Τρώει τα νύχια του;

Τρώει τα νύχια του;

Μήπως το παιδάκι σας τρώει τα νύχια του; Τι να κάνετε!

Το δάγκωμα των νυχιών συναντάται σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι μια παιδική συνήθεια που με τον καιρό ξεθωριάζει και η δεύτερη είναι μια χρόνια τακτική η οποία απαιτεί προσωπική προσπάθεια, δικής σας και του παιδιού, για να σταματήσει. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί από μιας αρχής σε ποια κατηγορία ανήκει η συνήθεια του παιδιού σας καλό θα ήταν να δράσετε άμεσα για την εξάλειψή της.

Τι να κάνω;

  • Κόβετε συχνά τα νύχια του παιδιού και σε μήκος που θα του είναι δύσκολο να τα δαγκώσει.
  • Λιμάρετε οποιαδήποτε γωνίτσα πιθανόν να το προκαλέσει να φάει το νύχι του. Εάν είναι μικρό και λείο δεν θα μπορεί να βρει σημείο ώστε να ξεκινήσει το μασούλιμα.
  • Εάν έχετε κοριτσάκι μπορείτε να αγοράσετε κάποια παιδικά μανό ή μανό από εταιρίες με φυτικά καλλυντικά και να του βάψετε τα νυχάκια. Εάν τα βλέπει καλοφτιαγμένα δεν θα θέλει να τα χαλάσει. Ωστόσο, εάν δείτε πως η τακτική αυτή δεν αποδίδει ξεβάψτε αμέσως τα νύχια του για να μην καταπίνει το μικρούλι σας το μανό.
  • Μία ακόμα αποδοτική, παρότι λίγο αηδιαστική, λύση είναι κάθε φορά που του κόβετε τα νύχια να τα βάζετε στο ίδιο σακουλάκι και να θέσετε μαζί ως στόχο να το γεμίσετε. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται πιάνει και πολλές μαμάδες "ορκίζονται" στην συγκεκριμένη τεχνική!
  • Εάν παρατηρήσετε πως το παιδί τρώει τα νύχια του συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σε συγκεκριμένα μέρη ή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, φροντίστε ώστε εκείνες τις στιγμές να φοράτε στο παιδί σας κάποια βαμβακερά γαντάκια ή τσιρότα γύρω από τα ακροδάχτυλά του. Ακόμη, μια λύση είναι να προσφέρετε στο παιδί σας τσίχλες χωρίς ζάχαρη ώστε να κρατά απασχολημένο το στόμα του.
  • Έπειτα, καλό θα ήταν να συζητήσετε με το μικρούλι σας πόσο κακιά συνήθεια είναι να τρώει τα νύχια του και τι μπορεί αυτό να προκαλέσει στην υγεία και την εμφάνισή του. Κατόπιν, καλό θα ήταν να το προτρέψετε να κρατάει, εάν είναι σε ηλικία που μπορεί, ένα αρχείο της συνήθειάς του (π.χ. έφαγα τρία νύχια την ώρα των μαθηματικών) ώστε να έχει επίγνωση της συμπεριφοράς του.
  • Τέλος, αφού του έχετε κάνει ξεκάθαρο για το ότι αποδοκιμάζετε το δάγκωμα των νυχιών, καλό θα ήταν να το επιβραβεύετε με κάτι μικρό όταν θα έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. μια εβδομάδα) χωρίς να έχει επιδοθεί στην αγαπημένη του δραστηριότητα.

SOS Tip: Εάν παρά τις προσπάθειές σας το πρόβλημα δεν διορθωθεί, αλλά και εάν αυτή η συνήθεια αρχίσει να προκαλεί στο καμάρι σας σωματικό πόνο, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε μαζί έναν εργοθεραπευτή με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.