Όχι πια τελειομανείς γονείς!

Όχι πια τελειομανείς γονείς!

Δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι για να είστε οι καλύτεροι γονείς του κόσμου!

Θέλετε να είναι όλα τακτοποιημένα και τέλεια στο σπίτι; Το παιδί σας να είναι άψογο και να μην κάνει λάθη; Μήπως όμως η επιθυμία και  η ανάγκη για τελειότητα σας δημιουργεί περισσότερο άγχος και τελικά δεν λειτουργεί θετικά για το μικρό σας; Η αλήθεια είναι ότι το να είναι κανείς γονιός δεν σημαίνει απαραίτητα και αγώνας για την τελειότητα.    

Ταξίδι στο μέλλον μετά από 10 χρόνια. Είναι πράγματι σημαντικό να έχετε τακτοποιήσει τα πάντα στην εντέλεια ή το παιδί σας να φοράει πάντα τέλεια συνδυασμένα ρούχα; Αξιολογήστε τι είναι πραγματικά σημαντικό έχοντας σαν κριτήριο το κατά πόσο μια απόφαση που παίρνετε θα επηρεάσει πράγματι το παιδί σας 10 χρόνια αργότερα.

Κάντε φίλους γονείς με τρία παιδιά! Συνήθως οι γονείς που έχουν περισσότερα του ενός παιδιού είναι πιο χαλαροί. Ευκαιρία να αποτελέσουν ένα διαφορετικό παράδειγμα για έναν τελειομανή γονιό.

Επιτρέψτε στο παιδί σας να κάνει λάθη. Το να έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σας και να μην του επιτρέπετε να κάνει λάθη δεν κάνει καλό ούτε σε εκείνο αλλά ούτε και σε εσάς. Αφενός τα λάθη αποτελούν ευκαιρίες για μάθηση αφετέρου οι υπερβολικές απαιτήσεις του δημιουργούν πίεση και χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Αφήστε του χώρο. Δεν χρειάζεται πάντα να παρακολουθείτε στενά ό, τι κάνει το παιδί σας και να σπεύδετε να λύνετε και το παραμικρό πρόβλημα που συναντά. Είναι απαραίτητο να του αφήνετε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να δοκιμάζει μόνο του τις δυνάμεις του ώστε να μάθει αλλά και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Συνειδητοποιήστε ότι η μητρότητα ή η πατρότητα δεν είναι αγώνας δρόμου. Μην αισθάνεστε πίεση από άλλους γονείς που έχουν παιδιά συνομήλικα με το δικό σας όσον αφορά τα στάδια ανάπτυξης. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και εστιάστε στο δικό σας παιδί και στη μοναδικότητά του.

Αγκαλιάστε …την ακαταστασία. Θέλετε να ελέγχετε τα πάντα και όλα να είναι στη θέση τους; Η παραμικρή ακαταστασία σας δίνει στα νεύρα; Η αλήθεια είναι ότι τα νήπια αγαπούν το χάος και μάλιστα η ακαταστασία στο φαγητό και το παιχνίδι είναι σημαντική για να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους, άρα σημαντική για την ανάπτυξή τους. Επομένως προσπαθήστε να συμφιλιωθείτε με την ακαταστασία (όχι την βρωμιά).

Διδάξτε το χωρίς να είστε επικριτικοί.  Δείξτε στο παιδί σας πώς να κάνει κάτι αλλά αποδεχτείτε το γεγονός ότι αφενός θα κάνει λάθη και αφετέρου ότι θα το κάνει με τον δικό του τρόπο. Η συνεχής διόρθωση και η κριτική θα το αποθαρρύνει με αποτέλεσμα να μην προσπαθεί.

Βρείτε το κουράγιο να αποδεχτείτε ότι δεν είναι όλα τέλεια. Μην ανησυχείτε ή αγχώνεστε υπερβολικά αν το παιδί σας κάνει λάθη. Απλά ενθαρρύνετέ το να κάνει το καλύτερο που μπορεί χωρίς πίεση. Σημασία έχει η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.