Ποιες συνήθειες κάνουν μια μαμά ευτυχισμένη;

Ποιες συνήθειες κάνουν μια μαμά ευτυχισμένη

16 συνήθειες που θα σας χαρίσουν την ευτυχία

Είναι αλήθεια πως η ευτυχία των γονιών καθρεφτίζεται στα μάτια των παιδιών, οπότε δεν γίνεται να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά εάν οι ίδιοι δεν είστε χαρούμενοι. Συνεπώς αυτό το πολυφορεμένο «θυσιάζομαι για τα παιδιά μου» δεν είναι απόλυτα αποδοτικό. Αντίθετα, το να φροντίζεις τον εαυτό σου, το να απολαμβάνεις την σχέση με τον σύντροφό σου, να βρίσκεις χρόνο για τους φίλους και για τα χόμπι σου είναι ουσιαστικά απαραίτητο για ένα θετικό συναισθηματικά οικογενειακό περιβάλλον.

Εσείς γνωρίζετε τι είναι αυτό που πραγματικά έχετε ανάγκη, όμως πάμε μαζί να δούμε 16 συνήθειες που έχουν υιοθετήσει κάποιες πραγματικά ευτυχισμένες μαμάδες, ώστε να σας δώσουμε μερικές ιδέες.

  1. Δεν τα κάνουν όλα μόνες! Μπορεί να τα καταφέρνετε και με την δουλειά και με το νοικοκυριό και με την ανατροφή των παιδιών αλλά όλο αυτό σας ρουφά τα αποθέματα ενέργειες. Για να αποφορτιστείτε, ζητήστε την βοήθεια συγγενών και φίλων και βρείτε χρόνο για να βγείτε ένα ραντεβού με τον άντρα σας, για καφέ με τις φίλες σας ή πηγαίνετε να απολαύσετε ένα μασάζ (στην εποχή των κουπονιών δεν είναι πολυτέλεια!).
  2. Δεν κλείνονται σπίτι! Οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ, γι’ αυτό φτιάξτε ένα μη απαιτητικό πρόγραμμα και εξασφαλίστε στον εαυτό σας καθημερινά χρόνο εκτός σπιτιού. Ο φρέσκος αέρας και ο ήλιος δρουν καταλυτικά στην διάθεση και την ψυχική σας υγεία. Το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να αφήσετε το παιδί στο σπίτι! Εάν είναι μωρό μεταφέρετέ το στον μάρσιπο ή στο καροτσάκι και εάν είναι μεγαλύτερο πάρτε το μαζί σας, ώστε παράλληλα με την φύση να απολαύσει και μπόλικο παιχνίδι.
  3. Πηγαίνουν εκδρομές! Οι εξορμήσεις δεν είναι μόνο καλοκαιρινό προνόμιο. Με την πρώτη ευκαιρία παραμερίστε τις υποχρεώσεις και περάστε ένα Σαββατοκύριακο εκτός σπιτιού (άλλωστε στο internet κυκλοφορούν πολλά πακέτα προσφορών που δεν θα σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού). Φυσικά, εάν τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν ούτε αυτό προγραμματίστε ολιγόωρες αποδράσεις κάπου κοντά. Αθηναίες, ξέρετε πόσο όμορφα μπορείτε να περάσετε στην Πάρνηθα (όχι μόνο στα καταφύγια αλλά και στην λίμνη Μπελέτσι).
  4. Κάνουν σεξ! Η πιο φθηνή μορφή διασκέδασης που κάνει καλό και στην υγεία και στην διάθεση και στην σχέση και στην σιλουέτα.
  5. Κοιμούνται και τρώνε πρωινό! Μπορεί να νομίζετε ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο για ύπνο αλλά αυτό δεν ισχύει. Εάν τρώτε βραδινό στις 7 και το παιδί σας κοιμάται στις 9, προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο στις 10:30. Έτσι θα ξεκουράζεστε αρκετά! Φροντίστε, μάλιστα, να ξυπνάτε νωρίς (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χουζουρέψετε για λίγο στο κρεβάτι) και να τρώτε ένα γερό αλλά υγιεινό πρωινό.
