Αυξήστε την υπομονή σας

Αυξήστε την υπομονή σας

4 βήματα για περισσότερη υπομονή

Μπορεί να είναι το πιο γλυκό παιδί του κόσμου αλλά πόσο συχνά κατορθώνει να εξαντλήσει την πολύτιμη υπομονή σας; Αν έχετε ξεχάσει τι πάει να πει υπομονή όσο συμβιώσετε με το νήπιο, χρειάζεστε επειγόντως να αυξήσετε τα αποθέματά σας και μάλιστα χωρίς να εντρυφήσετε σε τεχνικές ζεν. Αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω tips.

Μην σκέφτεστε σαν να είναι ενήλικας. Σχεδόν ποτέ ένα νήπιο δεν αντιδρά άσχημα με προμελετημένο τρόπο. Συνήθως οι περισσότερες συμπεριφορές απορρέουν από έντονα συναισθήματα που δυσκολεύεται να ελέγξει, όπως απογοήτευση και θυμό ή από λάθη που κάνει λόγω  αθωότητας. Φυσικά και δεν μπορείτε να κατηγορήσετε το μικρό σας για όλα τα παραπάνω. Απλά αδράξτε την ευκαιρία για να παραδώσετε «μαθήματα» συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα ανακαλύψτε τρόπους για να μπορούν να σας εκδηλώσει τα συναισθήματά του, ειδικά την περίοδο που δεν γνωρίζει αρκετές λέξεις για να εκφραστεί.

Δώστε του τη δυνατότητα επιλογών. Σε ποιον αρέσει να του λένε διαρκώς τι να κάνει και να τον βομβαρδίζουν με αμέτρητα «όχι»; Σε κανέναν, πόσω μάλλον σε ένα νήπιο. Η λύση στα παραπάνω είναι να προσφέρετε περιορισμένες επιλογές, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι και εκείνο αποφασίζει για τα θέματα που το αφορούν. Φροντίστε να αποδέχεστε και τις δύο επιλογές και όχι να παρακαλάτε μέσα σας να επιλέξει εκείνη που εσείς θεωρείτε σωστή. Για παράδειγμα αν δυσκολεύεστε να το ντύσετε το πρωί αφήστε το να επιλέξει ανάμεσα στην κίτρινη και την κόκκινη μπλούζα, ενώ αν διαμαρτύρεται όταν πρέπει να φύγετε από το σπίτι αφήστε του το περιθώριο να επιλέξει αν θα μπείτε στο αυτοκίνητο αμέσως ή σε 5 λεπτά.

Μην το μπερδεύετε. Μήπως υψώνετε τη φωνή σας όταν είστε νευριασμένοι ή δεν τρώτε όλα τα λαχανικά που βρίσκονται στο πιάτο σας; Δεν είναι δυνατόν να ζητάτε από το παιδί σας να κάνει ή να μην κάνει κάτι και ταυτόχρονα να κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Ό,τι και να λέτε, εσείς είστε το ζωντανό παράδειγμα που ένα νήπιο αγαπά να μιμείται. Άρα εστιάστε και στις δικές σας συνήθειες, διορθώνοντας ότι χρειάζεται.

Αγνοήστε τα «μικρά» παραπτώματα. Δεν μπορείτε να έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από ένα νήπιο, καθώς είναι φυσιολογικό να κάνει μικρά λάθη ή ζημιές για τις οποίες δεν αξίζει τον κόπο να νευριάζετε. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαχωρίσετε τα σημαντικά παραπτώματα από τα ασήμαντα και να μην σπαταλάτε ενέργεια εκεί που στην ουσία δεν χρειάζεται. Διορθώστε ό,τι είναι σημαντικό και μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε αρκετά το μικρό σας, εστιάζοντας στα θετικά του χαρακτηριστικά και όχι στα λάθη ή τις ζημιές που κάνει.

Διαβάστε μερικά ακόμα tipsγια το πώς να "δουλέψετε" πάνω στην υπομονή σας στο άρθρο μας: «Κάντε υπομονή…»