Βοηθήστε το να βρίσκει λύσεις!

Βοηθήστε το να βρίσκει λύσεις!

10 βήματα σωστής επικοινωνίας για να μάθει να βρίσκει λύσεις και να παίρνει αποφάσεις για τα προβλήματά του

Παρόλο που στους περισσότερους γονείς δίνονται ευκαιρίες να καθοδηγήσουν το μικρό τους ώστε να πάρει τις σωστές αποφάσεις, επιλέγουν να προσφέρουν έτοιμες λύσεις από το να τις εκμαιεύσουν με ερωτήσεις. Ωστόσο, το να μάθει ένα παιδί να κατανοεί και να επεξεργάζεται τα συναισθήματά του και στη συνέχεια να τα διαχειρίζεται είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη δεξιότητα που θα του χρειαστεί σε όλα τα πεδία της ζωής του, ειδικά για να βρίσκει λύση στα προβλήματά του. Για να το βοηθήσετε να επιτύχει τα παραπάνω ακολουθήστε 10 βήματα αποτελεσματικής επικοινωνίας μαζί του που θα το κάνουν να βρει μόνο του τις απαντήσεις. Η παρακάτω τακτική απαιτεί συχνές επαναλήψεις και εξάσκηση ενώ είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερα παιδιά.  

Αναγνωρίστε και δώστε ονομασία στα συναισθήματα.Για παράδειγμα πείτε του ότι διαπιστώσατε ότι είναι εκνευρισμένο και ρωτήστε το αν αυτό οφείλεται στο ότι του άρπαξε το παιχνίδι το αδερφάκι του. Έτσι δείχνετε στο μικρό σας ότι τα συναισθήματά του είναι εμφανή και εκφράζουν μια επιθυμία ή ανάγκη.

Ερμηνεύστε την εμπειρία.Στη συγκεκριμένη περίπτωση ενδείκνυται να πείτε ότι «φαίνεται πως και οι δύο σας θέλετε το παιχνίδι» αντί να εκφραστείτε υπέρ του παιδιού που το άρπαξε, σημειώνοντας πως «ο αδερφός σου θέλει το παιχνίδι». Με αυτόν τον τρόπο του δείχνετε ότι το καταλαβαίνετε.

Αναφέρετε ό, τι είδατε. Επαναλαμβάνοντας με τις λέξεις αυτό που έγινε βοηθάτε το μικρό σας να επεξεργαστεί το γεγονός.

Επαναλάβετε το παράπονό του. Μια φράση του τύπου «είπες ότι σου πήρε το παιχνίδι» δείχνει στο παιδί σας ότι το ακούτε και σας βοηθάει να κερδίσετε χρόνο για να περάσετε στα επόμενα βήματα.

Κάντε ερωτήσεις.Οι ερωτήσεις «γιατί στο πήρε;», «τι σκέφτεσαι να κάνεις για αυτό;» θα το κινητοποιήσουν να σκεφτεί, να βρει μια λύση και να πάρει αποφάσεις. Αποφύγετε να προτείνετε αμέσως μια λύση για το πρόβλημα, αλλά επιτρέψτε στο παιδί σας να αισθανθεί ελεύθερο και να προτείνει τις δικές του λύσεις.

Περιμένετεγιαμιααπάντηση. Όταν κάνετε τις ερωτήσεις σας, περιμένετε να πάρετε απαντήσεις. Σε περίπτωση που το μικρό σας φύγει ενώ το ρωτάτε, επαναφέρετε αμέσως την κουβέντα και ζητήστε του ξανά απάντηση.

Απαντήστε του με ερώτηση.Αν στην ερώτηση «θέλεις να μοιραστείς το παιχνίδι με τον αδερφό σου;» σας απαντήσει αρνητικά, συνεχίστε με μια ερώτηση όπως «πώς πιστεύεις ότι θα νιώσει για αυτό;» ή «πότε μπορεί να παίξει εκείνος με το παιχνίδι;». 

Εκφράστε φωναχτά τη σκέψη σας.Πείτε του για παράδειγμα «πιστεύω ότι εσύ και ο αδερφός σου θα βρείτε έναν τρόπο για να λύσετε το πρόβλημα».

Σεβαστείτε τις επιθυμίες και τις ανάγκες του.Μην πιέζετε ένα παιδί να μοιραστεί τα πράγματά του αν δεν θέλει. Αν για παράδειγμα του προτείνετε να μοιραστεί το παιχνίδι και εκείνο αρνηθεί, ρωτήστε πότε πιστεύει πως θα είναι έτοιμο για να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φανεί γενναιόδωρο αν αισθανθεί πως μπορεί να πάρει εκείνο την απόφαση.  

Διευκολύνετετιςειρηνικέςαποφάσεις.Μην κάνετε δικό σας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα παιδιά σας και αντί να τους δίνετε έτοιμες λύσεις, καθοδηγήστε τα σωστά για να βρουν μια λύση από κοινού χωρίς να τσακωθούν.