Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά στο θέατρο Αλίκη

Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά στο θέατρο Αλίκη

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης «κλέβει την παράσταση» στο παιδικό θέατρο φέτος.

 

Τα Καινούργια ρούχα του βασιλιά, ένα από τα πιο διαχρονικά και δημοφιλή παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που επέλεξε να παρουσιάσει ως πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης από τις 9 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αλίκη, με μια ομάδα γνωστών και αγαπημένων συντελεστών, έχουν στόχο να γεμίσουν με γέλιο, μαγεία και ποίηση τις καρδιές μικρών και μεγάλων.

Έχουν περάσει πάνω από 180 χρόνια από την πρώτη δημοσίευσή της ιστορίας του Άντερσεν, όμως η εμβληματική φράση του παραμυθιού «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!», ακόμη επανέρχεται πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας, συμβολίζοντας την δύναμη της αλήθειας απέναντι στο ψέμα και την ζωτική ανάγκη η Εξουσία να διαθέτει ευθύνη, ταπεινότητα και γνώση για να μπορεί να αντέχει το βάρος της.

Στη διασκευασμένη ιστορία του Βασιλιά, που ανεβαίνει στο θέατρο Αλίκη λοιπόν θα βρείτε: έναν αλαζόνα Βασιλιά, γεμάτο έπαρση και εγωισμό που ενδιαφέρεται μόνο να φορά κάθε μέρα καινούργια, ακριβά και εντυπωσιακά ρούχα. Μια βασίλισσα που κυνηγάει ένα αστέρι για να το κάνει δικό της και καταλήγει… σ’ ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Μια πριγκίπισσα στο δικό της κόσμο, ανεπίδεκτη μαθήσεως στα… μαγικά και στην πραγματικότητα. Έναν απατεώνα που βρίσκει την ευκαιρία στην κυριολεξία, να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στο βασιλιά. Το γιο του απατεώνα, που θέλει να ξεφύγει αλλά δεν ξέρει πώς. Και φυσικά αυλικούς, υπουργούς και κόλακες της Εξουσίας που συνήθισαν να λένε μόνο «ναι» στο βασιλιά, για να μπορούν να υπάρχουν δίπλα του. Το μπέρδεμα όλων αυτών σε μια ιστορία με δράση, χιούμορ και πολλά ευτράπελα αναλαμβάνει να λύσει η πραγματικότητα με τη συμμετοχή των ίδιων των θεατών. Και μπορεί μεν να ακούγεται αλλόκοτη, αλλά όπως συμβαίνει πάντα στις μαγικές ιστορίες, αν αλλάξουμε πρόσωπα και εποχές, κολλάει μια χαρά και στο σήμερα.

Ο εξαιρετικός στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος, που είχε υπογράψει το κείμενο και τα τραγούδια της μεγάλης καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας στο θέατρο Badminton πριν 3 χρόνια (πάνω από 100.000 εισιτήρια) δούλεψε τη θεατρική διασκευή και τα τραγούδια της παράστασης μαζί με τον Νίκανδρο Σαββίδη, νέο συγγραφέα με θητεία στο παιδικό θέατρο στην Κύπρο. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους: ένα κείμενο δυνατό, γεμάτο χιούμορ, λυρισμό, δράση και … πολλά πανέμορφα τραγούδια.

Ο νέος συνθέτης Μιχάλης Καλογεράκης, (παιδί της Δ’ Ακρόασης της Μικρής Άρκτου, γνωστός ήδη από τις εξαιρετικές μελοποιήσεις ποιημάτων που έχει συνυπογράψει με το δίδυμο αδελφό του Παντελή), έντυσε με το αποδεδειγμένο ταλέντο του την παράσταση και τα τραγούδια της με τη μουσική του, γεμίζοντάς την χρώματα, ενώ ο Φοίβος Δεληβοριάς τραγούδησε δύο από τα πιο όμορφα τραγούδια που «παίζουν» στο έργο.

Ο πολυαγαπημένος μικρών και μεγάλων Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, στην παράσταση Τα Καινούργια ρούχα του Βασιλιά, είναι ο Βασιλιάς και … ο σκηνοθέτης της!

Πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο ίδιος την παράσταση, αναλαμβάνοντας έτσι την καλλιτεχνική ευθύνη της πρότασης.

«Μου άρεσε τόσο η ιδέα, το κείμενο, η διασκευή του παραμυθιού, οι συντελεστές, το εγχείρημα, η σοβαρότητα και η φρεσκάδα της προσέγγισης του, που θέλησα να επενδύσω όλη μου την ενέργεια στην πρόταση αυτή. Γι αυτό επέλεξα να είμαι και πάνω στη σκηνή παίζοντας και κάτω σκηνοθετώντας.»λέει ο ίδιος.

Ο Χ. Χατζηπαναγιώτης, στην πραγματικότητα επιστρέφει σε έναν πολύ γνωστό και οικείο του τόπο, το παιδικό θέατρο, αφού διαθέτει στις αποσκευές του, την πολύχρονη και λαμπρή συνεργασία του στο παρελθόν, με το θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου (Οδυσσεβάχ αλλά και άλλες παραγωγές).

