Καταστείλετε τον θυμό σας

Θυμός

Διαχειριστείτε το θυμό σας ελαττώνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στα παιδιά σας

Στο φορτωμένο, καθημερινό πρόγραμμα αρκεί πολλές φορές μια απερισκεψία του μικρού σας -κάτι να ξεχάσει ή να κάνει λάθος- για να ξεσπάσετε το θυμό σας και τα νεύρα σας;

Οι έρευνες δείχνουν πως όσο εξοργιστική και αν βρίσκει κανείς τη συμπεριφορά του παιδιού του, δεν είναι στην ουσία αυτή η συμπεριφορά που προκαλεί το θυμό του γονιού. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: βλέπουμε τη συμπεριφορά του παιδιού μας (χτύπησε κάποιον), βγάζουμε ένα συμπέρασμα (θα γίνει ψυχοπαθής) που καταλήγει σε ένα άλλο συμπέρασμα (απέτυχα ως μητέρα/πατέρας). Αυτός ο χορός των σκέψεων δημιουργεί και έναν καταιγισμό συναισθημάτων, σε αυτή την περίπτωση φόβο, απογοήτευση, ενοχή. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να αντέξουμε όλα αυτά τα συναισθήματα και επειδή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, εκφράζουμε τον θυμό μας στο παιδί μας. Όλη η παραπάνω διαδικασία διαρκεί περίπου 2 λεπτά και πολλές φορές δεν είναι τίποτε άλλο από το ξύσιμο των πληγών της δικής μας παιδικής ηλικίας.

Φυσικά και πάντα θα υπάρχουν στιγμές που θα νευριάζετε με τα παιδιά σας. Απλά το ζητούμενο είναι να ελέγχετε την έκφραση του θυμού σας ελαττώνοντας έτσι τον αρνητικό του αντίκτυπο. Πώς θα το κάνετε αυτό; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

  • Θέστε όρια πριν θυμώσετε. Πριν φτάσετε στα όριά σας φροντίστε να θέσετε τους ανάλογους κανόνες. Λόγου χάρη παρέμβετε θετικά για να εμποδίσετε κάποια συμπεριφορά που σας ενοχλεί. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι είστε κουρασμένοι και σταματήστε αυτό που κάνετε για να θέσετε εκ νέου όρια αν το παιδί σας κάνει κάτι που είναι ενοχλητικό ή άσχημο.
  • Ανακαλύψτε τον τρόπο που σας ταιριάζει για να διαχειριστείτε τον θυμό. Για παράδειγμα πάρτε βαθιές αναπνοές, προσπαθήστε να χαμογελάσετε για να «πείσετε» το νευρικό σας σύστημα ότι δεν πρόκειται για επείγουσα κατάσταση και έτσι να χαλαρώσετε, βάλτε μουσική και χορέψτε κτλ.
  • Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να ηρεμήσετε. Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να το αφήσετε μόνο του αλλάξτε δωμάτιο, διαφορετικά μείνετε κοντά του, προσπαθώντας να σκέφτεστε θετικά και να αναπνέετε βαθιά. Τρελή μαμά
  • «Ακούστε» το θυμό σας. Αναρωτηθείτε για ποιον λόγο εκφράζετε τον θυμό σας, τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στη ζωή σας και τι χρειάζεται να κάνετε για να αλλάξετε την κατάσταση. Ίσως εκπλαγείτε αν συνειδητοποιήσετε ότι η αιτία του θυμού σας είναι ο σύντροφός σας ή το αφεντικό σας και εσείς τον διοχετεύετε σε λάθος στόχο.
  • Θυμηθείτε ότι το να εκφράζετε τον θυμό σας σε έναν άλλον άνθρωπο μπορεί να τον δυναμώσει και να τον χειροτερέψει. Το ζήτημα είναι να βρείτε έναν εποικοδομητικό τρόπο για να λύσετε το πρόβλημα.
  • Περιμένετε πριν τιμωρήσετε. Ενημερώστε το παιδί σας ότι θα χρειαστείτε χρόνο για να σκεφτείτε και ότι θα μιλήσετε αργότερα για την άσχημη συμπεριφορά του. Αργότερα φροντίστε να θέσετε σαφή και αυστηρά όρια. Όταν ηρεμήσετε θα μπορείτε να αξιολογήσετε λογικά την κατάσταση.
  • Αποφύγετε τη σωματική βία ό,τι και να γίνει. Η σωματική τιμωρία μπορεί να σας κάνει προσωρινά να νιώθετε καλά γιατί επιβάλατε την τάξη αλλά είναι πολύ άσχημη για το παιδί σας ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει ό,τι θετικό προσπαθείτε να χτίσετε. Κάντε ότι είναι δυνατόν για να ελέγξετε τον εαυτό σας. Αν τελικά ασκήσετε σωματική βία (π.χ. ένα χαστούκι) ζητήστε συγγνώμη από το παιδί σας τονίζοντας ότι το ξύλο δεν είναι σε καμία περίπτωση λύση.
  • Αποφύγετε τις απειλές. Οι απειλές έχουν ισχύ μόνο αν τις πραγματοποιήσετε, ωστόσο επειδή τις περισσότερες φορές είναι παράλογες, υποβαθμίζουν το κύρος σας και μειώνουν τις πιθανότητες το παιδί σας να ακολουθήσει την επόμενη φορά τους κανόνες. Αντιθέτως ενημερώστε το παιδί σας ότι θέλετε να σκεφτείτε μια ανάλογη απάντηση στην παράβαση των κανόνων.
  • Ελέγξτε τον τόνο της φωνής σας και τις λέξεις που επιλέγετε. Όσο πιο ήρεμα μιλάει κανείς τόσο πιο ήρεμα νιώθει και τόσο πιο ήρεμα τον αντιμετωπίζουν και οι άλλοι. Θυμηθείτε άλλωστε ότι εσείς θα δώσετε το καλό παράδειγμα.
  • Θεωρήστε ότι αποτελείτε μέρος του προβλήματος. Σε κάθε αλληλεπίδραση με το παιδί σας έχετε τη δύναμη να ηρεμήσετε την κατάσταση. Το παιδί σας μπορεί να σας βγάζει εκτός εαυτού αλλά θυμηθείτε ότι δεν είστε ένα αβοήθητο θύμα.
  • Είστε ακόμα θυμωμένοι; Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τα συναισθήματα που κρύβονται κάτω από τον θυμό. Μπορεί να νιώθετε πληγωμένοι ή φοβισμένοι. Καλό είναι λοιπόν να παραδεχτείτε αυτό που πραγματικά αισθάνεστε και να μιλήσετε για αυτό. Όταν απελευθερώσετε αυτά τα συναισθήματα, ο θυμός σας θα εξανεμιστεί.
  • Επιλέξτε τις μάχες σας. Εστιάστε περισσότερο σε καταστάσεις που είναι σημαντικές (όπως π.χ. σε άσχημη συμπεριφορά σε άλλους ανθρώπους) και μην ξεσηκώνετε τον κόσμο για το μπουφάν που άφησε, λόγου χάρη στο πάτωμα του δωματίου του.
  • Συνεχίστε να αναζητάτε αποτελεσματικούς τρόπους πειθάρχησης που ενθαρρύνουν την καλή συμπεριφορά. Σε οικογένειες που δεν υπάρχει τιμωρία ούτε φωνές, αλλά μόνο όρια με κατανόηση, τα παιδιά είναι υπεύθυνα από νωρίς για την συμπεριφορά τους.
  • Αν θυμώνετε και ξεσπάτε πολύ συχνά στο παιδί σας, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.