Tips για μικρούς πολυλογάδες

Πολυλογάς

Τι να κάνετε όταν το μικρό σας διακόπτει τους άλλους για να μιλήσει.

Σας είναι δύσκολο να διαχειριστείτε τη δυσφορία σας αν το μικρό σας συνηθίζει να διακόπτει τόσο εσάς όσο και άλλους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται για να μιλήσει; Καταρχήν έχετε κατά νου ότι τα παιδιά μέχρι κάποια ηλικία δεν διακόπτουν τους άλλους από πείσμα ή επειδή θέλουν να τους ενοχλήσουν, αλλά επειδή είναι τόσο ενθουσιασμένα με όσα γίνονται γύρω τους που θέλουν να τα μοιραστούν. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να συζητήσετε με άλλους ανθρώπους όταν είστε μαζί με το αγγελούδι σας ή ότι δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε μια πρόταση! Ωστόσο, αν σαν γονείς αφιερώνετε στα παιδιά σας αρκετό χρόνο και την προσοχή που πρέπει, δεν πρέπει να τους επιτρέπετε να διακόπτουν τόσο εσάς όσο και άλλους ανθρώπους. Ακολουθήστε κάποιες ιδέες και μικρά τρικ για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο ανά ηλικία.


3-4 χρονών

Τα πολύ μικρά σε ηλικία παιδάκια δεν είναι αρκετά ώριμα για να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους, συνεπώς δεν είναι και πολύ ρεαλιστικό το σενάριο να μην σας διακόπτουν. Ωστόσο, μπορούν, με την απαραίτητη καθοδήγηση, να διατηρήσουν μια σκέψη από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά αλλά όχι περισσότερο.

Τι να κάνετε:

  • Διδάξτε στο μικρό σας ότι το να διακόπτεις κάποιον όταν μιλάει είναι αγενές και αν χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο το σωστό είναι να πει «συγγνώμη» ή «με συγχωρείς». Στη συνέχεια ενθαρρύνετε την ευγενική συμπεριφορά λέγοντας για παράδειγμα ότι «μου άρεσε πολύ το ότι είπες συγγνώμη και που περίμενες». Από τη στιγμή που τα παραπάνω θα γίνουν συνήθεια και το μικρό σας μπορεί να κρατηθεί για 15 δευτερόλεπτα, αυξήστε σταδιακά το χρόνο.
  • Όταν για παράδειγμα το μικρό σας διακόπτει συνεχώς τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του φαγητού χρησιμοποιείστε ένα τρικ που, καθώς μοιάζει με παιχνίδι, μπορεί να του τραβήξει την προσοχή. Συμφωνήστε πως όταν κάποιος κρατάει την αλατιέρα είναι η σειρά του να μιλήσει ή χρησιμοποιήστε κάποιο χρονόμετρο, βάζοντας χρόνο για να περιμένει τη σειρά του. Φυσικά πρέπει να του εξηγήσετε ότι για διάφορα πράγματα είναι απόλυτα αποδεκτό να διακόπτουμε όπως για παράδειγμα αν το μικρό σας θέλει να επισκεφθεί το γιογιό του.

Μη διακόπτεις

5-6 χρονών

Αν τους προτείνετε να ασχοληθούν με κάτι, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν για 10 με 15 λεπτά.

Τι να κάνετε:

  • Πείτε στο μικρό σας τι προσδοκάτε από αυτό και πώς θα θέλετε να συμπεριφέρεται. Για παράδειγμα αν έχετε να κάνετε ένα σημαντικό τηλεφώνημα και πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο, εξηγήστε στο παιδί σας ότι είναι σημαντικό να περιμένει μέχρι να τελειώσετε το τηλεφώνημα. Στο διάστημα αυτό να έχετε ετοιμάσει κάτι ώστε να ασχοληθεί με αυτό, όπως ένα παιχνίδι ή μια ζωγραφιά. Αν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο ζητήστε από το μικρό σας να σας ακουμπήσει στο χέρι αν θέλει να σας πει κάτι και εσείς αντίστοιχα κάντε του νόημα ότι το προσέξατε και ότι ξέρετε ότι περιμένει να σας μιλήσει.
  • Μπορείτε, επίσης, να δείξετε με παραδείγματα ποια είναι η αποδεκτή συμπεριφορά «σκηνοθετώντας» μπροστά στο μικρό σας μια συζήτηση μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας όπου ο ένας συνεχώς διακόπτει τον άλλον χωρίς να βγαίνει κανένα νόημα. Στη συνέχεια αρχίστε να συζητάτε παίρνοντας ο καθένας το χρόνο του, εξηγώντας του ότι είναι πολύ σημαντικό να αφήνεις τον άλλον να ολοκληρώνει αυτά που έχει να πει διαφορετικά μπορεί να χάσει κάτι ενδιαφέρον.

Πολυλογία

7 χρονών

Μετά την ηλικία των 7 τα παιδιά έχουν αρκετό αυτοέλεγχο ώστε να συγκρατούν την παρόρμησή τους να διακόπτουν του άλλους.

Τι να κάνετε:

  • Αντί να επαναλαμβάνετε συνεχώς στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να διακόπτει κάποιον όταν μιλάει, χρησιμοποιήστε ως σήμα το χέρι σας ή απλά αγνοήστε το. Επίσης, αντί να θέσετε κανόνες μπορείτε να το ρωτήσετε πώς θα του άρεσε να διαχειρίζεστε σαν οικογένεια αυτή την κατάσταση.
  • Μια άλλη ιδέα είναι να σταματάτε την πρότασή σας χωρίς να συνεχίζετε μετά αν το μικρό σας διακόψει. Οι πιθανότητες να λειτουργήσει είναι πολλές καθώς μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι σας διέκοψε, να ζητήσει συγγνώμη και να σας αφήσει να ολοκληρώσετε την πρότασή σας.

Extra tips:

  • Όταν αισθάνεστε ότι δυσανασχετείτε πολύ αν το μικρό σας συνεχίζει να σας διακόπτει για να πει κάτι, δουλέψτε πάνω στις δικές σας αντιδράσεις. Για παράδειγμα, απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις και σκεφτείτε ότι το μικρό σας δεν περιφρονεί τη συζήτηση σας απλά αισθάνεται ότι θέλει να μιλήσει για κάτι πολύ σημαντικό για αυτό.
  • Βοηθήστε το μικρό σας να συγκρατήσει τις σκέψεις του. Αν το μικρό σας επιμένει πως ξεχνάει τι θέλει να σας πει προτείνετε να γράψει σε χαρτί κάποιες σχετικές λέξεις σχετικά με αυτό που ήθελε να ρωτήσει ώστε να τα θυμηθεί αργότερα.