Μαμά, θέλω να τρυπήσω τα αυτιά μου!

Μαμά, θέλω να τρυπήσω τα αυτιά μου!

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τρύπημα των αυτιών

Η μικρή σας θέλει να τρυπήσει τα αυτιά της και εσείς δεν έχετε καμία αντίρρηση σε αυτό. Πριν πείτε, όμως, το πολυπόθητο ναι, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε:

-Το θέλει. Είναι όμως έτοιμη για κάτι τέτοιο;

-Τι μέθοδο να επιλέξω;

-Τι πρέπει να προσέξω;

-Τι φροντίδα χρειάζεται μετά;

Ετοιμότητα

Πριν το κορίτσι σας κάνει piercing θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν είναι κάτι που έρχεται χωρίς πόνο. Εάν το θέλει τόσο πολύ που έχει αποφασίσει να τον υπομείνει, είναι πιθανότατα έτοιμη να βάλει το πρώτο της σκουλαρίκι. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό! Θα πρέπει, επιπροσθέτως, να της εξηγήσετε ότι εκείνη θα είναι υπεύθυνη για την φροντίδα της πληγής, οπότε και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να δείξει ότι μπορεί να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη. Πείτε της πως θα παρακολουθείτε την επιμέλεια που δείχνει στην φροντίδα του εαυτού της (καλό λούσιμο και χτένισμα μαλλιών, καθημερινό πλύσιμο δοντιών, τακτικό πλύσιμο χεριών, καθαριότητα προσωπικού χώρου κοκ) πριν αποφασίσετε.

Μέθοδος

Η πιο κοινά διαδεδομένη μέθοδος είναι το τρύπημα των αυτιών με ειδικό μηχάνημα (μπιστόλι) σε κοσμηματοπωλεία και κέντα αισθητικής. Είναι, όμως, και η πιο ασφαλής; Μάλλον όχι! Παρότι για την διάτρηση χρησιμοποιούνται ακίδες μια χρήσης, το υπόλοιπο μηχάνημα μπορεί να φέρει επάνω του διάφορους μικροοργανισμούς, αφού η αποστείρωσή του γίνεται συχνά με έναν απλό ψεκασμό απολυμαντικού. Επίσης, η απότομη διάτρηση του δέρματος μετά την επούλωση αφήνει στο σημείο ένα μικρό γρομπαλάκι.

Καλύτερα, λοιπόν, να επιλέξετε ένα κάλο studio tattoo & piercing, αφού εκεί η διάτρηση γίνεται με βελόνα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα σε κλίβανο ή μίας χρήσης.

Ό,τι κι αν επιλέξετε φροντίστε να επιβεβαιώσετε πως τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και ότι το προσωπικό φοράει γάντια. Τέλος, να θυμάστε να επιλέξετε σκουλαρίκια από χρυσό ή χειρουργικό ατσάλι για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας.

Φροντίδα

Η πληγή θα κάνει περίπου 6 εβδομάδες για να επουλωθεί, οπότε όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να καθαρίζεται επιμελώς. Αποφύγετε το οινόπνευμα και το οξυζενέ, μιας και καθυστερούν την διαδικασία επούλωσης, και πλύνετε 2 φορές την ημέρα με ζεστό νερό και αντιβακτηριδιακό σαπούνι στριφογυρίζοντας μερικές φορές το σκουλαρίκι.

Μόλυνση ή αλλεργία

Εάν η τρύπα μολυνθεί τότε θα υπάρχει τοπική ερυθρότητα και πρήξιμο, πόνος και έκκριση πύον. Είναι πολύ σημαντικό να μην πιάνει το παιδί τα αυτιά με βρώμικα χέρια αλλά και να καθαρίζει τακτικά την πληγή ως άνωθεν. Εάν η μόλυνση επιμένει και μετά από 2 ημέρες, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας προτείνει την κατάλληλη αντιβιοτική αλοιφή.

Αντίθετα με την μόλυνση, η αλλεργική αντίδραση στο σκουλαρίκι καθιστά την περιοχή διάτρησης ξηρή, ενώ το παιδί αισθάνεται έντονη φαγούρα. Στην περίπτωση αυτή η μόνη λύση είναι να αφαιρεθεί το σκουλαρίκι, να κλείσει η πληγή και να γίνει νέα προσπάθεια διάτρησης μετά από 6 μήνες και να τοποθετηθεί σκουλαρίκι από ανοξείδωτο χάλυβα.