Ολική επαναφορά... σιλουέτας!

Επαναφέρατε το σώμα σας μετά τον τοκετό

Πώς θα επαναφέρετε το σώμα σας μετά τον τοκετό και ποιες ασκήσεις είναι προτιμότερο να επιλέξετε το πρώτο εξάμηνο

Για να επανέλθετε σε φόρμα, όπως είσαστε πριν την εγκυμοσύνη, απαιτείται υπομονή. Χρειάστηκαν 40 εβδομάδες για να πάρετε όλο το βάρος της εγκυμοσύνης, συνεπώς μπορεί να χρειαστεί ο ίδιος περίπου χρόνος για να το χάσετε. Το σώμα σας αποτέλεσε το όχημα για να μεγαλώσει μια νέα ζωή και να έρθει στον κόσμο οπότε δώστε του μια ευκαιρία να αναρρώσει. Ίσως αρχικά να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για γυμναστική ενώ το μωράκι σας απαιτεί την προσοχή σας συνεχώς. Ωστόσο, δεν είναι και ακατόρθωτο αν το θέσετε στις προτεραιότητές σας.


  • Μπορείτε να ξεκινήσετε με ελαφριά γυμναστική, όπως ασκήσεις για την πύελο και για τους μυς της κοιλιάς (ειδικά για την πύελο συνεχίστε να επικεντρώνεστε στις «Ασκήσεις Kegel»). Ενδυναμώνοντας την πύελο θα αποφύγετε και την ακράτεια όταν κάνετε γυμναστική. Μέχρι να επανέλθει η πύελος, μην επιχειρήσετε να κάνετε κοιλιακούς ή αεροβική γυμναστική (τρέξιμο , τένις κ.λπ.). Αυτού του τύπου οι ασκήσεις μπορεί να πιέσουν πολύ τους συγκεκριμένους μύες. Επίσης για τους πρώτους 6 μήνες αποφύγετε να επισκεφθείτε το κολυμβητήριο, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
  • Καθημερινά προσπαθείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα με το μωρό σας με το καρότσι. Το περπάτημα βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και είναι μια ελαφριάς μορφής σωματική άσκηση. Ταυτόχρονα οι βόλτες αυτές μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή σας.
  • Κάντε όσες ασκήσεις αντέχει το σώμα σας, ακόμα και αν διαρκούν 10 ή 15 λεπτά και μην ταλαιπωρείτε το σώμα σας με δύσκολες ασκήσεις.
  • Μετά τους 6 μήνες ή μετά τον έλεγχο από το γιατρό σας (στο διάστημα 6 με 8 μήνες μετά τον τοκετό), μπορείτε σταδιακά να αρχίσετε να αυξάνετε την ένταση της γυμναστικής που κάνετε.  
  • Καθιερώστε μια ώρα συνεχόμενο περπάτημα 4 ή 5 φορές την εβδομάδα. Αν μπορείτε να περπατάτε με άνεση για 20 λεπτά, αυξήστε την ταχύτητα. Αν κάνετε 1,5 χλμ στα 15 λεπτά είναι μια καλή άσκηση για να κάψετε λίπος και να ασκήσετε την καρδιά σας και τους πνεύμονές σας.
  • Αν δυσκολεύστε να κάνετε για μια ώρα συνεχόμενα γυμναστική, χωρίστε το χρόνο σε 3 περιόδους των 20 λεπτών ώστε να κάνετε διαλείμματα ενδιάμεσα.

Κάντε απαραιτήτως streching

  • Ο καλύτερος τρόπος να χάσετε βάρος είναι η αερόβια γυμναστική (μετά τους 6 με 8 μήνες από τον τοκετό). Βρείτε μια δραστηριότητα που να σας αρέσει, διαφορετικά δύσκολα θα έχετε κίνητρο για να ασκείστε συχνά.
  • Αν θηλάζετε, ασκηθείτε μετά το θηλασμό. Ίσως χρειαστείτε ένα αθλητικό σουτιέν πάνω από το σουτιέν του θηλασμού για μεγαλύτερη άνεση.

Extra tip: Μην πέσετε με τα… μούτρα στην γυμναστική ώστε να χάσετε γρηγορότερα βάρος γιατί το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει και να σας αφήσει καθηλωμένη με πιάσιμο ή θλάση. Τέλος, μην ξεχνάτε την αποθεραπεία. Μετά την άσκηση είναι πολύ σημαντικό να τεντώνετε τους μύες σας με διατάσεις, ενώ αν σας δίνετε η ευκαιρία μετά την γυμναστική ένα χαλαρωτικό ντους αλλά και λίγο μασάζ με κρέμα είναι εκτός από απολαυστικά και λείαν ευεργετικά!