Κανόνες για μικρούς video gamers!

Κανόνες για μικρούς video gamers!

Ποιοι πρέπει να είναι οι ελάχιστοι κανόνες χρήσης των video games από τα παιδιά

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι αναμφισβήτητα μια πηγή διασκέδασης για τα μικρά μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα να περνούν όλες τις ελεύθερες  ώρες τους μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Το ιδανικό είναι να βρούμε τις ισορροπίες και για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να θέσουμε κάποιους βασικούς κανόνες χρήσης.

Πριν, όμως, δούμε ποιοι είναι αυτοί, πάμε να αναλύσουμε τα θετικά και τα αρνητικά τις ενασχόλησης με το gaming.

Θετικά

1. Αυξάνουν την ικανότητα λεπτών χειρισμών και συντονισμού.

2. Προσφέρουν εξοικείωση με την τεχνολογία των πληροφοριών.

3. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά παιχνίδια που εξασκούν το παιδί στην επίλυση προβλημάτων και στην δεξιότητα της λογικής.

4. Τα δημοφιλή παιχνίδια βοηθούν, αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, στην ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού, αφού του προσφέρουν παρόμοιες εμπειρίες με τους συνομηλίκους του και του δίνουν κοινά θέματα συζήτησης.

Αρνητικά

1. Η υπερβολική ενασχόληση με τα videogamesαποκλείει το παιδί από άλλες δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την σωματική, κοινωνική, πνευματική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

2. Η παρατεταμένη ενασχόληση με μη διαδραστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια και κυρίως όταν το παιδί παίζει χωρίς συντροφιά, μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική του απομόνωση.

3. Τα παιδιά που απασχολούνται συστηματικά και αρκετή ώρα με ηλεκτρονικά παιχνίδια που είναι γεμάτα βία μπορεί να παρουσιάσουν -σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους- ανησυχία, ένταση, αυξημένη κινητικότητα, φοβίες και διαταραχές στον ύπνο.

4. Όταν η χρήση των παιχνιδιών αυτών είναι υπερβολική και συνδυάζεται με αϋπνία, κούραση ή ψυχική ένταση, μπορεί σε παιδιά που παρουσιάζουν προδιάθεση να προκαλέσουν επιληπτικούς σπασμούς.

Κανόνες χρήσης

Για να λάβει το παιδί σας όλα τα ευεργετικά από την συγκεκριμένη δραστηριότητα αποφεύγοντας παράλληλα τα αρνητικά, καλό είναι να ορίσετε κάποιους ελάχιστους κανόνες χρήσης. Πάμε να δούμε μερικούς:

1. Φροντίστε τα παιχνίδια που παίζει το παιδί σας να συμβαδίζουν με την ηλικία του.

2. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να αποφεύγει τα παιχνίδια που περιέχουν έντονη βία.

3. Καθορίστε τον χρόνο απασχόλησης και φροντίστε να μην υπερβαίνει την μισή με μία ώρα κάθε ημέρα. Περιορίστε την έκθεση στις οθόνες γενικά στις δύο ώρες ημερησίως.

4. Συμβουλέψτε το να κρατάει τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από την οθόνη της τηλεόρασης και 1 μέτρο περίπου από την οθόνη του υπολογιστή.

5. Μην επιτρέπεται στο παιδί σας να παίζει όταν είναι σε ένταση, με το πρόσχημα ότι θα χαλαρώσει, ούτε πριν πάει για ύπνο.

6. Μην επιτρέπεται στο παιδί σας να παίζει όταν δεν έχει ολοκληρώσει τις σχολικές ή άλλες υποχρεώσει που έχει αναλάβει.

Extra Tips:

Κάντε τα videogamesμέρος της καθημερινής σας επαφής με το παιδί παίζοντας μαζί του. Επίσης, ενθαρρύνετέ το να παίζει παρέα με κάποιον φίλο, όταν εσείς δεν μπορείτε. Φυσικά, κινητοποιείτε το παιδί σας, ώστε να περνά χρόνο διαβάζοντας και διασκεδάζοντας σε εξωτερικούς χώρους.