Παλιοί μύθοι που παραμένουν πιστευτοί

Τι κρύβεται πίσω από παλιούς μύθους που ακόμα θεωρούνται ότι ισχύουν

Τι κρύβεται πίσω από παλιούς μύθους που ακόμα θεωρούνται ότι ισχύουν

Όταν μεγαλώσατε ακούγοντας διαρκώς φράσεις του τύπου «μην βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά γιατί θα κρυώσεις» ή «φάε καρότα για να βλέπεις καλύτερα» δεν είναι εύκολο να τις αμφισβητήσετε ως αβάσιμες. Υπάρχουν αντιλήψεις που έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν και που με τα χρόνια έχουν εξελιχθεί ή εμπλουτιστεί φτάνοντας μέχρι σήμερα να θεωρούνται ως πραγματικές από τους περισσότερους. Κι όμως πρόκειται για μύθους. Ας δούμε κάποιους αρκετά διαδομένους αλλά και τι ισχύει στην πραγματικότητα.   

1. Τα καρότα βελτιώνουν την νυχτερινή όραση. Μήπως και εσείς πιστεύετε ότι τρώγοντας καρότα ή άλλες τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη θα βλέπετε καλύτερα στο σκοτάδι; Δυστυχώς θα σας απογοητεύσουμε, καθώς δεν υπάρχουν ιατρικές αποδείξεις για το παραπάνω. Η αντίληψη αυτή πιθανόν να έχει τις ρίζες της στην προπαγάνδα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, όταν η βρετανική κυβέρνηση διέδιδε ότι η καλή όραση των βρετανών πιλότων τη νύχτα οφειλόταν στα …καρότα. Επρόκειτο για μια προσπάθεια να παραπλανήσουν τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες για να μην ανακαλύψουν τα ραντάρ που είχαν εγκαταστήσει σε ορισμένα πολεμικά αεροσκάφη.    

2. Αν μετράτε τα άστρα θα βγάλετε μυρμηγκιές. Στην πραγματικότητα οι μυρμηγκιές προκαλούνται από ιογενή μόλυνση, και μάλιστα από ανθρώπινο ιό, και δεν έχουν σχέση ούτε με τα αστέρια ούτε με τα βατράχια, όπως άλλοι πιστεύουν λόγω του χαρακτηριστικού τύπου του δέρματός τους.

3. Η κοιλιά της εγκύου δείχνει το φύλο του μωρού. Λέγεται πως αν η κοιλιά στρέφεται ελαφρά προς τα πάνω η μέλλουσα μητέρα κυοφορεί κορίτσι, ενώ αν βρίσκεται χαμηλά τότε θα γεννηθεί αγόρι. Ωστόσο το σχήμα της κοιλιάς δεν συνδέεται με το φύλο του μωρού, αλλά εξαρτάται από το σωματότυπο κάθε γυναίκας.

4. Το κολύμπι μετά το φαγητό προκαλεί κράμπες. Η αντίληψη ότι το κολύμπι μισή ή μία ώρα μετά το φαγητό μπορεί να προκαλέσει κράμπες είναι πολύ διαδομένη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει γνωστή σύνδεση ανάμεσα στις δύο καταστάσεις. Στην πραγματικότητα το σώμα είναι ικανό να προχωρά στην πέψη και να κολυμπά ταυτόχρονα.

5. Όταν έχετε πυρετό δεν πρέπει να τρώτε.Είναι συχνό φαινόμενο όταν ανεβάζει κανείς πυρετό να έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό. Ωστόσο δεν συνίσταται σε καμία περίπτωση να το ρίξει στη δίαιτα. Αντιθέτως πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή με πολλά υγρά.

6. Το να κάνετε «κρακ» στα δάχτυλά σας προκαλεί αρθρίτιδα. Αν συνηθίζετε να «σπάτε» τα δάχτυλά σας, κάνοντας τον χαρακτηριστικό ήχο «κρακ», σε δημόσιο χώρο και πάντα κάποιος σας προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο να πάθετε αρθρίτιδα λόγω της συγκεκριμένης συνήθειας, καιρός να σταματήσετε να αγχώνεστε. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όμως τα άσχημα νέα είναι ότι η συνήθεια αυτή ενδέχεται μετά από χρόνια να προκαλέσει μείωση της δύναμης και της ευελιξίας της λαβή.

7. Θα κρυώσετε αν βγείτε έξω με βρεγμένα μαλλιά.Όμως το κρύωμα προκαλείται από ιό, κυρίως μέσω της επαφής με άτομα που ήδη νοσούν, και δεν σχετίζεται με τα βρεγμένα μαλλιά.

8. Οι γάτες πνίγουν τα μωρά. Σύμφωνα με τους μύθους που κυκλοφορούν οι γάτες μπορούν να ρουφήξουν την ανάσα από το στόμα ενός μωρού ή να κοιμηθούν πάνω στο πρόσωπό του, προκαλώντας του ασφυξία. Το πρώτο είναι αδύνατο να γίνει, όσο για το δεύτερο υπάρχουν μηδαμινές πιθανότητες. Φυσικά αν έχετε κατοικίδιο ζωάκι στο σπίτι, καλό είναι να το επιβλέπετε όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το μωρό σας ή το νήπιο. Και αυτό για να προστατέψετε το μικρό σας που καθώς δεν έχει ακόμα επίγνωση των επιπτώσεων μιας πράξης μπορεί με μια κίνηση να πονέσει ή να πειράξει το ζώο και εκείνο να αντιδράσει απότομα τραυματίζοντάς το.