Ξυπνήστε τον οργανισμό σας χωρίς καφεΐνη

Γυναίκα με ενέργεια

Ξεχάστε τον καφέ και τη ζάχαρη και ανεβάστε τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σας με έξι εναλλακτικούς τρόπους

Προσπαθείτε να ελαττώσετε την κατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης αλλά ανησυχείτε πώς θα ξυπνάτε το πρωί και πώς θα ανεβάζετε τα επίπεδα ενέργειάς σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά με ένα παιδί στο σπίτι και τόσα πράγματα που περιμένουν να γίνουν; Δοκιμάστε 6 εναλλακτικούς τρόπους που θα τονώσουν το μυαλό και το σώμα σας.

  1. Ίνες. Η γλυκόζη είναι η πηγή ενέργειας που προτιμά ο εγκέφαλος και ο οργανισμός τη μεταβολίζει με την κατανάλωση υδατάνθρακα. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα ολικής άλεσης γιατί οι ίνες καθυστερούν την απορρόφηση των υδατανθράκων, που εμποδίζουν την δραματική άνοδο και πτώση του ζαχάρου όπως συνήθως συμβαίνει όταν τρώει κάποιος γλυκά.
  2. Πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην αίσθηση του κορεσμού αλλά και ενισχύουν την πνευματική διαύγεια. Επιλέξτε τρόφιμα με πρωτεΐνες όπως όσπρια, ψάρι, πουλερικά, κρέας, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  3. Βιταμίνες. Προσπαθήστε να απορροφήσετε τις απαραίτητες βιταμίνες μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής καθώς μια τέτοια δίαιτα είναι σημαντική για την λειτουργία του εγκεφάλου. Οι βιταμίνες C (φρέσκα λαχανικά και εσπεριδοειδή), B12 (ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα), B6 (βρίσκεται στα περισσότερα φυτά και ζώα) και ο σίδηρος, επιτρέπουν στον οργανισμό σας να μετατρέπει σε ενέργεια το φαγητό που τρώτε.
  4. Κατανάλωση νερού. Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, η κατανάλωση νερού θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να παραμείνει σε εγρήγορση. Το νερό είναι το μέσο που οδηγήσει τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα και τον εγκέφαλο.
  5. Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Στην πνευματική διαύγεια και έρρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου συμβάλλουν τα λιπαρά ω-3 και ω-6, που βρίσκονται στον σολομό, την πέστροφα, στο λιναρόσπορο και το λάδι λιναρόσπορου αλλά και στα καρύδια, τα φυλλώδη λαχανικά κ.ο.κ. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Σύμμαχος υγείας με κωδικό Ω».
  6. Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό. Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και διατηρεί υψηλά τα επίπεδα ενέργειας. Επιλέξτε για το πρωινό σας δημητριακά πλούσια σε ίνες, γιαούρτι με βρώμη και μέλι, φρούτα ή ομελέτα με λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης. Δείτε περισσότερες ιδέες στο άρθρο μας «Νόστιμες ιδέες για πρωινό».