3 κανόνες για υγιεινή διατροφή

Κανόνες υγιείνής διατροφής

«Καλοί» υδατάνθρακες, «καλά» λιπαρά και θρεπτικό πρωινό είναι οι χρυσοί κανόνες της σωστής διατροφής

Σκέφτεστε καθημερινά τι να μαγειρέψετε την επόμενη ημέρα και ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώσει το παιδί σας για να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, αποφεύγοντας παράλληλα τόσα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή; Για να σταματήσει να είναι το φαγητό σπαζοκεφαλιά, ακολουθήστε 3 απλούς κανόνες και με βάση αυτούς γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με τα κατάλληλα τρόφιμα. Μετά η προετοιμασία κάθε γεύματος θα γίνει παιχνιδάκι.


Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε πως οι κατηγορίες που ακολουθούν είναι ένας εύκολος και χρήσιμος οδηγός που θα σας βοηθήσει στην προετοιμασία κατάλληλων γευμάτων, αλλά που όμως δεν καλύπτει πλήρως όλο το φάσμα της σωστής διατροφής για παιδιά και ενήλικες. Στο parentips θα βρείτε ειδικές κατηγορίες διατροφής που θα σας λύσουν κάθε απορία!

1. Καταναλώστε τους σωστούς υδατάνθρακες

Στα περισσότερα βιβλία διαίτης οι υδατάνθρακες δαιμονοποιούνται , συνεπώς θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι μια διατροφή χωρίς αυτούς είναι και σωστή. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει καθώς οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο του οργανισμού. Τα παιδιά ειδικά χρειάζονται υδατάνθρακες και μάλιστα αρκετούς, αν είναι πολύ δραστήρια. Αρκεί να καταναλώνουν τους «καλούς» υδατάνθρακες και να αποφεύγουν τους επεξεργασμένους. Για παράδειγμα η πίτσα, τα χάμπουργκερ και τα μπισκότα (και γενικά ότι έχει άσπρο αλεύρι) περιέχουν κορεσμένους υδατάνθρακες και πολύ ζάχαρη. Οι επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη μετατρέπονται σε λίπος. Επίσης, επειδή οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιέχουν λίγες θρεπτικές ουσίες για να επιβραδύνουν τη χώνεψη, μετατρέπονται σε γλυκόζη, δημιουργώντας γρήγορα το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα το μικρό σας να θέλει να ξαναφάει. Θα βρείτε τους «καλούς» υδατάνθρακες σε φρούτα και λαχανικά, στα φασόλια και τις φακές, στα προϊόντα ολικής αλέσεως, στο γάλα και στο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και στη βρώμη.

Διαβάστε ακόμα το «Υδατάνθρακες: η «βενζίνη» του οργανισμού».

Ψαράκια2. Καταναλώστε τα σωστά λιπαρά

Τα λιπαρά βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, στην παραγωγή των ορμονών που ελέγχουν το σώμα και διατηρούν το δέρμα νεανικό. Τα μικρά παιδιά τα χρειάζονται περισσότερο. Ο εγκέφαλος, ο οποίος εξαρτάται από τα λιπαρά για να λειτουργήσει, αναπτύσσεται πολύ τα πρώτα πέντε χρόνια. Έτσι το μικρό σας χρειάζεται μια διατροφή, όχι με χαμηλά λιπαρά, αλλά με τα «σωστά» λιπαρά. Μειώστε τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στο πλήρες γάλα και αποφύγετε τελείως τα τρανς λιπαρά, καθώς είναι τα χειρότερα. Υπόκεινται σε επεξεργασία για να διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά είναι ανθυγιεινά και κάνουν κακό στις αρτηρίες. Επίσης προσέξτε τα τρόφιμα που στην ετικέτα αναγράφεται χαμηλά λιπαρά, καθώς μπορεί να περιλαμβάνουν πολύ ζάχαρη για να είναι νόστιμα. Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνει το παιδί σας πολλά «καλά» λιπαρά είναι να σερβίρετε περισσότερο ψάρι. Υψηλά επίπεδα σε Ω3-Ω6 και χαμηλά επίπεδα σε υδράργυρο έχουν ο σολομός και οι σαρδέλες. Αν το μικρό σας αρνείται να φάει ψάρι, δοκιμάστε να το μαγειρέψετε και να το σερβίρετε με διαφορετικό τρόπο. Εκτός από το ψάρι, «καλά» λιπαρά θα βρείτε στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στα αβοκάντο και στα αυγά.

Διαβάστε επίσης: «Σύμμαχος υγείας με κωδικό Ω»

Θρεπτικό πρωινό

3. Μην παραλείπετε το πρωινό

Ένα θρεπτικό πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας που προσφέρει στο παιδί σας την απαραίτητη ενέργεια, ενώ βοηθάει στην πιο ισορροπημένη λήψη τροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε το πρωινό του μικρού σας να περιλαμβάνει «καλούς» υδατάνθρακες, κάποια «καλά» λιπαρά και κάποιες μεταλλικές ουσίες όπως ασβέστιο και σίδηρο.

Διαβάστε επίσης: «Νόστιμες ιδέες για πρωινό»