  6. Γυμνάζονται! Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες και σας κάνει χαρούμενες. Μάλιστα, ενώ θα περίμενε κανείς το αντίθετο, χαρίζει ενέργεια και έτσι τα πάντα μοιάζουν πολύ πιο εύκολα. Βρείτε χρόνο για μια βόλτα σε γρήγορο ρυθμό ή λίγο τζόκινγκ ή –γιατί όχι;- γραφτείτε στο myLiveGym για επαγγελματική γυμναστική στο σπίτι με μόνο 12 ευρώ/μήνα.
  7. Μένουν μόνες! Η ησυχία είναι χρυσός. Ζητήστε, λοιπόν, από τον σύντροφό σας να πάει τα παιδιά την Κυριακή στο θέατρο ή στο εμπορικό ή στην παιδική χαρά κι εσείς μουλιάστε στην μπανιέρα με ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό. Σήμερα θα φάτε μακαρόνια!
  8. Προσφέρουν! Δεν χρειάζεται να μπείτε σε κάποια εθελοντική ομάδα εάν δεν το θέλετε αλλά το να πάτε ένα πιάτο φαγητό στην γειτόνισσα ή το να κάνετε τα ψώνια της λαϊκής και για τον παππού που μένει στον κάτω όροφο, εκτός από πολύ καλό παράδειγμα στα παιδιά σας θα δώσει και σε εσάς ένα αίσθημα πληρότητας.
  9. Δεν κάνουν συγκρίσεις! Εάν μάθετε να είστε ικανοποιημένη με αυτά που έχετε (χωρίς φυσικά να πάψετε να αγωνίζεστε για την εκπλήρωση των ονείρων σας, ακόμα και των υλικών) θα είστε περισσότερο χαρούμενη. Οι συγκρίσεις για το τι έχουν οι άλλοι και τι εσείς μόνο κακό μπορεί να κάνει.
  10. Βλέπουν τις φίλες τους!
  11. Σπάνε τους κανόνες! Το να ζεις συνεχώς με τα «πρέπει» και τα «μη» είναι επιβαρυντικό. Εφόσον, λοιπόν, είστε εσείς που θέτετε τους κανόνες είστε κι εσείς εκείνη που μπορείτε να τους σπάσετε. Που και που, λοιπόν, μπορείτε να επιτρέπετε μικρές παρασπονδίες και να περνάτε καλά με το μικρό σας.
  12. Ξεχωρίζουν τα παιδιά τους! Όχι, δεν αγαπούν το ένα πιο πολύ από το άλλο αλλά φροντίζουν να περνούν ποιοτικό χρόνο με το κάθε ένα ξεχωριστά ώστε να μπορούν να προσφέρουν αδιαίρετη την προσοχή, την φροντίδα και την αγάπη τους.
  13. Συγχωρούν τον εαυτό τους! Δεν υπάρχει γονιός που δεν κάνει λάθη, που λέει και ξελέει, που αντιδρά παρορμητικά επειδή είναι κουρασμένος ή έχει νεύρα. Όταν αυτό, λοιπόν, συμβεί και σε εσάς φροντίστε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας και να το ξεχάσετε. Δεν τρέχει και τίποτα εάν μια φορά του φωνάξατε ή του τάξατε γλυκό για να φάει το φαί του. Ας μην υπερβάλουμε!
  14. Γελούν! Το γέλιο απελευθερώνει σεροτονίνη και ενισχύει την καλή διάθεση. Γι’ αυτό βρείτε χρόνο να δείτε μια καλή κωμωδία στο dvd, να δείτε αστεία βιντεάκια στο youtube, να διαβάσετε κόμιξ και να ακούσετε ανέκδοτα. Ακόμα, περισσότερα γέλια μπορούν να προκαλέσουν τα οικογενειακά παιχνίδια όπως το Twister, το taboo και η παντομίμα.
  15. Προσφέρουν αγκαλιές! Δεν γίνεται να αγκαλιάσεις χωρίς να σε αγκαλιάσουν, γι’ αυτό αδράξτε κάθε ευκαιρία για αγκαλιές με τα παιδιά, τον σύντροφο και τις φίλες σας. Κάθε αγκαλιά είναι ευεργετική! Εάν δεν ήταν δεν θα έβγαινε κόσμος στον δρόμο για «free hugs»!
  16. Επιμένουν να κοιτούν μπροστά! Όταν υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία είναι σαν να προσκαλούμε την τύχη να έρθει με το μέρος μας. Μην το βάζετε, λοιπόν, κάτω με κάθε αναποδιά και συνεχίστε να προσπαθείτε και να προσπαθείτε. Μια να πέφτεις δύο να σηκώνεσαι, που λέει και η παροιμία!

Δεν είναι ουτοπία! Η ευτυχία είναι απόφαση!