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης ο οποίος συνεργάστηκε με την ομάδα Come Down Creatives, νέους καλλιτέχνες ειδικευμένους στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στο θέατρο(Videos, Οπτικά εφέ, γραφιστικά και Projection Design) με στόχο το σκηνικό αποτέλεσμα να εξασφαλίζει μέσα από σύγχρονους και πρωτότυπους τρόπους, την ποίηση και την μαγεία που απαιτεί το έργο. Έτσι οι μικροί και μεγάλοι θεατές, θα απολαύσουν για πρώτη φορά στο Θέατρο Αλίκη ένα ταξίδι στον κόσμο του παραμυθιού με τα εντυπωσιακά δεδομένα και εφέ του σήμερα.

Η Βασίλισσα Μαντ –σύζυγος του Βασιλιά- ένας ρόλος έκπληξη, ενσαρκώνεται από την αγαπημένη Αριέττα Μουτούση.

Ως Εράσμιο Κρόοκθα δούμε επί σκηνής τον … πασίγνωστο Τάσο Παλαντζίδη (Δέκα μικροί Μήτσοι), ιδανική ενσάρκωση του ρόλου του απατεώνα ράφτη που προσπαθεί να εξαπατήσει το Βασιλιά με τα … αόρατα ρούχα του.

Η νέα και ανερχόμενη Δανάη Μπάρκα (Ουρανία, Μάγισσες της Σμύρνης) ερμηνεύει την πριγκίπισσα Τιράντ, μαθητευόμενη μάγισσα, κόρη του Βασιλιά, ενώ το γιο του απατεώνα Κρόοκ, τον καλόκαρδο και ευαίσθητο Αμάντιο, παίζει μοναδικά ο ταλαντούχος Λευτέρης Βασιλάκης.

Τους Αυλικούς του Βασιλιά, αλλά και τους χωρικούς, τους ράφτες ερμηνεύουν εμπνευσμένα οι νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί Σταύρος Ράγιας και Παντελής Καλογεράκης.

Την ευθύνη της διεύθυνσης παραγωγής και συντονισμού της παράστασης έχει αναλάβει  η Βιβή Γερολυμάτου που την χρονιά που μας πέρασε υπέγραψε την μεγάλη επιτυχία του Φοίβου Δεληβοριά, Πες μου στο όνομα σου, στο Θέατρο RADAR.

Τα Καινούργια ρούχα του Βασιλιά, η παράσταση που πρόκειται να ανέβει στο Θέατρο Αλίκη φέτος, φιλοδοξεί να είναι μια θεατρική πρόταση που θα κερδίσει την αγάπη μικρών και μεγάλων . Γιατί έχει στόχο της να συνδυάσει το χιούμορ με την αλήθεια, την ελαφράδα με το μήνυμα, την μαγεία με το καλλιτεχνικό αίτημα.

Μην την χάσετε…

öö

Διανομή

Βασιλιάς: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Εράσμιος Κρόοκ: Τάσος Παλαντζίδης

Βασίλισσα: Αριέττα Μουτούση

Πριγκίπισσα: Δανάη Μπάρκα

Αμάντιο Κρόοκ: Λευτέρης Βασιλάκης

Υπουργός - Ράφτης - Χωρικός : Σταύρος Ράγιας

Στρατηγός - Ράφτης - Χωρικός: Παντελής Καλογεράκης

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Παρασκευάς Καρασούλος – Νίκανδρος Σαββίδης

Στίχοι τραγουδιών: Παρασκευάς Καρασούλος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης

Πρωτότυπη μουσική: Μιχάλης Καλογεράκης | Δύο τραγούδια της παράστασης ακούγονται ερμηνευμένα από τον Φοίβο Δεληβοριά

Μουσική διδασκαλία-Ενορχήστρωση: Χρίστος Θεοδώρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Καντάς

Videos, Οπτικά εφέ, γραφιστικά και ProjectionDesign:

Come Down Creatives (Νάνσυ Κουρούνη, Βασίλης Μανιάτης, Πέτρος Πρίντεζης)

Φωτισμοί: Χρήστος Τσιόγκας

Βοηθός Eνδυματολόγου: Θεοδώρα Βεστάρχη

Γραφιστικός σχεδιασμός: www.elix.gr

Φωτογράφηση: Αλέξανδρος Βασιλάκος

Παραγωγή - Εκτέλεση παραγωγής: Μικρή Άρκτος, www.mikri-arktos.gr

Διεύθυνση Παραγωγής: Βιβή Γερολυμάτου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 6974 76 78 90

Θέατρο Αλίκη | Αμερικής 4, Αθήνα

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Κάθε Σάββατο 14.00 και Κυριακή 11.30 & 14.30

(& καθημερινές παραστάσεις για σχολεία)

Για παιδιά από 4-12 ετών

Διάρκεια παράστασης: 100’ με διάλειμμα

Προπώληση: viva.gr, ταμείο του θεάτρου

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-aliki/ta-kainourgia-rouxa-tou-vasilia/

Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη Ζώνη: 15€ | Α’ Ζώνη: 13€ | Β’ Ζώνη: 11€

Πληροφορίες - κρατήσεις: Τηλ . 210 32 100 21, 210 76 106 16, 6985 933 290

Σχολικές και ομαδικές κρατήσεις:SDConcept Λίλιαν Πετροπούλου |                                 τηλ. 210 6143 021, 6946 123 004