Αρνητικά μηνύματα στο παιδί από αθέλητες συμπεριφορές των γονιών
Πράγματα και συμπεριφορές που ενδεχομένως εσείς θεωρείτε άνευ σημασίας ενδέχεται να επιδρούν στο παιδί σας με τρόπο που δεν φαντάζεστε. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλετε να του μεταφέρετε αρνητικά μηνύματα.
Χαρακτηρίζετε αρνητικά τον εαυτό σας. Θυμηθείτε ότι στα μάτια του παιδιού σας είστε υπέροχοι και μοναδικοί. Είστε τα πρότυπά του! Επομένως αποφύγετε να μιλάτε για τον εαυτό σας με αρνητικούς χαρακτηρισμούς (π.χ. τι βλάκας που είμαι, πόσο χοντρή είμαι κ.λπ.) ακόμα και αν το κάνετε για πλάκα. Μπορεί τώρα να σας φαίνεται ανώδυνο αλλά δεν θέλετε κάποια στιγμή στο μέλλον το μικρό σας να μιλάει το ίδιο αρνητικά για τον εαυτό του.
Επιδίδεστε στο κουτσομπολιό. Αφενός το άσχημο με το κουτσομπολιό είναι ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μαθευτεί κάτι που είπατε ή σε ποιον το είπατε και από ποιον το ακούσατε και να καταλήξετε δακτυλοδεικτούμενοι. Από μικρό και από τρελό, λένε, μαθαίνεις την αλήθεια! Αφετέρου αποτελεί άσχημο παράδειγμα για το μικρό σας και για τις μελλοντικές του σχέσεις.
Κρίνετε τους άλλους γονείς.Επειδή δεν είναι δυνατόν να έχετε πλήρη γνώση του τι συμβαίνει στην καθημερινότητα των άλλων οικογενειών ώστε να κρίνετε αυστηρά τις μεθόδους διαπαιδαγώγησης και φροντίδας, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση τους, να αποδεχτείτε μια διαφορετική προσέγγιση και να τους αντιμετωπίσετε με κατανόηση (φυσικά δεν μιλάμε για την περίπτωση που οι πρακτικές που ακολουθούν οι άλλοι γονείς βλάπτουν το παιδί). Πώς επιδρά η διαρκής και αυστηρή πρακτική στην ψυχοσύνθεση του δικού σας παιδιού; Από τη μια θα μάθει να βλέπει τους άλλους με τον ίδιο τρόπο που τους αντιμετωπίζετε και εσείς. Από την άλλη, ανεξάρτητα για το ποιους προορίζεται η κριτική, θα αρχίσει να ασκεί υπερβολική κριτική το ίδιο στον εαυτό του με αποτέλεσμα να πλήττεται η αυτοπεποίθησή του.
Παραμελείτε τον εαυτό σας ή τη σχέση με τον σύντροφό σας. Συνήθως οι γονείς και, δυστυχώς, πολύ περισσότερο οι μαμάδες, τείνουν να αφήνουν τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες τελευταίες, ακόμα και την ίδια τη σχέση με τον/την σύντροφό τους, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παιδιών. Ωστόσο, ένας γονιός κάνει καλή δουλειά όταν ενδιαφέρεται και για τον εαυτό του, ικανοποιεί τις ανάγκες του και φροντίζει την συναισθηματική του υγεία παράλληλα με τα παιδιά του, χωρίς το ένα να λειτουργεί εις βάρος του άλλου. Και πάνω από όλα όταν διατηρεί έναν ζωντανό και ισχυρό δεσμό με τον σύντροφό της/του, μια σχέση που αποτελεί παράδειγμα και πηγή ασφάλειας για το παιδί.
Λέτε «μπράβο» όταν κάνει κάτι, οτιδήποτε και αν είναι αυτό. Αναμφίβολα θέλετε να ενθαρρύνετε και να επιβραβεύετε το μικρό σας μετά από κάθε μικρό και μεγάλο κατόρθωμα, αλλά η διαρκής επιβράβευση είναι δίκοπο μαχαίρι. Αντί να του δώσετε μια επιβράβευση γενικής φύσεως, προσπαθήστε να κάνετε σχόλια για αυτό που βλέπετε. Για παράδειγμα, αν φτιάξει μια ζωγραφιά σχολιάστε τα χρώματα που έχει χρησιμοποιήσει και ρωτήστε το αν είναι τα αγαπημένα του. Αφενός ένα τέτοιο σχόλιο είναι θετικό για το δημιούργημά του και κάνει το παιδί να νιώθει άξιο. Επίσης, φροντίστε να επιβραβεύετε και τις προσπάθειές του, ανεξάρτητα από το αν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό θα μάθει πως αξία έχει η πορεία και ο κόπος που καταβάλλεται για την επίτευξη του στόχου.
Το βοηθάτε σε όλα. Φυσικά δεν εννοούμε να μην το βοηθάτε ποτέ, αλλά να μην το βοηθάτε για τα πάντα, ειδικά για τα πράγματα που μπορεί να κάνει μόνο του. Αν σπεύδετε να κάνετε για λογαριασμό του ακόμα και εκείνα που έχει τη δυνατότητα να κάνει μόνο του, πολύ απλά του στέλνετε το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετά ικανό και ότι θα χρειάζεται πάντα τη δική σας βοήθεια. Όμως η αυτοπεποίθηση καλλιεργείται όταν του δώσετε την ευκαιρία να δοκιμάσει, να αποτύχει, να ξαναδοκιμάσει και να επιτύχει.