Ξεχωρίστε τα ποιοτικά ρούχα

Ξεχωρίστε τα ποιοτικά ρούχα

Αναγνωρίστε τις λεπτομέρειες που δείχνουν ποιότητα στα ρούχα

Τα ρούχα σας μετά από μερικά πλυντήρια χάνουν το χρώμα και την φόρμα τους, ξεφτίζουν ή μοιάζουν σαν να τα φοράτε μια δεκαετία; Η καλή ποιότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό της μακροζωίας ενός υφάσματος. Για να έχετε λοιπόν ρούχα που αντέχουν στον χρόνο μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις λεπτομέρειες εκείνες που δείχνουν καλή ποιότητα ακολουθώντας τις παρακάτω πολύτιμες συμβουλές.

Διαβάστε τις ετικέτες. Δείτε τι είναι αυτό που αγοράζετε, πόσο συνθετικό είναι ή αν είναι 100% μάλλινο. Αν για παράδειγμα πληρώνετε για κασμίρι ή μεταξωτό θα πρέπει η τιμή να αντιστοιχεί στη σύνθεση του υφάσματος και αυτό θα το διαπιστώσετε κοιτώντας την ταμπέλα.  Από την ετικέτα, επίσης, θα κατανοήσετε και τον τρόπο που πρέπει να καθαρίζετε ένα ρούχο. Εάν προορίζεται για πλύσιμο στο χέρι ακόμα κι αν είναι ποιοτικό μπορεί να χαλάσει εάν μπει στο πλυντήριο.

Προσοχή στις ραφές. Ένα σημείο που αντικατοπτρίζει την ποιότητα στα ρούχα είναι οι ραφές. Μια στραβή ραφή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ρούχο δεν έχει καλή ποιότητα μιας και μπορεί να είναι ραμμένη στο χέρι. Ωστόσο το πάχος της ραφής ή αν είναι διπλή δείχνουν ότι έχει γίνει προσεκτική δουλειά. 

Εστιάστε στις λεπτομέρειες. Προσέξτε την κατασκευή του ρούχου ειδικά στα σημεία που υπάρχουν λεπτομέρειες, όπως κουμπιά, χάντρες ή πούλιες. Εστιάστε τόσο στην ποιότητα των αξεσουάρ όσο και στον τρόπο που είναι ραμμένα ή τοποθετημένα στο ύφασμα. Αν για παράδειγμα είναι κολλημένα είναι πολύ πιθανό μετά από κάποια πλυσίματα να φύγουν οι μισές χάντρες ή πούλιες. 

slideshow-main-portrait-image ds-photo_getty_article_99_159_134208321

Αισθανθείτε το ύφασμα. Αγγίξτε το ρούχο, δείτε τι αποτέλεσμα θα έχει αν το ακουμπήσετε με τα δάχτυλά σας και νιώστε την ποιότητα του με την αφή. Πρόκειται για ένα σημαντικό κριτήριο στην επιλογή σας.

Μυρίστε το! Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο αλλά τα ποιοτικά υφάσματα και τα ρούχα που έχουν προσεχτεί ιδιαίτερα από τον κατασκευαστή τους έχουν πολύ καλύτερη οσμή από τα υπόλοιπα. Ακόμα με την οσμή μπορείτε να καταλάβετε εάν κάτι είναι από γνήσιο δέρμα, θέλει απλώς λίγη εξάσκηση.

Ψάξτε για επιπλέον ύφασμα. Αν έχετε επενδύσει σε ένα ακριβό ρούχο που σχεδιάσετε να το φοράτε τα επόμενα χρόνια, φροντίστε το ρούχο αυτό να έχει επιπλέον ύφασμα π.χ. στις ραφές για να το μακρύνετε ή να το φαρδύνετε αν χρειαστεί. Αυτή η λεπτομέρειας από μόνη της δείχνει πως ο κατασκευαστής πιστεύει στην διαχρονικότητα του ρούχου του

Αναζητήστε τα επιπλέον αξεσουάρ. Τα ποιοτικά ρούχα συνήθως χαίρουν μιας επιπλέον προσοχής και γι’ αυτό συνοδεύονται με μερικά ανταλλακτικά αξεσουάρ, όπως κουμπιά, πούλιες ή φερμουάρ. Έτσι αν χάσετε κάποιο παράξενο κουμπί λόγου χάρη που στολίζει το φόρεμά σας, θα μπορείτε με ευκολία να το αντικαταστάσετε χωρίς να αχρηστεύσετε το ρούχο ή να το κλείσετε στην ντουλάπα και να μην το ξαναφορέσετε.

Κουμπιά

Μάθετε κι αυτό!

Στα jeans το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάτε στο ύφασμα είναι η πυκνότητά του. Ανασηκώνεστε ένα κομμάτι από το παντελόνι στο φως και δείτε πόσο φως εισέρχεται μέσα από το ύφασμα. Όσο πιο πυκνή είναι η πλέξη του, δηλαδή όσο λιγότερο φως διαπερνάει το ύφασμα, τόσο πιο γερό θα είναι το παντελόνι. Κατόπιν, ελέγξτε τις ραφές, κοιτάξτε το από την εσωτερική πλευρά, δείτε πόσο καλά είναι ραμμένα τα κουμπιά και οι λεπτομέρειες και, εφόσον έχει σκισίματα, ελέγξτε κατά πόσο αυτά είναι σταθερά (δεν θέλετε να σκίζετε μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο!).