Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες που εργάζονται από το σπίτι

Tips για να εργάζεστε στο σπίτι παρέα με το μικρό σας

Tips για να εργάζεστε απερίσπαστη στο σπίτι παρέα με το μικρό σας

Αν έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε από το σπίτι, είστε από τις τυχερές μαμάδες! Θα βλέπετε το μικρό σας περισσότερες ώρες και θα είστε κοντά του για ό,τι χρειαστεί. Ωστόσο για να κατορθώσετε να συγκεντρωθείτε με ένα ή περισσότερα παιδιά που απαιτούν την προσοχή σας πιθανόν να χρειαστεί να καταβάλλετε παραπάνω προσπάθεια. Σας προτείνουμε μερικά tips για να τα προλαβαίνετε όλα!

Ορίστε τον χώρο εργασίας σας.Το μικρό σας πρέπει να καταλάβει ότι εργάζεστε διαφορετικά θα σας διακόπτει διαρκώς για να του δώσετε σημασία ή για να σας ζητήσει κάτι. Επιλέξτε έναν χώρο του σπιτιού όπου θα δουλεύετε όσο τον δυνατόν απερίσπαστα, φροντίζοντας να κάνετε τα απαραίτητα διαλείμματα και αποφύγετε να μεταφέρετε το laptop από το ένα σημείο στο άλλο. Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα χρειαστεί για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας και παραμείνετε πιστή σε αυτό, διαφορετικά μπορεί να ξοδέψετε όλη την ημέρα για μια εργασία που θα μπορούσατε να την ολοκληρώσετε σε πολύ λιγότερες ώρες.

Ξυπνήστε νωρίς.Η δουλειά στο σπίτι απαιτεί και χρόνο όπου τα παιδιά δεν θα βρίσκονται κοντά σας. Συνεπώς μπορείτε να επιλέξετε είτε να σηκώνεστε πιο νωρίς από αυτά είτε να κοιμάστε πιο αργά το βράδυ. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί το πρωί, άρα καλό είναι να δοκιμάσετε να ξυπνάτε τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα από το μικρό σας.

Απασχολήστε το μικρό σας δημιουργικά. Προφανώς θα χρειαστεί να απασχολείτε το μικρό σας με κάτι δημιουργικό όση ώρα δουλεύετε. Μπορεί η τηλεόραση να είναι μια λύση, καθώς εκείνο θα μένει ακίνητο μπροστά στην οθόνη, αλλά σίγουρα το παιδί σας αξίζει κάτι παραπάνω από μια καθημερινή αποχαύνωση. Δημιουργήστε στο σπίτι ένα χώρο για παιχνίδι, σε σημείο που να έχετε οπτική επαφή, και φροντίστε να εφοδιάσετε το αγγελούδι σας με παιχνίδια, παλιά ρούχα, χαρτιά και μπογιές, βιβλία και οτιδήποτε άλλο θα το βοηθήσει να παίξει δημιουργικά αλλά ήσυχα.

Επωφεληθείτε από την ώρα του μεσημεριανού ύπνου. Φροντίστε να κάνετε τα πιο σημαντικά τηλέφωνα ή να καταπιαστείτε με την εργασία που απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή την ώρα που το μικρό σας παίρνει τον μεσημεριανό ή απογευματινό του υπνάκο.

Ανταλλαγή χρόνου.Αν κάποια φίλη σας δουλεύει από το σπίτι και έχει παιδί στην ηλικία του δικού σας μπορείτε να κάνετε εναλλάξ babysitting, ώστε να σας μείνει κάποιος χρόνος στο σπίτι για να ολοκληρώσετε μια απαιτητική εργασία χωρίς να σας αποσπά την προσοχή το μικρό σας.

Ζητήστε βοήθεια. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου φίλου που δεν έχει υποχρεώσεις ή της μητέρας σας για να βρίσκεται στο σπίτι την ώρα που δουλεύετε και να προσέχει και να απασχολεί για κάποιες ώρες το μικρό σας.

Κερδίστε χρόνο. Μην σπαταλάτε το χρόνο σας αλλά οργανωθείτε για να μην βγείτε εκτός προγράμματος. Για παράδειγμα, μην προσπαθήσετε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά αφού τελειώσετε κάτι ξεκινήστε κάτι άλλο. Μην ελέγχετε διαρκώς τα e-mail σας και μην σηκώνετε όλα τα τηλέφωνα εκτός αν αφορούν στη δουλειά σας. Φροντίστε ακόμα να κάνετε διαλείμματα αλλά όχι τόσο συχνά που να δυσκολεύεστε στη συνέχεια να συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνατε.