Ενοχικοί γονείς, μην κρίνετε σκληρά τον εαυτό σας!

Ενοχικοί γονείς, μην κρίνετε σκληρά τον εαυτό σας!

4 αριθμητικές έρευνες που θα σας απαλλάξουν από την εντύπωση πως δεν κάνετε αρκετά για τα παιδιά σας

Στην προσπάθειά μας να είμαστε «οι τέλειοι γονείς» γεμίζουμε τον εαυτό μας ενοχές όταν μια στο τόσο χάνουμε την ψυχραιμία μας, δεν ακολουθούμε τους ενδεδειγμένους τρόπους διατροφής ή όταν απλώς δεν εχουμε τους απαιτούμενους πόρους για να τους εξασφαλίσουμε μια άνετη ζωή.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, προχθές βρέθηκα με την μικρή μου σε γνωστό εμπορικό κέντρο της Αθήνας και, καθώς δεν είχα μαγειρέψει, δέχτηκα τα παρακάλια της να φάμε σε ένα εστιατόριο fast food. Καθώς απολαμβάναμε το γεύμα μας δέχτηκα πολλά βλέμματα αποδοκιμασίας από μαμάδες που περνούσαν και απέρριπταν την επιλογή μου να την ταΐσω junk. Και παρότι γνωρίζω πως αυτά τα γεύματα χαμηλής διατροφικής αξίας σπάνια εμφανίζονται στο τραπέζι μας, ένιωσα απαίσια. Αισθάνθηκα τεράστιες τύψεις και δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτε άλλο παρά το ότι έκανα στο παιδί μου μεγάλο κακό.

Το βράδυ, όμως, που καθόμουν και χάζευα στο διαδίκτυο βρέθηκα πάνω σε 4 πολύ ενδιαφέροντα αριθμητικά ερευνητικά δεδομένα που με έπεισαν πως εκείνη την ημέρα το μεγαλύτερο κακό το έκανα στον εαυτό μου. Τον επιβάρυνα, δηλαδή, ψυχολογικά σκεφτόμενη πως δεν είμαι καλή μητέρα, κάτι που δεν ισχύει!

Τα παραθέτω λοιπόν και σε εσάς για να τα έχετε υπ’ όψιν σας κάθε φορά που κρίνετε σκληρά τον εαυτό σας.

-Δεν μαγείρεψα και τάισα το παιδί μου junk food. Πόσο απαίσια μητέρα είμαι;!

 «Κάθε μέρα σχεδόν 16 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από λόγους που έχουν να κάνουν με την ασιτία. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα θάνατο παιδιού κάθε 5 δευτερόλεπτα»

-Έχασα την ψυχραιμία μου και άρχισα να ουρλιάζω στο παιδί μου. Πόσο ντρέπομαι!

Ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα βίας, κυμαίνεται από 500 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύριο, κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Κέντρο Ερευνών INNOCENTI της UNICEF στα πλαίσια της «Μελέτης για τη Βία ενάντια στα Παιδιά». 

-Το σπίτι που ζούμε είναι μικρό και τα παιδιά μου δεν έχουν δικό τους δωμάτιο ή χώρο για να παίξουν άνετα. Νιώθω απαίσια που δεν έχουμε χρήματα για μεγαλύτερο σπίτι!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της USA Today για τα άστεγα παιδιά της χώρας, στις Η.Π.Α.,  1 στα 45 παιδιά, δηλαδή 1,6 εκ. παιδιά, ζουν στους δρόμους, σε άσυλα ή μοτέλ, ή σε σπίτια μαζί με άλλες οικογένειες! Αντίστοιχα στη  Γαλλία ζουν σήμερα πάνω από 140.000 άστεγοι, μεταξύ των οποίων οι 30.000 είναι παιδιά.

-Το παιδί μου ζήτησε να του πάρω ένα παιχνίδι και εγώ αρνήθηκα ενώ είχα χρήματα με την δικαιολογία πως έχει πολλά. Αισθάνομαι άσχημα που δεν ικανοποίησα την επιθυμία του ενώ μπορούσα.

Στην πρόσφατη έρευνα της Unicef,  που αποκαλύπτει την έκταση της παιδικής φτώχειας στις προηγμένες οικονομίες του κόσμου, επισημαίνεται ότι περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ (συν την Νορβηγία και την Ισλανδία) στερούνται βασικών αγαθών απαραίτητων για την ανάπτυξή τους. Η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα ανέρχεται με βάση στοιχείων στο 23,7%. σύμφωνα με την έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ με βάση τα εισοδήματα των δύο προηγούμενων ετών. Στη φτώχεια νοικοκυριών η χώρα μας βρίσκεται στη 2η θέση στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία, με 901.194 νοικοκυριά να βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά πως το παιδί σας έχει όχι μόνο τα απαραίτητα διαβίωσης αλλά και πολύ περισσσότερα απ’ όσα απολαμβάνουν πολλά παιδιά ανά τον κόσμο. Έχει γονείς που το αγαπούν, μια στέγνη, ένα πιάτο φαΐ, παιχνίδια, μόρφωση και πολλά πολλά άλλα. Και αυτά τους τα παρέχετε εσείς! Σταματήστε, λοιπόν, να νιώθετε ενοχές!