Δεν μπορώ να το βάλλω για ύπνο!

Δεν μπορώ να το βάλλω για ύπνο!

4 συχνά προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο και πώς να τα ξεπεράσετε

Η ώρα του ύπνου ενδέχεται να είναι η πιο δύσκολη της ημέρας αν το μικρό σας αντιστέκεται σθεναρά να ξαπλώσει στο κρεβάτι του. Δείτε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αφορούν στον ύπνο και πώς να τα ξεπεράσετε για να έχετε όλοι ήρεμα βράδια και όνειρα γλυκά.

Χοροπηδάει δεξιά και αριστερά και είναι σχεδόν αδύνατο να το ηρεμήσετε για να το βάλετε στο κρεβάτι για ύπνο.

Τα παιδιά, ανάλογα με τη ηλικία τους, χρειάζονται 9 ½  με 11 ώρες ύπνου. Συνεπώς, καλό είναι να πέφτουν στο κρεβάτι στις 8 ή στις 9 το βράδυ. Παρότι, όμως, θα λατρεύατε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καταλήγετε να κυνηγάτε το μικρό σας γύρω τριγύρω έως και τις 11. Η πιθανότερη αιτία για αυτό φαίνεται να είναι η υπερδιέγερση. Τα παιδιά πριν τον ύπνο χρειάζονται χαλαρωτική ατμόσφαιρα και ήρεμες δραστηριότητες. Εάν, όμως, το αφήνετε να χοροπηδάει και να τρέχει πιστεύοντας ότι έτσι θα κουραστεί και θα κοιμηθεί, τότε δεν θα έχετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς η υπερβολική κούραση δημιουργεί υπερένταση. Ξεκινήστε την προετοιμασία τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη ώρα του ύπνου. Κάντε το μπάνιο, πλύντε του τα δόντια, ξαπλώστε μαζί κάπου αναπαυτικά (όχι απαραίτητα στο κρεβάτι του) και περάστε χρόνο μαζί. Διαβάστε παραμύθια, διηγηθείτε ιστορίες, τραγουδήστε, ξεφυλλίστε άλμπουμ, κάντε αγκαλιές και χαλαρώστε. Το πιθανότερο είναι να γλαρώσει γρήγορα!

Παρακαλάει για ένα ακόμα ποτήρι νερό ή για μια ακόμα αγκαλιά ή για ένα ακόμα παραμύθι.

Έστω ότι έχετε κάνει τα παραπάνω και το μικρό σας απλώς δεν είναι έτοιμο να αφήσει την παρέα σας και να πέσει για ύπνο. Τι κάνετε, λοιπόν, όταν σας ζητάει «ένα ακόμα ποτήρι νερό, ένα ακόμα παραμύθι, ένα ακόμα νανούρισμα» κοκ; Το κλειδί εδώ είναι η συνέπεια. Το παιδί είναι καλό να γνωρίζει από πριν την ρουτίνα που ακολουθείται για τον ύπνο και να ξέρει ότι δεν θα παρεκκλίνετε. Δημιουργήστε, λοιπόν,  ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον ύπνο και μοιραστείτε το με το παιδί σας, με τη μορφή κειμένου ή εικόνας. Μπορείτε να κολλήσετε, για παράδειγμα, σε ένα χαρτόνι φιγούρες, αντικείμενα ή φωτογραφίες με σκηνές που παρουσιάζουν τη διαδικασία που θα ακολουθείτε πριν τον ύπνο. Είναι φυσικό το παιδί να προσπαθήσει να δοκιμάσει τα όριά σας και να προσπαθήσει να σας θέσει εκτός προγράμματος, αλλά εσείς οφείλετε να είστε σταθεροί και ξεκάθαροι. Δοκιμάστε ακόμα να το επιβραβεύετε (π.χ. με αυτοκόλλητα) κάθε φορά που ακολουθεί σωστά το πρόγραμμα ή που παραμένει στο κρεβάτι του (την επόμενη ημέρα φυσικά).

Φοβάται το σκοτάδι και για πλάσματα που κρύβονται κάτω από το κρεβάτι του.

Βεβαιώστε το μικρό σας ότι είναι ασφαλές. Πείτε απλά ότι είναι πάντα ασφαλές στο δωμάτιό του ή εφοδιάστε το με ένα «μαγικό ραβδί» που αν το έχει κοντά του κανένα τέρας ή φάντασμα δεν μπορεί να το πειράξει. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας βρείτε τρόπους που θα το κάνουν να ηρεμεί από μόνο του, π.χ. να έχει αγκαλιά την αγαπημένη του κούκλα ή ένα κουβερτάκι που είχε από μωρό. Για να είναι ακόμα πιο ήρεμο, αφήνετε πάντα αναμμένο ένα φωτάκι νυκτός. Διαβάστε ακόμα το «Φόβος για το σκοτάδι και τα νυχτερινά τέρατα».

Είστε συνεπείς σχετικά με τη ρουτίνα που ακολουθείτε πριν από τον ύπνο, αλλά το παιδί σας συνεχίζει να αρνείται να κοιμηθεί ή αποκοιμιέται και ξυπνάει επαναλαμβανόμενα.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, κάποιο τραύμα, η υπνική άπνοια και άλλες διαταραχές που σχίζονται με τον ύπνο μπορεί να δυσκολεύουν το παιδί σας να κοιμηθεί. Αν το πρόβλημα είναι συνεχές και επαναλαμβανόμενο τότε ίσως χρειάζεται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα: «Σταματήστε τις μάχες του ύπνου»