Όσα δεν σας λέει η νηπιαγωγός του

Όσα δεν σας λέει η νηπιαγωγός του

9 πράγματα που θα ήθελε να σας πει η νηπιαγωγός του μικρού σας

Σκεφτήκατε ποτέ πως η νηπιαγωγός του μικρού σας θα ευχόταν να σας πει κάποια πράγματα αλλά δεν τολμάει; Για χάρη της φτιάξαμε μια λίστα με τις ανομολόγητες σκέψεις της που αφορούν το παιδί σας και που θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί καλύτερα στην καθημερινότητα του νηπιαγωγείου.

1. Δύσκολοι αποχωρισμοί.Όταν αφήνετε το μικρό σας στο νηπιαγωγείο το καλύτερο που έχετε να κάνετε στη συνέχεια είναι να φύγετε. Το να κάθεστε εκεί, να το νταντεύετε ή να το φιλάτε και να το αγκαλιάζετε κάνει τα πράγματα χειρότερα.Από τη στιγμή που θα φύγετε το πιο πιθανό είναι να κλάψει για 2 λεπτά και μετά να ηρεμήσει συνεχίζοντας κανονικά την ημέρα του.

2. Εκπαίδευση χρήσης της τουαλέτας. Όταν εκπαιδεύετε το μικρό σας στη χρήση της τουαλέτας, καλό είναι να του μάθετε και πώς να σκουπίζεται. Γιατί διαφορετικά σκεφτείτε πόσα παιδάκια θα πρέπει να σκουπίζει καθημερινά μια νηπιαγωγός!

3. Σωστό πρωινό.Τα γλυκά και οι χυμοί εμπορίου που έχουν πολλή ζάχαρη δεν αποτελούν ιδανικό πρωινό. Η ζάχαρη μπορεί να δώσει προσωρινά ενέργεια στο μικρό σας αλλά πολύ γρήγορα ο οργανισμός του θα καταρρεύσει. Επιλέξτε ένα θρεπτικό και υγιεινό πρωινό καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Διαβάστε σχετικά τα άρθρα μας «Δέκα κανόνες διατροφής» και «Τα καλύτερα snacks για νήπια».

 4. Αυτονομία στα γεύματα.Κάποια στιγμή το μικρό σας θα πρέπει να μάθει πώς να τρώει μόνο του χρησιμοποιώντας κουτάλι και πιρούνι. Το να το ταΐζετε μέχρι αυτή την ηλικία δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση.

5. Ασχημη συμπεριφορά. Αν το παιδί σας χτυπήσει κάποιο άλλο παιδί, το φταίξιμο προφανώς δεν είναι της δασκάλας. Φυσικά και επιβλέπει τα παιδιά στο μάθημα και στα διαλείμματα αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να βλέπει τα πάντα, ούτε να γνωρίζει πάντα τον λόγο που συνέβη κάθε περιστατικό. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι να σας ενημερώσει για να το γνωρίζετε και από εκεί και πέρα εσείς θα πρέπει να αναλάβετε δράση, θέτοντας όρια στο παιδί σας.

6. Αγρίμι στο σπίτι, ήρεμο στο σχολείο.Ακόμα και αν το μικρό σας συμπεριφέρεται στο σπίτι σαν αγρίμι, δεν σημαίνει πως κάνει το ίδιο και στο σχολείο, επομένως όταν η δασκάλα του σας λέει ότι είναι πολύ καλό, θα πρέπει να την πιστέψετε. Τα παιδιά συχνά αντιλαμβάνονται με ποιον μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια και συνήθως αυτοί δεν είναι οι δάσκαλοί τους.

7. Αφομοίωση γνώσεων. Για να συγκρατήσει όσα μαθαίνει στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να βάλετε και εσείς ένα χεράκι στο σπίτι. Υπάρχουν αμέτρητα εκπαιδευτικά, διασκεδαστικά παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να απομνημονεύσει λόγου χάρη τα γράμματα του αλφάβητου και τους αριθμούς.

8. Παιχνίδια. Δεν χρειάζεται να κουβαλάει παιχνίδια από το σπίτι, καθώς στο νηπιαγωγείο υπάρχουν αρκετά για να παίξει. Συνήθως ένα παιδί που φέρνει τα παιχνίδια του από το σπίτι, αφενός δεν τα μοιράζεται, αφετέρου αρέσκεται στο να τα επιδεικνύει στα άλλα παιδιά. Επιπλέον για κάποιο λόγο πάντα καταλήγουν σπασμένα.

9. Αγάπη.Αυτό είναι που πράγματι χρειάζεται το παιδί σας. Χρειάζεται να το ακούτε να σας διηγείται όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, να του αφιερώνετε χρόνο για παιχνίδι και χειροτεχνίες και να του διαβάζετε τα βράδια παραμύθια. Αξίζει ακόμα να του προτείνετε να σας βοηθάει στην προετοιμασία του δείπνου ακόμα και αν αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο και γενικά να του δείχνετε ότι αποτελεί προτεραιότητα για εσάς.