Με βγάζει από τα ρούχα μου!

Με βγάζει από τα ρούχα μου!

Τι κάνετε όταν το παιδί σας φτάνει στα όριά σας;

Πόσες φορές σας φτάνει στα όριά σας, σας κάνει έξω φρενών και πόσες φορές νιώθετε τον θυμό να φουντώνει μέσα σας; Αν έχετε ένα νήπιο που ξεσπά συχνά σε κλάματα και φωνές και που ό, τι και να του λέτε η απάντηση είναι «όχι», το παραπάνω ερώτημα φαντάζει ρητορικό. Όμως, για να αποφύγετε την ένταση και τις διαρκείς διαμάχες, καλό είναι να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το θυμό σας. Δεν είναι μόνο ότι θα ηρεμήσουν τα πνεύματα στο σπίτι αλλά και ότι το μικρό σας θα μάθει  τελικά πώς να παραμένει και εκείνο ήρεμο.

Αναγνωρίστε τα όριά σας. Εκτός από το μικρό σας υπάρχουν σίγουρα και άλλα πράγματα που σας προκαλούν ένταση ή σας φέρνουν στα όριά σας, όπως η δουλειά, οι καθημερινές υποχρεώσεις, οι σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους. Όταν αισθάνεστε πιεσμένοι, μια καλή λύση είναι να αποστασιοποιηθείτε αλλάζοντας ,για παράδειγμα, περιβάλλον. Τι θα λέγατε για μια σύντομη βόλτα εκτός σπιτιού; 

Διαλέξτετιςδιαμάχεςσας.Είναι απαραίτητο να θέσετε όρια για να προστατεύσετε το παιδί σας και για να το βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοέλεγχο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του λέτε σε όλα «όχι». Επιλέξτε ποιοι κανόνες είναι σημαντικοί και για τα υπόλοιπα γίνετε πιο υποχωρητικοί.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει ένα διάλειμμα.Όποτε νιώθετε να θολώνετε από τον θυμό, πάρτε βαθιά ανάσα και μετρήστε μέχρι το 10. Επικεντρωθείτε στο τσάι ή τον καφέ που πίνετε ή αλλάξτε δωμάτιο (αν το μικρό σας είναι ασφαλές στο σημείο που βρίσκεται) και κλείστε για λίγο τα μάτια σας.

Δοκιμάστε τον αντιπερισπασμό.Αν φαίνεται ότι ο καβγάς είναι έτοιμος να ανάψει, δοκιμάστε την τακτική του αντιπερισπασμού για να κατευνάσετε τα πνεύματα, χρησιμοποιώντας κάποιο αστείο ή ένα τραγουδάκι. Η δική μου μητέρα, λόγου χάρη, κάθε φορά που εκνευριζόμουν και ήμουν έτοιμη να μπήξω τα κλάματα μου τραγουδούσε με αστεία φωνή το «τι όμορφη που είσαι όταν κλαις». Έπιανε κάθε φορά!

Βρείτε τον εξομολόγο σας. Είναι πολύ βοηθητικό να βρείτε έναν άνθρωπο, ο οποίος να έχει όρεξη και κουράγιο να σας ακούσει όταν νιώθετε πιεσμένοι. Μπορεί να είναι ένας από τους γονείς σας, ένας φίλος, η αδερφή σας η ακόμα και μια onlineομάδα υποστήριξης.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Όταν κάποιος φροντίζει τον εαυτό του, μπορεί να φροντίσει καλύτερα και τους γύρω του. Επομένως φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε σωστά, να ασκήστε όσο χρειάζεται, να περνάτε χρόνο με τον σύντροφό σας και να κάνετε μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει.

Διαβάστε ακόμα: «Καταστείλετε τον θυμό σας»