Πότε μπορεί να πηγαίνει μόνο του σχολείο;

Πότε μπορεί να πηγαίνει μόνο του σχολείο;

Σε ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν να πηγαίνουν μόνα τους σχολείο και τι δεξιότητες θα πρέπει να έχουν αναπτύξει;

 

Μια ερώτηση που απασχολεί συχνά τους γονείς είναι πότε μπορεί το παιδί να πηγαίνει στο σχολείο αλλά και να γυρίζει από αυτό χωρίς την συνοδεία ενηλίκου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, μιας και δεν μπορεί να ισχύσει ένας γενικός κανόνας για όλα τα παιδιά.

Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει, για παράδειγμα, ο τόπος κατοικίας σας.

  • Ζείτε σε χωριό ή πόλη;
  • Σε ασφαλή ή επικίνδυνη συνοικία;
  • Πόση απόσταση χωρίζει το σπίτι σας από το σχολείο;
  • Η διαδρομή έχει μεγάλα πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, ευδιάκριτα φανάρια και σχολικό τροχονόμο;

Όμως, ακόμα κι αν οι παραπάνω παράγοντες είναι ευνοϊκοί θα πρέπει να ελέγξετε και την συμπεριφορά του παιδιού σας στον δρόμο. Ξεκινήστε από νωρίς τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, για να είστε σίγουροι πως περπατάει με ασφάλεια ακόμα και χωρίς την δική σας επίβλεψη.

  1. Αρχικά, ξεκινήστε εξηγώντας στο παιδί κάποιους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στον δρόμο (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ>).
  2. Κάθε φορά που περπατάμε μαζί υπενθυμίζετε τους κανόνες και κάντε σχετικές ερωτήσεις (π.χ. «Άναψε το κόκκινο ανθρωπάκι. Τι κάνουμε;»).
  3. Εάν πιστεύετε ότι τους έχει εμπεδώσει, αφήστε το να προηγηθεί για να κρίνετε την συμπεριφορά του. Περπατάει στο πεζοδρόμιο; Σταματάει στα φανάρια; Ελέγχει διεξοδικά τον δρόμο πριν περάσει; Χρησιμοποιεί διαβάσεις;
  4. Όταν πιστεύετε ότι είναι έτοιμο, επιτρέψτε του να διανύσει μόνο του κοντινές αποστάσεις, λόγου χάρη να πάει στο περίπτερο ή να πάει στον φίλο του που μένει ένα στενό πιο κάτω για παιχνίδι.
  5. Τέλος, επιτρέψτε του να πηγαίνει μόνο του σχολείο.

Μάθετε κι αυτό! Τα παιδιά μέχρι τη ηλικία των 9 ετών δεν είναι σε θέση να περπατήσουν με ασφάλεια μόνα τους στον δρόμο, μιας και δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν τη ταχύτητα ενός αυτοκινήτου ή την απόσταση στη οποία βρίσκεται.

Διαβάστε ακόμα:"Μόνος στο σπίτι: Κανόνες Ασφαλείας!"