Γέμισε ο κόσμος χημικά!

Γέμισε ο κόσμος χημικά!

Ποια χημικά που «φιλοξενούμε» στο σπίτι μας βλάπτουν την υγεία και πώς θα προστατευτούμε;

Πόσο αθώα είναι τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά, τα αποσμητικά χώρου και τα εντομοκτόνα; Μπορεί να δρουν αποτελεσματικά ενάντια στα βακτήρια, να διώχνουν τα ενοχλητικά έντομα και να κάνουν το χώρο να μυρίζει φρεσκάδα, αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν χημικά που είναι βλαβερά για την υγεία μας, με αποτέλεσμα στο σπίτι μας να λαμβάνει χώρα ένας …χημικός πόλεμος.  

Τα χημικά που περιλαμβάνονται σε απορρυπαντικά και καθαριστικά:

  • Μπορεί να προκαλέσουν προσωρινούς ερεθισμούς, όπως κοκκινίλα και τσούξιμο στο δέρμα και στα μάτια.
  • Ενδέχεται να έχουν και πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, όπως πρόκληση άσθματος.
  • Φαίνεται να έχουν επιπτώσεις στην γονιμότητα, τη σεξουαλική συμπεριφορά, στον κύκλο της περιόδου κτλ.
  • Έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με αποβολές, καρκίνο των γεννητικών οργάνων και πρόωρους τοκετούς.
  • Θεωρείται πλέον ότι επηρεάζει αρνητικά το ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα.
  • Δεδομένου ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στα χημικά γιατί τα όργανα τους και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, συγκεκριμένα χημικά πιθανόν να «παρέμβουν» στην υγιή ανάπτυξη του νευρολογικού, ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι να προσέξετε

  1. Τα περισσότερα απορρυπαντικά περιέχουν φωσφορικά άλατα, ενώ άλλα καθαριστικά και αποσμητικά χώρου περιέχουν κάποιες ιδιαίτερα επικίνδυνες φαινόλες, που παρεμβαίνουν στο αναπαραγωγικό σύστημα.
  2. Η χλωρίνη, που χρησιμοποιούμε για τα λευκά ρούχα ή για απολύμανση, αφενός μεν είναι ισχυρό ένα δηλητήριο, αφετέρου δε, αν αναμειχθεί με προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν φωσφορικά άλατα, πραγματοποιεί αντίδραση που οδηγεί στην παραγωγή αερίου χλωρίου και υδροχλωρικού οξέος, προκαλώντας προβλήματα στην αναπνευστικό σύστημα.
  3. Επιπροσθέτως, κάποια από τα χημικά που περιέχουν τα αποσμητικά χώρου θεωρούνται καρκινογόνα, ενώ άλλα υπεύθυνα για προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα.
  4. Τα αρωματικά τουαλέτας και τα σκοροκτόνα περιέχουν τη χλωριωμένη ένωση παραδιχλωροβενζόλιο, η οποία θεωρείται ύποπτη για καρκινογένεση και προβλήματα στο συκώτι.  
  5. Εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία, τα χημικά είτε πρόκειται για υγρά καθαριστικά είτε για σπρέι, είναι βλαβερά για το περιβάλλον, μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με βλαβερές συνέπειες στην χλωρίδα και την πανίδα.

Πώς να προστατευτείτε

  • Ανακαλύψτε τις υγιεινές και φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις για απολύμανση, για ανανέωση του αέρα και για καθαριότητα. Για παράδειγμα το ξύδι στέκεται επάξια δίπλα και στο πιο ισχυρό, χημικό απολυμαντικό. Ανακατέψτε μια κούπα άσπρο ξύδι σε μια κούπα ζεστό νερό και βάλτε το μείγμα σε ένα βαποριζατέρ για να ψεκάζετε με μεγαλύτερη ευκολία. Εάν το θελήσετε πραγματικά και το ψάξετε, θα βρείτε πολλές ακόμα «συνταγές» σπιτικής καθαριότητας.
  • Παράλληλα, απωθήστε τα κουνούπια με φυσικούς τρόπους έχοντας βασιλικούς στο μπαλκόνι σας και διώξτε τα μυρμήγκια με λάδι λεβάντας και ξύδι. Τέλος, εξορίστε τον σκόρο από την ντουλάπας σας βάζοντας κλωναράκια λεβάντας σε τούλινα σακουλάκια. Ποιος χρειάζεται επικίνδυνα εντομοκτόνα;
  • Για να μυρίζει ωραία το εσωτερικό του σπιτιού, αντικαταστήστε τα αποσμητικά χώρου με αρωματικά φυτά ή με αιθέρια έλαια. Βρείτε εδώ όμορφα φυτά που αγαπούν τους εσωτερικούς χώρους.
  • Με φυσικούς τρόπους, επίσης, μπορείτε να παρασκευάσετε απορρυπαντικά για το σπίτι, χρησιμοποιώντας ξύδι και μαγειρική σόδα, μωρομάντιλα, βρεφική πούδρα, φάρμακο για τις ψείρες, αντηλιακό, δαχτυλομπογιές και πλαστελίνη.
  • Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να διερευνήσετε είναι τα πλαστικά. Δείτε εδώ ποια θεωρούνται ασφαλέστερα αλλά και ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν.
  • Εάν τώρα δεν τα καταφέρνετε καλά με τα Do it yourself προϊόντα, φροντίστε να αγοράζετε απορρυπαντικά και καθαριστικά χωρίς χημικά ή προϊόντα εταιριών που αναγράφουν στις ετικέτες τα συστατικά, ώστε να αποφεύγετε τα χημικά που είναι περισσότερο ύποπτα για βλάβες στην υγεία.

Διαβάστε ακόμα: «Οδηγός πράσινης οικογένειας»