Αρνηθείτε να το σώσετε αν ξεχνάει σημαντικά πράγματα και εφαρμόστε 3 βήματα για να μάθει πώς να είναι υπεύθυνο
«Ένα παιδί που ξεχνάει, έχει πάντα έναν γονιό που θυμάται». Και με αφετηρία αυτή τη φράση θυμηθείτε πόσες φορές έχετε σώσει το παιδί σας επειδή ξεχνάει επανειλημμένως τα κλειδιά του ή το πορτοφόλι του, τα τετράδιά του ή το κολατσιό του; Και επειδή αν συμβαίνουν τα παραπάνω έχετε μετατραπεί σε φύλακα-άγγελο που του υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις του, ίσως έφτασε η στιγμή να απαρνηθείτε αυτόν τον ρόλο. Γιατί; Επειδή αν η μνήμη του είστε εσείς, δεν θα μάθει να είναι πραγματικά υπεύθυνο για τον εαυτό του.
Υπενθυμίστε του για τελευταία φορά τι πρέπει να θυμάται και προετοιμάστε το. Πείτε του δηλαδή ότι είναι αρκετά μεγάλο για να θυμάται ποια πράγματα πρέπει να παίρνει μαζί του αλλά και για να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του και εξηγήστε του πως δεν θα το βοηθήσετε την επόμενη φορά που θα ξεχάσει κάτι. Επιλέξτε μια στιγμή ηρεμίας για να κουβεντιάσετε και όχι αφού έχετε τσακωθεί ή είστε εκνευρισμένοι.
Βοηθήστε τη μνήμη του. Ζητήστε του να σας προτείνει λύσεις για να το βοηθήσετε να παίρνει μαζί του όσα πρέπει κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι. Αφού ακούσετε τις ιδέες του προτείνετε να φτιάξετε μια λίστα με τα αντικείμενα που χρειάζεται και να την κρεμάσετε στην πόρτα του δωματίου ή να φτιάχνει την σάκα του από το προηγούμενο βράδυ χωρίς να βιάζεται.
Ξεχάστε να το σώσετε! Από τη στιγμή που έχετε λάβει τις αποφάσεις σας, αφήστε τις πραγματικές επιπτώσεις να κάνουν την (εκπαιδευτική) δουλειάς τους. Μπορεί το μικρό σας να πάρει έναν χαμηλό βαθμό ή να αντιμετωπίσει την επίπληξη της δασκάλας, επειδή ξέχασε τα τετράδιά του, αλλά αξίζει τον κόπο καθώς έτσι θα μάθει πώς να γίνει πιο υπεύθυνο και πώς να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του.