Νικήστε την αναβλητικότητα!

Νικήστε την αναβλητικότητα

7 Μυστικά που θα σας βοηθήσουν να νικήσετε την αναβλητικότητα!

«Μην αφήνεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα»

Πριν από 6 περίπου μήνες ήμουν ο πιο αναβλητικός άνθρωπος του κόσμου. Ήθελα να κάνω τόσα πολλά πράγματα και, αντ’ αυτού, περνούσα το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας μου βλέποντας τηλεόραση, διαβάζοντας περιοδικά και πίνοντας καφέδες με την παρέα μου.

Παρότι ήθελα να γυμναστώ, να ταξιδέψω, να έχω το σπίτι μου τακτοποιημένο και να έχω όλα τα κείμενα της δουλειάς μου έτοιμα στην ώρα τους, απλά δεν το έκανα. Σκεφτόμουν «έλα, μωρέ, έχεις χρόνο» και κατέληγα να τρέχω τελευταία στιγμή να προλάβω. Ώσπου τελικά, κατάλαβα πως αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί...

Μια μέρα ξύπνησα και αποφάσισα να κάνω κάποιες αλλαγές, οι οποίες και θα με έκαναν πιο παραγωγική. Και τα κατάφερα! Ελπίζω τα μυστικά μου να σας βοηθήσουν...

Πρωινό ξύπνημα

Αυτό ίσως και να μην είναι το πιο χρήσιμο tip για την περίπτωσή σας, μιας και ξυπνάτε αναγκαστικά νωρίς για τα παιδιά σας, ωστόσο, για εμένα, αποτέλεσε την ειδοποιό διαφορά. Εκεί που συνήθιζα να κοιμάμαι μέχρι τις 9:00, αποφάσισα να σηκώνομαι από το κρεβάτι στις 7:45. Έβαζα ξυπνητήρι, το άφηνα μακριά από το κρεβάτι, ώστε να μην παρασύρομαι από το κουμπί της αναβολής, και πήγαινα απευθείας στο μπάνιο για να πλυθώ. Στην συνέχεια, ετοίμαζα καφέ και πρωινό και προσπαθούσα να αποτινάξω την υπνηλία. Μέχρι τις 9:00 (ώρα που κανονικά θα ξυπνούσα) χαζολογούσα στην τηλεόραση ή έκανα πράγματα για τον εαυτό μου (μπάνιο, beaute, γυμναστική- ανάλογα με την διάθεσή μου).

To do list

Στην συνέχεια, ετοίμαζα μια μικρή λίστα με τις υποχρεώσεις τις ημέρας:

-Να γράψω δύο κείμενα

-Να καθαρίσω το σπίτι

-Να πάω supermarket

Φρόντιζα να την κρατάω όσο γίνεται πιο μικρή, ώστε να μην με πιάνει πανικός. Ωστόσο, έχοντας τα πάντα γραμμένα σε μια κόλλα χαρτί δεν είχα περιθώρια για αναβολές.

Επιμέρους τμήματα

Φυσικά, η to do list μου ήταν αρκετά γενική και έπρεπε να σπάσει σε επιμέρους κομμάτια, ώστε ένα project που έμοιαζε χρονοβόρο και δύσκολο να μου φανεί πιο βατό και διαχειρίσιμο.

Για παράδειγμα:

-Να καθαρίσω το σπίτι:

  • Να αερίσω
  • Να τινάξω σεντόνια, χαλάκια και καλύμματα
  • Να στρώσω το κρεβάτι
  • Να καθαρίσω το μπάνιο
  • Να ξεσκονίσω, να σκουπίσω και να σφουγγαρίσω

Just do it

Όταν όλα ήταν γραμμένα και απλώς περίμεναν εμένα για να καταπιαστώ μαζί τους, δεν καθόμουν καν να σκεφτώ τρόπους και στρατηγικές, απλά ξεκινούσα. Πραγματικά, μετρούσα αντίστροφα (3-2-1) και άρχιζα να δουλεύω. Και όταν τελείωνα με κάτι απλά το διέγραφα από την λίστα μου και αισθανόμουν υπέροχα! Ειλικρινά, δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να ολοκληρώνεις τους στόχους σου, ακόμα κι αν είναι τόσο δα μικροί.

Θετική σκέψη

Δεν είμαι εκ φύσεως απαισιόδοξο άτομο αλλά σε ορισμένους τομείς τείνω να θέτω εμπόδια στον εαυτό μου εφευρίσκοντας δικαιολογίες και κάνοντας αρνητικές σκέψεις. Εξαιρετικό παράδειγμα η σχέση μου με την γυμναστική. Ήθελα να γυμναστώ, να βελτιώσω την εικόνα και την φυσική μου κατάσταση, όμως πάντα έλεγα πως δεν θα έχω χρόνο να πάω γυμναστήριο ή δεν θα αντέξω την κούραση και θα τα παρατήσω. Όταν, όμως, βάζεις έναν στόχο δεν θα πρέπει να αμφισβητείς τον εαυτό σου. Αντίθετα, θα πρέπει από μιας αρχής να πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις. Τα πάντα θέλουν αποφασιστικότητα και θετική σκέψη. Εάν δεν πιστέψεις στις δυνάμεις σου θα καταλήξεις με ένα «καλάθι» γεμάτο απραγματοποίητα όνειρα.

Γιατί θέλω να το κάνω αυτό;

Πολύ σημαντικό, ειδικά εάν θέλεις να διατηρήσεις έναν θετικό τρόπο σκέψης, είναι να αναγνωρίζεις τα κίνητρα για κάθετί που κάνεις, είτε πρόκειται για επιθυμία είτε για υποχρέωση. Εάν, λοιπόν, ζορίζεστε να καταπιαστείτε με κάτι από την λίστα σας και θέλετε να το αναβάλετε για αργότερα, σκεφτείτε: «Γιατί θέλω να το κάνω αυτό;».

-Να γράψω δύο κείμενα à Γιατί μου αρέσει η δουλειά μου και χρειάζομαι και τα χρήματα.

-Να καθαρίσω το σπίτι à Γιατί θέλω να ζω σε ένα καθαρό και οργανωμένο περιβάλλον. Γιατί έτσι θα μπορώ να χαρώ τον χώρο μου και να καλέσω  κόσμο στο σπίτι.

-Να γυμναστώ à Γιατί θέλω να βελτιώσω την εικόνα μου και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την υγεία μου.

-Να κόψω το κάπνισμα à Για να είμαι πιο υγιής, πιο όμορφη και με περισσότερες αντοχές.

Ανταποδοτικά οφέλη

Δεν χρειάζεται πάντα να έχουμε έναν λόγο για να κανακέψουμε τον εαυτό μας, αλλά επειδή η περίπτωσή μου, ως προς την αναβλητικότητα, ήταν ακραία, αποφάσισα πως πράγματα που ήθελα να δω, να κάνω ή να απολαύσω θα μπορούσα να τα έχω μόνο εφόσον ολοκλήρωνα την λίστα μου. Ως εκ τούτου είχα κι έναν παραπάνω λόγο να μην αναβάλω τις εργασίες μου!

SOS Tip: Για να ολοκληρώνετε τα πάντα σε μεγαλύτερη ταχύτητα καλό είναι να κρατάτε μακριά τους περισπασμούς. Κλείστε την τηλεόραση, βγείτε από το Facebook και αφήστε το κινητό σε διαφορετικό δωμάτιο (να το ακούτε όμως όταν χτυπάει!). 

Πραγματικά ελπίζω να σας βοήθησα!