Η γλώσσα της...πεθεράς!

Αντιμετωπίζοντας τους «συμβούλους»

Tips για να διαχειριστείτε τις συμβουλές συγγενικών προσώπων που δεν ταιριάζουν στο στυλ ανατροφής του παιδιού σας

 Η «γλώσσα της πεθεράς» είναι γλυκό, αλλά η γλώσσα της δικής σας πεθεράς- και άλλων συγκενικών σας προσώπων που σας βομβαρδίζουν με συμβουλές για τον τρόπο που ταΐζετε, κοιμίζετε, αγκαλιάζετε ή ντύνετε το μικρό σας- δεν είναι καθόλου φτιαγμένη με ζάχαρη. Πριν σηκώσετε, όμως, τα μανίκια σας για καυγά, βρείτε άλλους τρόπους για να απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα σχόλια ως προς την ανατροφή του παιδιού σας. Εάν θέλετε να θέσετε ξεκάθαρα τα όρια σας και να διακόψετε με ευγενικό τρόπο όσους επεμβαίνουν στον τρόπο που μεγαλώνετε το παιδί σας, ακολουθήστε όσα σας προτείνουμε.  

Μην παίρνετε προσωπικά αυτό που σας λένε. Σε καμία περίπτωση μην σκεφτείτε πως κάτι δεν κάνετε καλά ή ότι δεν είστε καλοι γονείς. Οι συμβουλές έχουν περισσότερο να κάνουν με εκείνον που τις δίνει, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη του να συμβουλεύει, παρά με το γεγονός ότι εσείς τις χρειάζεστε πραγματικά. Βέβαια, εάν η απόφαση που έχετε πάρει δεν είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και ωρίμου σκέψεως, βρείτε χρόνο για να αναρωτηθείτε μήπως η εν λόγω συμβουλή είναι σωστή. Για παράδειγμα, εάν έχετε αποφασίσει να μην θηλάσετε γιατί θέλετε άμεσα να επιστρέψετε στην δουλειά και σας μιλήσει κάποιος για τα οφέλη του θηλασμού και για τον τρόπο που μπορείτε να συνδυάσετε δουλειά και θηλασμό, μην κλείσετε τα αυτιά σας και ψάξτε το!

Επιστρατεύστε το χιούμορ. Το χιούμορ είναι μια καλή λύση για να αποφύγετε μια διένεξη ή για να βγείτε από μια δύσκολη θέση χωρίς να κάνετε τον συνομηλητή σας να νιώσει άσχημα. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίστε τη συμβουλή με χιούμορ και αλλάξτε θέμα. Για παράδειγμα, εάν έχετε αποφασίσει παρατεταμένο θηλασμό και σας πει κάποιος «Φτάνει πια! Ως πότε θα τον θηλάζεις», πείτε «Μέχρι να πάει φαντάρος. Εκτός κι αν πίνει τον φραπέ του με γάλα!».

Αποσπάστε την προσοχή. Ρωτήστε το άτομο που σας συμβουλεύει, αν ακολούθησε τη συγκεκριμένη συμβουλή στην ανατροφή του παιδιού του. Οδηγήστε την κουβέντα στον δικό του τρόπο διαπαιδαγώγησης και σε ιστορίες από το παρελθόν. Αυτό θα μετατοπίσει την συζήτηση, αλλάζοντας το θέμα και αποσπώντας την προσοχή

Σιωπήστε. Κάθε φορά που ακούτε κάποιο σχόλιο το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο ανατροφής που έχετε επιλέξει, απλά κοιτάξτε το άτομο που σχολιάζει και αφήστε τη σιωπή να «μιλήσει» για κάποια δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια αλλάξτε θέμα συζήτησης.

Κοινό μέτωπο. Φροντίστε να αντιμετωπίζετε τους επίδοξους συμβούλους διατηρώντας κοινό μέτωπο με τον σύντροφό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα του δικού του συγγενικού κύκλου. Ενημερώστε το άτομο που συμβουλεύει πως παρότι σέβεστε τη γνώμη του, οι δύο σας έχετε αποφασίσει το στυλ ανατροφής που σας ταιριάζει. Φροντίστε να είστε ευγενικοί αλλά ξεκάθαροι και αποφύγετε να ανοίξετε κουβέντα για το θέμα