Βεγγαλικά & Κροτίδες: Πως να προστατεύσετε τα παιδιά σας

Βεγγαλικά & Κροτίδες: Πως να προστατεύσετε τα παιδιά σας

Οδηγίες προστασίας των παιδιών από το εκρηκτικό Πασχαλινό έθιμο!

Κατάγομαι από ένα νησί όπου οι κροτίδες και τα βεγγαλικά έχουν την τιμητική τους, όχι μόνο την Ημέρα της Ανάστασης, αλλά όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μικροί και μεγάλοι έχουν τα δυναμιτάκια για παιχνίδι και σε κάθε σου βήμα τινάζεσαι από ένα «μπαμ», ώσπου σταδιακά συνηθίσεις και τίποτα πια δεν σε τρομάζει.

Ωστόσο, όταν είσαι γονιός τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Είναι βλέπετε αδύνατο να συνηθίσεις στην σκέψη πως κάθε κάθε έκρηξη κρύβει τον κίνδυνο να τραυματιστεί το παιδί σου. Συνεπώς λαμβάνεις μέτρα προστασίας. Ακολουθούν, λοιπόν, σημαντικές οδηγίες!

  1. Παραμείνετε σε εσωτερικό χώρο για να αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Εάν είστε μέσα στην εκκλησία καλό είναι να περιμένετε μέχρι το «νταβαντούρι» να σταματήσει. Μην φύγετε βιαστικά στην σκέψη του εορταστικού γεύματος!
  2. Εάν πάλι το παιδί θέλει να δει το εκρηκτικό έθιμο, φροντίστε να βρίσκεστε μακριά από χώρους χρήσης πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών. Μην επιλέξετε να τα δείτε από κάποιο κοντινό παράθυρο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος κάποιο ωστικό κύμα να το σπάσει και να σας τραυματίσει.
  3. Αποτρέψτε το παιδί σας από την χρήση βεγγαλικών και ενημερώστε τα για τους κινδύνους τραυματισμού ή και ακρωτηριασμού.

Μικροί Μπουρλοτιέρηδες

Εάν μεγαλώνετε έναν επαναστατημένο νεαρό και δεν μπορείτε να του απαγορεύσετε την συμμετοχή στο έθιμο, φροντίστε να τον κάνετε να κατανοήσει τις οδηγίες ασφαλείας.

  1. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κατασκευάζει αυτοσχέδια βεγγαλικά, ακόμα και με τη βοήθεια ατόμων που υποτίθεται πως ξέρουν. Ένα λάθος μπορεί να κοστίσει ακριβά.
  2. Δεν πρέπει να μεταφέρει δυναμιτάκια στην τσέπη του διότι με την τριβή και μόνο είναι πιθανό να ανάψουν.
  3. Δεν πρέπει να πετάει δυναμιτάκια σε άλλους για «πλάκα». Δεν είναι καθόλου αστείο!
  4. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην ανάψει το βεγγαλικό κοντά στο πρόσωπο ή τα μαλλιά του ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά.
  5. Δεν πρέπει να τοποθετεί τα δυναμιτάκια κάτω από αντικείμενα με σκοπό την ...εκτόξευση γιατί το αντικείμενο που θα πεταχτεί μπορεί να τραυματίσει τον οποιονδήποτε. 

Μάθετε κι αυτό! Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία «Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται, ενώ η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη»