Παιδί, Μεγάλη Εβδομάδα και Νηστεία

Παιδί, Μεγάλη Εβδομάδα και Νηστεία

Να νηστέψει την Μεγάλη Εβδομάδα;

Παρότι δεν είναι ευεργετικό για ένα παιδί να ακολουθεί μία αυστηρή νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι επιζήμιο να νηστέψει την Μεγάλη Εβδομάδα ή και την εβδομάδα πριν από αυτήν (εάν είναι πάνω από 10-12 ετών). Αντιθέτως, μπορεί να ωφεληθεί, αφού:

  • Θα απέχει από τα ζωικά λιπαρά και τα ζαχαρούχα γαλακτοκομικά και θα «καθαρίσει» τον οργανισμό του.
  • Θα έρθει σε επαφή με έναν πιο μεσογειακό τρόπο διατροφής (όσπρια, λαδερά, δημητριακά κοκ.).
  • Θα διδαχθεί πειθαρχία και αυτοέλεχγο.

Ωστόσο, επειδή τα παιδιά έχουν ανάγκη το ασβέστιο, τον σίδηρο και την πρωτεΐνη καλό θα είναι να βρείτε τρόπο να τους τα προσφέρετε σε διαφορετικές μορφές.

  1. Καλή πηγή σιδήρου είναι τα όσπρια, τα οποία μπορείτε να τα σερβίρετε με μπόλικο λεμόνι ή να προσφέρετε στο παιδί μετά το γεύμα έναν φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Η βιταμίνη C θα βοηθήσει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Άλλες καλές πηγές σιδήρου είναι το σπανάκι, η σπιρουλίνα, τα αποξηραμένα βερύκοκα, το πασατέμπο, ο ηλιόσπορος, τα οστρακοειδή και η λιαστή ντομάτα.
  2. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα για λίγες ημέρες είναι οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα, ο φρέσκος μαϊντανός, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώση λαχανικά.
  3. Πλούσια τόσο σε ασβέστιο όσο και σε σίδηρο είναι το σουσάμι και τα παράγωγά του (ταχίνι).
  4. Μια εναλλακτική πηγή πρωτεϊνης είναι τα όσπρια σε συνδυασμό με ρύζι (φακόρυζο, ρεβυθάδα κοκ.). Τέλος, καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η βρώμη και η κινόα.