Γονείς εναντίον παππούδων!

Οικογένεια με παππούδες και γιαγιάδες

Τι γίνεται όταν ο τρόπος με τον οποίο οι γιαγιάδες και οι παππούδες φροντίζουν τα εγγονάκια τους έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που εσείς τα μεγαλώνετε;

Οι γιαγιάδες λατρεύουν να δίνουν συμβουλές για το πώς θα μεγαλώσετε το μικρό σας και πράγματι κάποιες από αυτές δεν είναι κακές. Ωστόσο, τι γίνεται όταν οι συνεχείς προτάσεις που κάνουν αρχίζουν να σας δίνουν στα νεύρα; Δείτε πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση και πώς να αντιδράσετε αν ξεπερνούν τα όρια.


  • Αιτία το ενδιαφέρον. Όταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες συμβουλεύουν σχετικά με την ανατροφή του παιδιού σας, το κίνητρό τους είναι το ενδιαφέρον να μεγαλώσουν τα εγγονάκια τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι να υποβιβάσουν τις δικές σας προσπάθειες. Αντί να θεωρείτε ότι πίσω από κάθε συμβουλή κρύβεται η φράση «δεν ξέρεις τι κάνεις» ή «αυτό το κάνεις λάθος» είναι καλύτερα να σκεφτείτε ξανά ότι στην πραγματικότητα θέλουν να βοηθήσουν με κάποιον τρόπο.
  • Κοινό μέτωπο. Είναι σημαντικό εσείς και ο σύντροφός σας να συμφωνήσετε με ποιον τρόπο θα μεγαλώσετε το παιδί σας και να αντιμετωπίζετε μαζί κάθε ερώτηση ή συμβουλή από τον οποιοδήποτε. Αυτό έχει σημασία όταν θα έχετε να αντιμετωπίσετε τους γονείς του συντρόφου σας, καθώς είναι πιο δύσκολο να διαφωνήσετε μαζί τους ή να θέσετε όρια, όπως θα μπορούσατε να κάνετε με τους δικούς σας γονείς. Κι ενώ το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε θα είναι να διαμαρτυρηθείτε στον σύντροφό σας ώστε να διαχειριστεί εκείνος την κατάσταση, είναι πολύ καλύτερο και αποτελεσματικό να φανείτε ότι είστε και οι δύο αποφασισμένοι ότι θα ακολουθήσετε τον δικό σας τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αναγκάσετε τον σύντροφό σας να σας υπερασπιστεί μπροστά στους γονείς του.

Παππούδες και εγγονάκι

  • Πείτε το με ένα χαμόγελο. Είναι πολύ πιθανόν οι γιαγιάδες και οι παππούδες να επιμένουν για πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά, όπως αν το μωρό χρειάζεται να φοράει όλη την ημέρα καπέλο ή τι χρώματα πρέπει να έχει το υπνοδωμάτιό του. Δεν χρειάζεται φυσικά να θυμώνετε, μπορείτε απλά να ευχαριστήσετε για την συμβουλή και να πείτε ότι θα το σκεφτείτε. Το ότι κάποιος σας συμβουλεύει δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε και τη συμβουλή του, ακόμα και αν αυτή προέρχεται από τη μαμά σας.
  • Επιμένετε αν ξεπεραστούν τα όρια. Θα υπάρχουν στιγμές που οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα κάνουν πράγματα που είναι εντελώς αντίθετα με όσα κάνετε εσείς ως γονείς. Για παράδειγμα, ενώ εσείς θέλετε αποκλειστικά να το θηλάζετε εκείνοι μπορεί να δίνουν στο μωρό σας ξένο γάλα αντί για μητρικό ή να διαλύουν μέσα ρυζάλευρο για να «χορτάσει». Ενώ εσείς επιπλήττετε το νήπιό σας όταν σκορπάει τα παιχνίδια του στο δωμάτιο, η μητέρα σας επιπλήττει εσάς ότι είστε πολύ αυστηρή με το αγγελούδι της. Ενώ εσείς επιμένετε ότι δεν είναι καλό να τρώει το παιδί σας μπισκότα πριν το φαγητό, για τον παππού του είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν, λοιπόν, οι συμβουλές ή οι πράξεις τους έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο που μεγαλώνετε το παιδί σας, είναι σημαντικό να κάνετε μια σοβαρή κουβέντα. Φροντίστε να είστε αυστηροί, όσο χρειάζεται, ζητώντας τους να σας υποστηρίξουν στις επιλογές που έχετε κάνει για την ανατροφή του.  
  • Γιαγιά και εγγόναΦροντίδα σύμφωνα με τις δυνάμεις τους. Πολλές φορές οι παππούδες και οι γιαγιάδες θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν ξέρουν με ποιον τρόπο. Ανάλογα λοιπόν με τις δυνάμεις και τις προτιμήσεις τους ζητήστε τους να φροντίσουν το μικρό σας. Πιθανόν κάποιοι να τα πηγαίνουν καλύτερα όταν είναι μωρό και άλλοι να προτιμούν να παίζουν μαζί του όταν έχει μεγαλώσει αρκετά.
  • Διατηρήστε την ισορροπία. Σαφώς έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε που οι γονείς σας είχαν στο σπίτι μωρά αλλά έχουν μια εμπειρία παραπάνω. Συνεπώς μην απορρίπτετε κάθε συμβουλή τους. Μπορεί, όντως για κάποια πράγματα να ξέρουν περισσότερα πράγματα. Διατηρήστε, επίσης, μια ισορροπία. Αφήστε τους να απολαύσουν τα εγγονάκια τους και επιλέξτε αν είναι όντως πολύ σημαντικός ο λόγος για να έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί τους.
  • Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Αν οι γιαγιάδες και οι παππούδες επιμένουν να κάνουν κάτι με τον δικό τους τρόπο που ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στην υγεία τους (π.χ. όχι καλή ποιότητα στο φαγητό ή έλλειψη ύπνου) – πράγμα σπάνιο φυσικά – συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Μπορεί ο ίδιος να δώσει συμβουλές αποφεύγοντας έτσι να έρθετε σε αντιπαράθεση με τους γονείς ή τους γονείς του συντρόφου σας.