Το παιδί σας & οι φίλοι!

Το παιδί σας & οι φίλοι!

Είναι ανησυχητικό αν έχει λίγους φίλους; Αν σταματήσει να σας μιλάει για αυτούς; Αν δεν τον καλούν στα πάρτι; Απαντήσεις για τα πρώτα βήματα του μικρού σας στον κόσμο της φιλίας.

Όταν το μικρό σας αρχίζει να κάνει φίλους και να ανεξαρτητοποιείται από εσάς θα αρχίσει να βιώνει τις χαρές αλλά και τις πιθανές απογοητεύσεις που προκαλούν οι κοινωνικές συναναστροφές. Όμως το να ξέρει πώς να κάνει φίλους και πώς να τους διατηρήσει είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του που θα το εφοδιάσει με αυτοπεποίθηση και θα του μάθει να συναναστρέφεται με επιτυχία με τους άλλους ανθρώπους. Φυσικά και για εσάς η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και είναι πιθανό να ανησυχείτε αν τα πηγαίνει καλά με τα άλλα παιδιά, αν έχει αρκετούς φίλους, αν το συμπαθούν. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες φιλίες και πώς να καθοδηγήσετε σωστά το παιδί σας;

Ανησυχείτε για τους φίλους του παιδιού σας;Δεν είναι παράλογο μιας και νέα άτομα εισβάλλουν στη ζωή του μικρού σας και εκείνο γίνεται πιο ανεξάρτητο από εσάς. Δέχεται νέα ερεθίσματα και πιθανόν να αρχίσει να διαφοροποιεί τις σκέψεις του ή τις επιθυμίες του από τις δικές σας. Δείχνοντας όμως την υποστήριξή σας στην προσπάθειά του να δημμιουργήσει και να διατηρήσει φιλίες αλλά και εκφράζοντας την επιθυμία να γνωρίσετε τους φίλους του, πιθανόν να συνειδητοποιήσετε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αφήνετε επίσης ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ώστε το παιδί σας να μην φοβάται να σας εκμυστηρευτεί κάποιο πρόβλημα ή κάποια άσχημη συμπεριφορά κάποιου άλλου παιδιού. 

Το παιδί σας επιστρέφει σπίτι και σας λέει όλο παράπονο «κανείς δεν με συμπαθεί»; Αν το μικρό σας θέλει να μιλήσει για αυτό, συζητήστε για τα συναισθήματά του ή ζητήστε του να σας πει τι ακριβώς έχει συμβεί. Πιθανόν η λύση στο πρόβλημα να είναι πιο απλή από ότι φαντάζεστε. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά ίσως δεν έχουν αναπτύξει σωστά όλες τις δεξιότητες που απαιτούνται για την κοινωνική αλληλεπίδραση και να μην ξέρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλησιάσουν άλλα παιδιά. Από την άλλη μπορεί το παιδί σας να είναι αρκετά αυταρχικό στο παιχνίδι με αποτέλεσμα τα άλλα παιδιά να το αποφεύγουν, να μην συμμετέχει σε κάποιο παιχνίδι επειδή δεν το γνωρίζει ή να μην ξέρει τι να πει για να προσκαλέσει άλλα παιδιά να παίξουν μαζί του. Βοηθήστε το με παιχνίδια μίμησης για να ξέρει πώς να απαντά, πώς να προσκαλεί και πώς να αντιδρά σε κάθε περίσταση. Αν το πρόβλημα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συζητήστε με την δασκάλα του, η οποία πιθανόν να γνωρίζει περισσότερα.

Έχει λίγους φίλους; Κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί. Κάποια παιδιά δεν χρειάζονται παραπάνω από ένα ή δύο φίλους. Δεν είναι άλλωστε απαραίτητο να είναι το πιο δημοφιλές παιδί στην τάξη για να έχει αυτοπεποίθηση και να είναι χαρούμενο.

Παίζει με διαφορετικά παιδιά καθημερινά;Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό μιας και το παιδί σας θα αρχίσει να συναστρέφεται με διάφορες παρέες ή μεμονωμένα παιδιά μέχρι να διαπιστώσει με ποια ταιριάζει περισσότερο. Σε αυτή την ηλικία οι παρέες του θα αλλάζουν διαρκώς αλλά το πιθανότερο είναι να διατηρεί 1 με 2 σταθερούς και πολύ καλούς φίλους. 

Μάλωσε με τη/τον φίλο του και δεν ξέρετε πώς να τον βοηθήσετε;Το πρώτο βήμα είναι να συζητήσετε μαζί του για να γνωρίζετε τι έχει συμβεί. Αποφύγετε να επικοινωνήσετε με τους γονείς του άλλου παιδιού χωρίς να τους επιτρέψετε να τα βρουν πρώτα μόνα τους. Χρησιμοποιήστε ξανά το παιχνίδι μίμησης για να του δώσετε ιδέες και να προτείνετε τρόπους να ζητήσει συγγνώμη ή να πλησιάσει ξανά τον φίλο του. Το πιθανότερο, άλλωστε, είναι να μην συμβαίνει κάτι σοβαρό και να μονοιάσουν πάλι γρήγορα.   

Το παιδί σας δεν αναφέρει πια τους φίλους του; Αν υποπτεύεστε ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό και για τον λόγο αυτό έχει πάψει να σας μιλάει για τους φίλους του, συναντηθείτε με την δασκάλα για να συγκεντρώσετε πληροφορίες. Επίσης αν το παιδί σας δεν θέλει να μιλήσει σε εσάς, είναι πιθανό να του είναι πιο εύκολο να μιλήσει σε κάποιον άλλον συγγενή σας. Δοκιμάστε το.   

Δεν το προσκαλούν συχνά σε πάρτι και δραστηριότητες; Φυσικά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αλλά αν θέλετε να το βοηθήσετε να είναι πιο κοινωνικό καλέστε στο σπίτι σας τους συμμαθητές του, κάντε δηλαδή εσείς το πρώτο βήμα για να σπάσει ο πάγος.