Συγγνώμη, το εννοώ!

Συγγνώμη, το εννοώ!

Πώς να μάθετε το παιδί σας να ζητάει συγγνώμη και να το εννοεί

Όταν το μικρό σας ζητάει συγγνώμη, είστε σίγουροι ότι έχει καταλάβει ότι η συμπεριφορά ή οι πράξεις του είχαν αρνητικές συνέπειες ή απλά αναπαράγει μια φράση που του μάθατε να λέει σχεδόν μηχανικά κατόπιν πίεσης; Για να διδάξετε στο μικρό σας τις επιπτώσεις των πράξεων του ώστε να ζητάει συγγνώμη και να το εννοεί, ακολουθήστε τις παρακάτω πολύτιμες συμβουλές. 

1. Αφήστε κατά μέρος την κατήχηση για την κακή συμπεριφορά και επιστρατεύστε τις ερωτήσεις σχετικά με το συμβάν.

Ρωτήστε το, για παράδειγμα, πώς αισθανόταν όταν έσκισε το τετράδιο του αδερφού του, βοηθώντας το έτσι να αναλάβει την ευθύνη των συναισθημάτων του. Κατόπιν, ρωτήστε το πώς νομίζει ότι αισθάνθηκε ο αδελφός του. Με τον τρόπο αυτό, θα το βοηθήσετε να καταλάβει ότι, παρόλο που είναι αποδεκτό να είναι θυμωμένο, στενοχωρημένο ή νευριασμένο, δεν είναι αποδεκτές οι πράξεις που καθοδηγούνται από αυτού του είδους τα συναισθήματα.

2. Αντί για τιμωρία, εστιάστε σε λύσεις που θα μπορούσαν να διορθώσουν την κατάσταση, ρωτώντας το τι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο.

Ενδεχομένως απολογηθεί προφορικά, επειδή όμως τα παιδιά μαθαίνουν μέσω των πράξεων, είναι καλύτερο να το κινητοποιήσετε να διορθώσει κάτι μέσω μιας καλής πράξης, π.χ. να φτιάξει κάτι που χάλασε.  

3. Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι ρόλων για να δείξετε στο μικρό σας πώς να διαχειρίζεται τα έντονα συναισθήματά του πριν ξεσπάσει καταστρέφοντας κάτι ή χτυπώντας κάποιο άλλο παιδί.

Ρωτήστε το, λόγου χάρη, να αναρωτηθεί πώς θα μπορούσε να χειριστεί διαφορετικά την κατάσταση. Αφήστε του χρόνο να σκεφτεί και πείτε τις ιδέες σας για να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με εποικοδομητικούς τρόπους. Κάντε μια μικρή θεατρική αναπαράσταση κάνοντας πρακτική για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.  Έτσι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εφαρμόσει την επόμενη φορά τις τεχνικές στις οποίες εξασκείται.