Η λύση είναι να χωρίζετε τις δουλειές σε δύο κατηγορίες, μια για όσες μπορούν να γίνουν όσο τα παιδιά είναι ξύπνια και μια άλλη για δουλειές που μπορούν να γίνουν όσο τα μικρά σας κοιμούνται. Η κατηγοριοποίηση αυτή θα σας βοηθήσει να θέσετε και χρονικά όρια, καθώς θα πρέπει λόγου χάρη να έχετε τελειώσει τις δουλειές που προκαλούν θόρυβο στο σπίτι πριν τον μεσημεριανό ύπνο του μικρού σας.

Θέστε χρονικά περιθώρια. Αν ορίσετε ότι σε 45 λεπτά λόγου χάρη θα πρέπει να έχετε τελειώσει μια δουλειά, θα πιέσετε τον εαυτό σας να τη φέρει εις πέρας, χωρίς να αποσπάτε την προσοχή σας με άλλα πράγματα ή δραστηριότητες.

Θέστε μικρούς εβδομαδιαίους στόχους. Αντί να λέτε μέσα στον επόμενο μήνα πρέπει να έχω τελειώσει το τάδε ή το δείνα, θέστε στόχους ανά εβδομάδα και ανά κατηγορίες. Πείτε για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα θα οργανώσω την κουζίνα, θα καθαρίσω το μπαλκόνι, θα πάω με τα παιδιά στο πάρκο. Έτσι θα χωρίσετε σε κομμάτια τις δουλειές που πρέπει να γίνουν και θα είναι πιο εύκολο να τις φέρετε εις πέρας.

Εμπλέξτε και τα παιδιά σας στη διαδικασία. Παροτρύνετε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν, ξεκινώντας από τα πολύ απλά πράγματα, όπως να αδειάζετε μαζί το πλυντήριο, να σας δίνουν τα ρούχα για να τα απλώσετε ή να σας βοηθούν στο μαγείρεμα. Ίσως να χρειάζεστε περισσότερη ώρα για να τελειώσετε αλλά θα περνάτε χρόνο μαζί τους, θα τα διδάξετε μερικές πολύ σημαντικές δεξιότητες και στο μέλλον θα μπορείτε να τους αναθέτετε δουλειές για να τελειώνετε πιο γρήγορα με όσα πρέπει να γίνουν.

Σηκωθείτε πιο νωρίς ή κοιμηθείτε λίγο πιο αργά. Αυτό σημαίνει πως θα έχετε χρόνο στο σπίτι μόνοι σας καθώς τα παιδιά θα κοιμούνται για να οργανωθείτε ή να τελειώσετε κάποιες δουλειές χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας από τίποτα άλλο.

Αποφύγετε την τηλεόραση. Θα διαπιστώσετε πως θα έχετε πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο χωρίς αυτήν, όχι μόνο για να κάνετε πράγματα στο σπίτι αλλά και για να ανακαλύψετε άλλους τρόπους χαλάρωσης που έχουν να σας προσφέρουν πολύ περισσότερα. Άλλωστε, εάν η τηλεόραση είναι ανοιχτή όσο κάνετε τις δουλειές σας μπορεί να «κολλήσετε» με ένα πρόγραμμα και να αναβάλλετε όσα πρέπει να γίνουν την ώρα εκείνη.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Μπορεί να σας φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο, αλλά χρειάζεται και να χαλαρώνετε. Ασχοληθείτε με τις προτεραιότητες, ζητήστε τη βοήθεια του συντρόφου σας και μην αισθάνεστε ενοχές αν δεν τα προλάβετε όλα.