Μη λες ψέματα!

Μαθήματα αλήθειας

Πώς θα μάθετε το μικρό σας παραμυθά να σας λέει μόνο την αλήθεια

 

Ο μικρός σας παραμυθάς φαντάζεται ιστορίες τις οποίες αναπαράγει με μεγάλη αληθοφάνεια ή σας λέει μικρά ψεματάκια που πολλές φορές σας βγάζουν από τα ρούχα σας. Πριν αρχίσετε με απογοήτευση να βασανίζεστε από το ερώτημα «τι έχει συμβεί λάθος και μεγαλώνω έναν μικρό Πινόκιο» προσπαθήστε να κατανοήσετε τι κρύβεται πίσω από το ψέμα. Ενδεχομένως μια πλούσια φαντασία, ο φόβος για τιμωρία, οι υψηλές προσδοκίες που έχετε για το παιδί σας. Όπως και να έχει, το μικρό σας ακόμα μαθαίνει και εσείς είστε εδώ για να του διδάξετε ότι η αλήθεια είναι ανεκτίμητο αγαθό.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.Αν η πρώτη σας αντίδραση είναι θυμός, συγκρατηθείτε. Όταν θυμώνετε και τιμωρείτε το μικρό σας χάνετε μια ευκαιρία να το διδάξετε γιατί είναι κακό να λέει ψέματα και γιατί πρέπει να λέει την αλήθεια.

Μην στήνετε παγίδες. Όταν γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει πει ψέματα για κάτι ή αν είστε σίγουροι ότι θα σας πει ψέματα, κάνοντάς του σχετικές ερωτήσεις, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ανοίξετε το δρόμο για άλλο ένα ψέμα. Αντ’ αυτού πείτε του ότι παρατηρήσατε ότι συνέβη το τάδε (π.χ. βρήκατε τον καναπέ μουτζουρωμένο), εξηγήστε  πώς θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπίσει την κατάσταση (π.χ. να σας πει ότι έγινε ενώ ζωγράφιζε και να σας βοηθήσει να το καθαρίσετε) και να του στείλετε έτσι το μήνυμα ότι είστε στο πλευρό του.

Αποφύγετε τις ταμπέλες. Επειδή οι χαρακτηρισμοί λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τα παιδιά, ειδικά αν τις κάνουν οι γονείς τους, αποφύγετε να το χαρακτηρίζετε ψεύτη. Κάντε ωστόσο σαφές ότι δεν σας αρέσει καθόλου να λέει ψέματα.

Δώστε του την ευκαιρία να επανορθώσει. Ακόμα και αν το τσακώσατε να σας λέει ψέματα, δώστε του την ευκαιρία και τη δυνατότητα να παραδεχτεί το ψέμα και να σας πει την αλήθεια. Πρόκειται για ένα πολύτιμο μάθημα, που θα το διδάξει ότι όλοι κάνουμε λάθη αλλά ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια να τα διορθώσουμε.

Ενθαρρύνετε την αλήθεια. Εξηγήστε του πως το να πει κανείς την αλήθεια δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Όταν όμως το κάνει πείτε του ότι είστε περήφανη που επέλεξε την αλήθεια και επιβραβεύστε το κουράγιο του.

Μην ξεχνάτε πως αποτελείτε το παράδειγμα για το μικρό σας. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σας αν εσείς οι ίδιοι σαν άνθρωποι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτές. Με άλλα λόγια αν εσείς δεν είστε ειλικρινείς, πώς είναι δυνατόν να το μάθετε το μικρό σας να λέει την αλήθεια;