Εαρινές αλλεργίες: Πού οφείλονται τα ενοχλητικά συμπτώματα;

Εαρινές αλλεργίες: Πού οφείλονται τα ενοχλητικά συμπτώματα;

Εαρινές αλλεργίες: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία!

Γράφει η Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του Doctoranytime.gr

Πολλοί άνθρωποι την άνοιξη υποφέρουν από έντονα και ενοχλητικά συμπτώματα αλλεργίας. Το κοκκίνισμα των ματιών, η καταρροή, ο κνησμός και η δύσπνοια αποτελούν μερικές από τις πιο συχνές εκδηλώσεις εαρινών αλλεργιών που μας ταλαιπωρούν.

Μία αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί κάποια στιγμή στη ζωή ενός ατόμου όταν αυτό έχει τη γενετική προδιάθεση. Το αν θα εκδηλώσει κάποιος συμπτώματα αλλεργίας θα εξαρτηθεί τόσο από γενετικούς παράγοντες όσο και από το περιβάλλον και από την έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Συνήθως μία αλλεργία εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία. Ο λόγος που τα τελευταία χρόνια οι αλλεργίες παρουσιάζουν έξαρση είναι οι αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης, οι περιβαλλοντικές αλλαγές, η ρύπανση, η ελλιπής άσκηση εκτός σπιτιού, το αυξημένο αίσθημα άγχους, η διατροφή και πολύ συχνά η έλλειψη θηλασμού.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργίας;

Για να διαγνωστεί μία αλλεργία θα πρέπει να καταγραφεί το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς. Είναι σημαντικό ο ίδιος ο ασθενής να καταγράφει τα συμπτώματα, τη διάρκειά τους και το αλλεργιογόνο στο οποίο εκτέθηκε. Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται από ειδικό αλλεργιολόγο για να ανιχνευτεί το αίτιο μιας αλλεργίας. Εξίσου σημαντικό είναι να υποβληθείτε σε αλλεργικά τεστ για να εντοπιστεί το ακριβές αλλεργιογόνο που ευθύνεται για την αλλεργία. Μεταξύ των εξετάσεων συμπεριλαμβάνονται η εξέταση αίματος και το δερματικό τεστ.

Έχει παρατηρηθεί ότι η αλλεργική ρινίτιδα είναι η πιο συχνή αλλεργική εκδήλωση και απαντάται πολύ συχνά σε νεαρά άτομα. Εξίσου συχνές μορφές είναι το αλλεργικό άσθμα και η ρινοεπιπεφυκίτιδα. Η αλλεργία μπορεί να πυροδοτηθεί από την ελιά, τα δημητριακά, τα αγροσιτηρά. Στα μικρά παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλεργία πυροδοτείται συχνότερα από ακάρεα οικιακής σκόνης, επιθήλια ζώων, μούχλα.

Συχνά την εαρινή αλλεργία πυροδοτεί η γύρη. Η γύρη εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της ρινικής οδού και όταν κάποιος είναι αλλεργικός προκαλείται αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα συνήθη συμπτώματα της εαρινής αλλεργίας είναι το κοκκίνισμα, ο κνησμός, η ρινική καταρροή, το φτέρνισμα, το μπούκωμα, το οίδημα, ο βήχας, η δύσπνοια, η ναυτία, τα εξανθήματα, οι αντιδράσεις σε φάρμακα.

Η αλλεργία αντιμετωπίζεται συνήθως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η αγωγή δίνεται αποκλειστικά από τον αρμόδιο γιατρό μετά από κλινική εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις. Μην υποτιμάτε τα συμπτώματα αλλεργίας. Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία ενός ατόμου. Από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει ως προς την κατάλληλη για εσάς θεραπευτική αγωγή.