Τρόποι οργάνωσης που θα διευκολύνουν τις δραστηριότητες και το παιχνίδι στο σπίτι
Το δωμάτιό του είναι γεμάτο βιβλία, παιχνίδια, υλικά για κολλάζ, πεταμένα κομμάτια από παζλ και τουβλάκια που αλιεύετε κάτω από το κρεβάτι ή μέσα από την ντουλάπα του. Παρόλο τον πλούτο των αντικειμένων, εκείνο δεν δείχνει και τόσο ενδιαφέρον για δραστηριότητες και παιχνίδι εκεί. Μήπως πρέπει να του εμπνεύσετε τη δημιουργικότητα και την διάθεση για παιχνίδι, οργανώνοντάς το;
Πάμε να δούμε 7 τεχνικές οργάνωσης που θα περιορίσουν το χάος στο χώρο του και θα του δώσουν κίνητρα να ακολουθήσει δραστηριότητες με κέφι.
Οριοθετείστε περιοχές δραστηριότητας. Όπως ακριβώς και στο νηπιαγωγείο υπάρχουν τα σημεία όπου φυλάσσονται τα παιχνίδια ή τα υλικά χειροτεχνίας, έτσι κι εσείς φροντίστε να οριοθετήσετε τα δωμάτια του σπιτιού, ώστε κάθε χώρος να προορίζεται για κάποια δραστηριότητα. Μετατρέψτε το υπνοδωμάτιό του σε ιδανικό χώρο για διάβασμα (με τα κατάλληλα έπιπλα και φωτισμό), εγκαινιάστε μια δημιουργική γωνιά στο σαλόνι και χρησιμοποιήστε το τραπέζι για να φτιάχνει τα παζλ του.
Διευκολύνετε την πρόσβαση στους χώρους και τη χρήση των αντικειμένων.Φροντίστε ώστε το μικρό σας να κυκλοφορεί άνετα στους χώρους του σπιτιού (π.χ. έχετε ένα σκαμνάκι στο μπάνιο για να μπορεί να φτάσει την οδοντόβουρτσά του) που προορίζονται για κάθε δραστηριότητα και να έχει πρόσβαση στα παιχνίδια του, τα βιβλία του, τα υλικά χειροτεχνίας, αλλά και στα ρούχα του, τα παπούτσια του, τα είδη υγιεινής. Ανάλογα επίσης με το πού κινείται φροντίστε να έχετε κοντά και τα απαραίτητα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα ένα κάδο ανακύκλωσης στο χώρο που ασχολείται με τη χειροτεχνία.
Σωστή αποθήκευση. Θα χρειαστεί να αποθηκεύσετε τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί σε σημεία που είναι εύκολο να φτάσει (ανάλογα και με τη συχνότητα που τα χρησιμοποιεί) αλλά και σε μικρά κουτιά αποθήκευσης που δεν θα περιέχουν πολλά πράγματα ώστε να μπορεί να τα μεταφέρει ή να τα κατεβάζει από ένα χαμηλό ράφι.
Θέστε κανόνες οργάνωσης. Για να το βοηθήσετε να είναι πιο οργανωμένο και πιο συγκεντρωμένο στη δραστηριότητα που θέλει να κάνει, τακτοποιήστε στο ίδιο σημείο τα αντικείμενα ίδιας χρήσης, όπως για παράδειγμα όλα τα μολύβια του σε μια μολυβοθήκη και όλους τους μαρκαδόρους σε συγκεκριμένο κουτί. Επίσης χρησιμοποιήστε τα χρώματα (κουτιά και ταμπέλες με διαφορετικά χρώματα) για να το καθοδηγείτε πού πρέπει να βάζει το καθετί.
Καθιερώστε συγκεκριμένη ρουτίνα. Ορίστε ότι μετά το παιχνίδι ή τις χειροτεχνίες, το μικρό σας θα πρέπει να βάλει στη θέση τους τα αντικείμενα που χρησιμοποίησε ή καθιερώστε κάποιες ημέρες τακτοποίησης, που θα συνοδεύονται από τραγούδι ή παιχνίδια του τύπου ποιος θα βάλει στο μπαούλο περισσότερα τουβλάκια. Θα μάθει έτσι σύντομα ότι η τακτοποίηση είναι τμήμα του παιχνιδιού ή μιας άλλης δραστηριότητας.
Επιλογές ανάλογα με την ηλικία του. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει θα το εφοδιάζετε με καινούργια βιβλία, παιχνίδια και αντικείμενα. Και επειδή όσο περισσότερες επιλογές τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να αποφασίσει με τι να ασχοληθεί, φροντίστε να απομακρύνετε από τους χώρους δραστηριότητας αντικείμενα που δεν αντιστοιχούν στην ηλικία του ή στις δεξιότητές του.
Βοηθήστε το να είναι υπεύθυνο.Επειδή είναι παιδί δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο, τουλάχιστον για πράγματα που ταιριάζουν στην ηλικία και τις δυνατότητές του, όπως λόγου χάρη να μαζεύει τα παιχνίδια του. Αν το μάθετε να βοηθάει στο σπίτι, θα καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθησή του και το αίσθημα ανεξαρτησίας.