6 συνήθειες που έχουν οι πολύ οργανωμένες μητέρες
Θα θέλατε να είστε μια μαμά από το Pinterest, με καθαρό σπίτι, πρόγραμμα και απόλυτα οργανωμένη καθημερινότητα; Δεν γίνεται! Όσο όμορφες κι αν δείχνουν οι φωτογραφίες, όσο απλές κι αν μοιάζουν οι συμβουλές, η τελειότητα δεν υπάρχει και το να την κυνηγάτε με μανία μόνο κακό μπορεί να προξενήσει.
Παρόλ’ αυτά, το να βάζετε εφικτούς στόχους και να αποζητάτε μια καλύτερα δομημένη καθημερινότητα είναι θεμιτό και επιτεύξιμο. Γι’ αυτό και στο παρακάτω κείμενο έχουμε συγκεντρώσει και σας παρουσιάζουμε 6 συνήθειες που έχουν οι πολύ οργανωμένες μητέρες.
1) Ωράριο ύπνου και αφύπνισης
Ο χρόνος που έχετε στην διάθεσή σας αφού κοιμηθούν τα παιδιά είναι πολύτιμος τόσο για να κάνετε τις δουλειές που έχουν απομείνει όσο και για να απολαύσετε αυτά που σας αρέσουν. Ωστόσο, το να κοιμάστε αργά δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Φτιάξτε ένα πλάνο ύπνου αφύπνισης και θα δείτε πως θα έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό, τον σύντροφο και το σπίτι σας.
Μια αποτελεσματική ιδέα είναι να κοιμάστε 1-2 ώρες μετά τα παιδιά σας και να ξυπνάτε 1 ώρα νωρίτερα από αυτά. Για παράδειγμα, εάν το νήπιο σας πέφτει για ύπνο στις 9 και ξυπνάει στις 8, εσείς μπορείτε να κοιμηθείτε στις 11 και να ξυπνήσετε στις 7. Θα έχετε απολαύσει έναν 8ωρο ύπνο και θα έχετε 3 ώρες αποκλειστικά αφιερωμένες σε αυτά που θέλετε ή πρέπει να γίνουν.
2) Συναισθηματική απαγκίστρωση από τα αντικείμενα
Για να μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και εύκολο στην οργάνωση, καλό θα ήταν να βρείτε το ψυχικό σθένος να απαλλαγείτε από όσα δεν χρειάζεστε. Κρατήστε μερικά ενθύμια και πετάξτε ή δωρίστε όλα όσα σας πιάνουν χώρο, όπως βρεφικά ρούχα και παιχνίδια, ζωγραφιές, κατασκευές, δικά σας ρούχα που έχετε να φορέσετε για περισσότερα από 2 χρόνια, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές κοκ.
Θυμηθείτε να κατεβάσετε τα αντικείμενα που προορίζονται για φιλανθρωπίες στο αυτοκίνητο, ώστε να τα παραδώσετε σύντομα στα άτομα ή τις οργανώσεις που έχετε επιλέξει. Εάν δεν το κάνετε αναμένεται να μείνουν σε κάποιο δωμάτιο για πολύ πολύ καιρό.
SOSTip: Κρατήστε τις ζωγραφιές του παιδιού σας σε έναν φάκελο και κάντε εκκαθάριση μία φορά τον χρόνο. Με τον τρόπο αυτό θα έχει περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσετε να τις αποχωριστείτε αμφότεροι χωρίς δράματα.
3) Ατζέντα
Η ατζέντα είναι το νούμερο ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούν οι οργανωμένοι άνθρωποι. Γράφοντας μια λίστα με όσα πρέπει να γίνουν κρατάτε μια δομή στην καθημερινότητά σας, ενώ σβήνοντας τις εργασίες που ολοκληρώσατε νιώθετε παραγωγικοί.
4) Ζώνες Σπιτιού
Για να είναι το σπίτι οργανωμένο είναι απαραίτητο να χωρίσετε τους χώρους του σε ζώνες. Όπως το ψυγείο έχει θέσεις για τα λαχανικά, τα φρούτα, τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ροφήματα, έτσι και η κουζίνα θα πρέπει να έχει ντουλάπια για το πρωινό, ράφια για τα μπαχαρικά και φάκελο για τους καταλόγους των delivery. Με την ίδια λογική το μπάνιο θα πρέπει να έχει ντουλάπια για απορρυπαντικά, συρτάρι για καλλυντικά, ράφι για τα προϊόντα υγιεινής κοκ. Βρίσκοντας μια θέση για το κάθετί θα είναι πιο εύκολο να διατηρείτε κάθε πράγμα στην θέση του.
5) Δράση στο τώρα
Το γνωστό γνωμικό «μην αφήνεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα» θα σας εξοικονομήσει χρόνο. Καλύτερα, λοιπόν, να ασχοληθείτε με την οργάνωση της ντουλάπας σας τώρα παρά να σκέφτεστε ξανά και ξανά πως «πρέπει να οργανώσω την ντουλάπα, πρέπει να οργανώσω την ντουλάπα». Εάν δεν ακολουθήσετε την τακτική του «εδώ και τώρα» θα βρεθείτε με μια τεράστια «todolist» που θα σας φθείρει νοητικά και θα σας κουράσει σωματικά.
6) Μικροαντικείμενα οργάνωσης
Οι γάντζοι για να κρεμάει το παιδί την σάκα, τα κουτιά αποθήκευσης παιχνιδιών, ο καλόγερος για τα πανωφόρια, το βάζο για νομίσματα, το ντοσιέ για τους λογαριασμούς κοκ είναι οι καλύτεροί σας φίλοι για να μην βρίσκονται όλα μέσα στην μέση.