Μαμά στο σπίτι: 3 ενοχές που πρέπει να αποβάλλετε!

Μαμά στο σπίτι: 3 ενοχές που πρέπει να αποβάλλεις!

Αυτές είναι οι 3 πιο συχνές (και παράλογες) ενοχές των μαμάδων που μένουν σπίτι.

Λίγο οι νέες συνθήκες εργασίας (εξ’ αποστάσεως), λίγο η ανεργία, λίγο η έλλειψη βοήθειας από το κοντινό περιβάλλον για την ανατροφή των παιδιών και η επιλογή μιας νέας μαμάς να μείνει σπίτι και να εργαστεί για το νοικοκυριό και την οικογένειά της είναι μονόδρομος. Εάν είστε κι εσείς μία από αυτές της μαμάδες, τότε στο παρακάτω κείμενο θα ανακαλύψετε κομμάτια του εαυτού σας.

Βλέπετε, πολλές από εμάς κάνουμε 3 πολύ συνηθισμένα λάθη που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας και, κατ’ επέκταση, στην ψυχολογία μας. Ποια είναι αυτά; Ιδού!

1) Δεν κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας

Μια μαμά που μένει στο σπίτι δεν έχει ωράριο. Εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 μήνες τον χρόνο. Αυτό της μαθαίνει να θέτει σε προτεραιότητα τους πάντες εκτός από τον εαυτό της. Ωστόσο, μια χαρούμενη μαμά είναι η βασική προϋπόθεση για μια χαρούμενη οικογένεια. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να αισθάνεστε ενοχές κάθε φορά που κάνετε κάτι για τον εαυτό σας. Εάν εργαζόσασταν, είναι πολύ πιθανό μετά την δουλειά να πηγαίνατε μια βόλτα στα μαγαζιά ή για έναν καφέ με τους συναδέλφους σας. Φροντίστε, λοιπόν, να δίνετε που και που άδεια στον εαυτό σας χωρίς τύψεις.

2) Νιώθουμε ότι δεν συνεισφέρουμε

Εάν εργαζόσασταν τότε ίσως να προσλαμβάνατε μια νταντά για τα παιδιά ή μια γυναίκα για την καθαριότητα ή μια δασκάλα για το διάβασμα των παιδιών. Όλα αυτά, όμως, κοστίζουν χρήματα. Μένοντας στο σπίτι κρατάτε τον οικογενειακό προϋπολογισμό χαμηλά, βοηθάτε στην αποταμίευση και επιτυγχάνετε πολύ πιο ποιοτικό αποτέλεσμα από οποιονδήποτε επαγγελματία. Η συνεισφορά σε ένα σπίτι δεν είναι μόνο υλική. Αυτό μην το ξεχάσετε ποτέ!

3) Ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε μαμάδες που μένουν σπίτι

Για κάποιον λόγο η κοινωνία έχει ταυτίσει τον όρο «μένω σπίτι» με το «δεν κάνω απολύτως τίποτα». Ωστόσο, εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα πόση ενέργεια χρειάζεται για να φροντίσετε τους πάντες και τα πάντα. Το σπίτι χρειάζεται καθάρισμα, το τραπέζι φαγητό, τα παιδιά μετακίνηση από το σχολείο στα αγγλικά και από εκεί στις προπονήσεις, ενώ οι εξωτερικές δουλειές δεν έχουν τελειωμό. Για να νιώσετε καλύτερα, λοιπόν, σας παραθέτουμε μια εικόνα που οπτικοποιεί όλα όσα κάνετε καθημερινά. 

what-did-you-do-all-day