Δεν επιτρέπονται τα κορίτσια!

Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κορίτσια

Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να διατηρήσουν μια φιλία με ένα παιδί του άλλου φίλου

Γιατί σε κάποια ηλικία οι κανόνες για το ότι τα αγόρια παίζουν πάντα με αγόρια και τα κορίτσια με κορίτσια είναι τόσο αυστηροί που η παράβασή τους μπορεί να ξεσηκώσει πειράγματα και κοροϊδίες;Γιατί αυτό το "αγόρια ατσίδες, κορίτσια κατσαρίδες" είναι αναγκαίο να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και να αναπαράγεται με τον ίδιο φανατισμό;

Στην πραγματικότητα από την ηλικία των 3 τα παιδιά αρχίζουν να έρχονται σε επαφή με τα στερεότυπα του φύλου, π.χ. στις γυναίκες αρέσει να μαγειρεύουν και να φροντίζουν τα μωρά, ενώ στους άντρες να χτίζουν ή να φτιάχνουν πράγματα. Έτσι όταν ξεκινούν το σχολείο ακολουθούν τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες και καμιά φορά μπορεί να είναι πολύ αυστηρά στην παράβαση των παραπάνω κανόνων.

Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι μέσα από όλα αυτά προσπαθούν να ανακαλύψουν τι σημαίνει να είναι κανείς αγόρι ή κορίτσι ή με την ευρύτερη έννοια αρσενικό ή θηλυκό. Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι τα παιδιά δημιουργούν κλίκες και ομάδες και το φύλο προφανώς είναι ένα κριτήριο διαχωρισμού. Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος και πώς μπορείτε να βοηθήσετε για να αποφύγετε τους διαχωρισμούς με βάση το φύλο αλλά και να διατηρήσετε φιλίες ανάμεσα σε παιδιά διαφορετικού φύλου;

  • Τα πειράγματα του τύπου «τα κορίτσια είναι χαζά» ή «τα αγόρια βρωμάνε» δεν θα πρέπει να αγνοούνται καθώς μπορεί να καταλήξουν σε λεκτική ή σωματική βία. ΠινακίδαΚάντε το ξεκάθαρο ότι δεν είναι σωστό να αναπαράγονται τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί.
  • Ζητήστε από το μικρό σας να εστιάσει στο πραγματικό πρόβλημα π.χ. «δεν μου αρέσει όταν παίρνεις το παιχνίδι μου χωρίς να με ρωτήσεις» και όχι «είσαι ένα ηλίθιο κορίτσι».
  • Προσέξτε οι ίδιοι τι διαχωρισμούς κάνετε με βάση το φύλο. Πώς αντιμετωπίζετε δηλαδή τα αγόρια ή τα κορίτσια και πώς σχολιάζετε αυτά που τους ευχαριστούν.
  • Αποφύγετε επίσης να δίνετε μια ερωτική διάσταση στη σχέση δύο παιδιών αντίθετου φύλου, ρωτώντας π.χ. «είναι το αγόρι σου ή η κοπέλα σου;». Έτσι μεταφέρετε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλική σχέση ανάμεσα σε δύο παιδιά διαφορετικού φύλου.
  • Είναι καλό να ενθαρρύνετε τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε παιδιά διαφορετικού φύλου γιατί έτσι εμπλουτίζονται οι εμπειρίες τους και κατανοούν καλύτερα ο ένας τον άλλον.Οπότε μιλήστε στο παιδάκι σας για τους λόγους που το κάνουν να απομακρύνεται από ένα παιδί αντίθετου φύλου που μέχρι πρότεινως συναναστρεφόταν με ευχαρίστηση και δείξτε του ότι δεν είναι προτιμότερο να αποφεύγει το διαφορετικό.
  • Προφανώς είναι κατανοητή η πίεση που μπορεί να δεχτεί ένα παιδί από τους συνομηλίκους του. Αν το μικρό σας θέλει να απομακρυνθεί σε δημόσιο χώρο από τον/την φίλο/η του διαφορετικού φύλου, δεν υπάρχει πρόβλημα αρκεί να μην πληγώσει τον άλλον. Το ζήτημα είναι να επιτρέψετε στο παιδί σας να επιλέξει εκείνο με ποιους θα κάνει παρέα.