10 tips για να τα «βγάλετε πέρα» τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό σας
Τις πρώτες εβδομάδες που το νεογέννητο μωρό σας βρίσκεται στο καινούργιο του σπίτι αισθάνεστε ότι τα πάντα αποτελούν πρόκληση. Συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα πλέον χωρίς να έχετε κάποιο πλάνο για το πού θα είναι το μωρό σας ενώ μπορεί να αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τη συνεχή φροντίδα του. Αναμφίβολα, η ευτυχία να κρατάτε το αγγελούδι σας στην αγκαλιά σας υπερισχύει όλων των άλλων. Ωστόσο, εμείς σας προτείνουμε 10 τρόπους για να γίνει ευκολότερη η επιστροφή στο σπίτι με ένα ακόμη μέλος.
- Γεμίστε το ψυγείο με τρόφιμα. Μπορείτε πριν τη γέννα να μαγειρεύετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και να τις βάζετε στην κατάψυξη ή προμηθευθείτε υγιεινά φαγητά που να είναι εύκολο μάλιστα να τα τρώτε με το ένα χέρι, όπως φρούτα, λαχανικά κομμένα από πριν.
- Διερευνήστε πριν γεννηθεί το μικρό σας αν έχετε κοντά στο σπίτι σας φαρμακείο ή κλινική ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο μετά τη γέννα να μην χρειαστεί να ψάχνετε τελευταία στιγμή.
- Δημιουργήστε μια ομάδα υποστήριξης. Όσο ανεξάρτητοι γονείς και αν είστε το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείτε βοήθεια από κάποιον τρίτο. Καλό είναι να επιλέξετε κάποιον που να μην σας ανακουφίζει από το άγχος και όχι να σας επιβαρύνει.
- Καθώς δεν θα μένει και πολύς χρόνος μέσα στην ημέρα για δουλειές σπιτιού ή για επισκέψεις αφού τον χρόνο σας θα μονοπωλούν οι ανάγκες του μικρού σας είναι καλό να αποφασίσετε ότι θα περάσετε μια ήσυχη περίοδο τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα. Αποδεχτείτε ότι πρέπει να θηλάζετε το μωρό στην ώρα του και όχι να εξαρτάστε από πιθανούς επισκέπτες αλλά και ότι το σπίτι σας δεν θα είναι τακτοποιημένο.
- Αν έχετε προβλήματα ή δυσκολεύεστε με τον θηλασμό τις πρώτες εβδομάδες είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας.
- Προσπαθήστε να κοιμηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείτε. Οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά ότι θα ξυπνάνε το βράδυ για να ταΐζουν το μωρό τους. Ένας τρόπος είναι να συνηθίσουν να κοιμούνται περισσότερες ώρες την ημέρα όταν κοιμάται και το μικρό τους.
- Έχετε ως προτεραιότητα και την δική σας φροντίδα. Μετά την εμπειρία της γέννας που ήταν εξουθενωτική κάθε νέα μητέρα βρίσκεται σε μια κατάσταση με νέες απαιτήσεις και πολύ λίγο ύπνο. Άρα είναι πολύ σημαντικό να τρώτε καλά, να πίνετε πολλά υγρά και να βρίσκετε χρόνο για να κάνετε μπάνιο και να ξεκουράζεστε.
- Κρατήστε το μωρό σας κοντά σας. Η άμεση επαφή με ένα ζεστό σώμα και ο ήχος του χτύπου της καρδιάς αρέσει πολύ στα μωρά, αλλά παράλληλα ανακουφίζει και παρηγορεί και εσάς. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξετε αμέσως μετά τη γέννα άμεση σωματική επαφή.
- Δεν υπάρχει κάποιος «σωστός» τρόπος για να αποκτήσετε μια στενή σχέση με το μωρό σας. Για άλλους γονείς αυτό συμβαίνει από την πρώτη στιγμή που θα το κρατήσουν στην αγκαλιά τους ενώ για άλλους απαιτείται να περάσει περισσότερος χρόνος με φροντίδες για να χτιστεί μια δυνατή σχέση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ανταποκρίνεστε στο κλάμα του μωρού σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πολύ σύντομα θα μπορείτε να αναγνωρίζετε τον τρόπο που επικοινωνεί και να διαχωρίζετε τις ανάγκες του.
- Οι μπαμπάδες μπορεί να νιώσουν ότι βρίσκονται έξω από το παιχνίδι ειδικά την περίοδο του θηλασμού. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν από νωρίς. Άλλωστε είναι απαραίτητο να χτιστεί και η σχέση του μωρού με τον πατέρα του. Από την πλευρά τους οι μαμάδες μπορούν να αφήνουν τους συντρόφους τους να παίρνουν πρωτοβουλίες ώστε να φροντίζουν και οι ίδιοι το μωρό τους.