Ο καλύτερος τρόπος να πλένετε φρούτα και λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος να πλένετε φρούτα και λαχανικά

Εσείς γνωρίζετε πως να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά ώστε να απομακρύνετε τα φυτοφάρμακα;

Πρόσφατα το Environmental Working Group εξέδωσε λίστα με τα πιο βρώμικα φρούτα και λαχανικά, στην κορυφή της οποία βρίσκονται οι φράουλες, ενώ τα μήλα και τα βατόμουρα τις ακολουθούν κατά πόδας. Και παρότι δεν αποτελεί έκπληξη η χρήση φυτοφαρμάκων κατά την παραγωγή, είναι στο χέρι μας τελικά το πόσα βακτήρια θα καταναλώσουμε.

Ο πιο ασφαλής τόπος είναι, φυσικά, η αγορά οργανικών προϊόντων κυρίως σε ευαίσθητα τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά. Αμέσως μετά είναι η αγορά των προϊόντων αυτών από την λαϊκή αγορά, αφού εκεί μπορούμε να μιλήσουμε απευθείας με τους παραγωγούς για τις μεθόδους καλλιέργειας. Τέλος, ο σωστός τρόπος πλυσίματος είναι αυτός που θα απομακρύνει από τα πιάτα της οικογένειάς μας βλαβερές από τον οργανισμό μας ουσίες.

Σωστό πλύσιμο                                        

1) Τοποθετήστε τα φρούτα και τα λαχανικά σε ένα μπολ και καλύψτε τα με νερό στο οποίο θα προσθέσετε μια κουταλιά του γλυκού ξύδι. Αφήστε τα μέσα στο νερό για 15 λεπτά.

2) Στην συνέχεια, ξεπλύνετε τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο, ζεστό κατά προτίμηση, νερό για 30 περίπου δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να τρίβετε την επιφάνειά τους καλά. Στα σκληρά φρούτα μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και βούρτσα.

3) Μην ξεχνάτε πως πλύσιμο χρειάζονται και τα φρούτα που ξεφλουδίζετε (μήλα, πορτοκάλια, καρπούζια, πεπόνια) γιατί καθώς τα κόβεται το μαχαίρι μπορεί να μεταφέρει βακτήρια από την φλούδα στην σάρκα.