Ενέσεις αυτοπεποίθησης για τις μέρες που δεν νιώθετε "καλή μαμά"

Ενέσεις αυτοπεποίθησης για τις μέρες που δεν νιώθετε

Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλετε, βρείτε τον τρόπο να «ανεβείτε» ψυχολογικά

Φυσικά και δεν είστε κακή μητέρα αν μια ημέρα δεν καταφέρετε να ηρεμήσετε το νήπιο που ξεσπάει σε δημόσιο χώρο, να το αποτρέψετε από το να πετάξει τα φαγητά του στο πάτωμα της κουζίνας, να το πείσετε να πάει για ύπνο την ώρα που πρέπει ή αν χάσατε την αγαπημένη του κούκλα του. Από την άλλη είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε απογοήτευση αν στο τέλος της ημέρας προσπαθήσατε πολύ χωρίς αποτέλεσμα.

Πώς θα συνεχίσετε την επόμενη ημέρα; Καταρχήν φροντίζοντας να ενισχύσετε την πεσμένη σας αυτοπεποίθηση και έπειτα με θετική διάθεση να διαφοροποιήσετε τις τακτικές σας.

Χαμογελάστε. Πιθανόν να μην έχετε καμία διάθεση για χαμόγελα (μάλλον για κλάματα) αλλά μια προσπάθεια αξίζει τον κόπο, αφού το χαμόγελο μειώνει το άγχος και την ένταση. Μια κωμωδία στο DVD, ένα ευχάριστο βιβλίο ή απλά μια χιουμοριστική εκπομπή στο ραδιόφωνο μπορούν να κάνουν θαύματα, προκαλώντας αβίαστα χαμόγελα και γέλιο.

Εστιάστε στο μικρό σας. Μπορεί να κάνατε κάπου λάθος ή να θεωρήσατε ότι δεν το προσέξατε αρκετά, δεν το φροντίσατε όπως έπρεπε, αλλά εκείνο είναι μια χαρά. Φυσικά και δεν πρόκειται να θυμάται ότι λόγου χάρη ξεχάσατε να πάρετε μαζί σας την πιπίλα του όταν βγήκατε έξω. Και προφανώς δεν θα πάψει να σας λατρεύει.

Θυμηθείτε τις ωραίες στιγμές. Μια δόση νοσταλγίας για τις όμορφες στιγμές που έχουν περάσει μας βοηθά πολλές φορές να δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον. Ανατρέξτε σε φωτογραφίες από τις αγαπημένες σας περιόδους και φτιάξτε τη διάθεσή σας.

Μιλήστε σε έναν φίλο. Δεν υπάρχει καλύτερη παρηγοριά από το να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας με μια καλή φίλη, πόσο μάλλον αν και εκείνη βρίσκεται στην ίδια φάση με εσάς, δηλαδή έχει παιδάκι στην ηλικία του δικού σας και μπορεί να σας καταλάβει.

Οργανωθείτε. Ετοιμάστε την τσάντα του μικρού σας για την επόμενη ημέρα, μαγειρέψτε ένα απλό φαγητό για το επόμενο μεσημέρι και γενικά κάντε μια προετοιμασία για την επόμενη ημέρα ώστε να νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης και ότι φυσικά δεν πέφτετε σε αδράνεια παρόλη την άσχημη διάθεση.

Καταγράψτε τις …επιτυχίες σας.Μια «άσκηση» που θα σας ηρεμήσει είναι να καταγράψετε κάποια περιστατικά του παρελθόντος που θεωρείτε ότι βελτιώνουν τη σχέση σας με το παιδί σας, ή κάποιες τακτικές πειθαρχίας που ακολουθήσατε και οι οποίες λειτουργούν χωρίς να δημιουργούν πίεση στο μικρό σας.

Διαβάστε. Ένα βιβλίο θα σας ταξιδέψει και θα σας χαλαρώσει πριν τον ύπνο. Αν δε αγαπάτε τα αστυνομικά μυθιστορήματα και «πέφτετε» μέσα στις προβλέψεις σας, είναι βέβαιο ότι η αυτοπεποίθησή σας θα ενισχυθεί!