Ναι ή όχι στις δίαιτες;

Ναι ή όχι στις δίαιτες;

Τι γίνεται όταν ο έφηβος αποφασίζει να ακολουθήσει μία θαυματουργή δίαιτα που διάβασε σε κάποιο περιοδικό;

 *Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Κάθε τόσο ξεπηδούν κάποιες καινούργιες δίαιτες που υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο, για σκεφτείτε λίγο: εάν πράγματι κάποια από αυτές τις «θαυματουργές» δίαιτες ήταν όντως αποτελεσματική, η επιδημία της παχυσαρκίας δεν θα είχε ήδη ξεπεραστεί; Πιθανότατα! Αλλά για να αυξάνεται κάθε τόσο το ποσοστό παχυσαρκίας στον πλανήτη τότε μάλλον οι δίαιτες δεν είναι λύση!

 Όσον αφορά στον έφηβο, τώρα, με το να ενθαρρύνετε ή να στηρίζετε τις προσπάθειες να ακολουθήσει κάποια από αυτές τις δίαιτες της μόδας, του δίνετε το μήνυμα ότι η δίαιτα είναι απαραίτητη και αποδεχτή. Αυτό, όμως, δεν είναι ένα σωστό μήνυμα αφού η κατάκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους βρίσκεται στην βελτίωση της διατροφής και στην υιοθέτηση ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής εν γένει (και όχι για μερικές μόνο εβδομάδες).

Αν ο έφηβός σας αρχίζει να αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες για να χάσει βάρος, βοηθήστε τον συζητώντας εξονυχιστικά για το πρόγραμμα που επέλεξε. Στόχος σας είναι να κατανοήσει πως κανένα πρόγραμμα απώλειας βάρους δεν είναι κατάλληλο για εφήβους, αλλά πως στην συγκεκριμένη ηλικία χρειάζεται επαρκείς θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσει την ανάπτυξή του.

 Εάν οι δικές σας προσπάθειες δεν έχουν αποτέλεσμα, καλό είναι να το φέρετε σε επαφή με έναν γιατρό. Εκείνος θα τους εξηγήσει αναλυτικά πόσο συνηθισμένο και θεμιτό είναι στην αρχή της εφηβείας να αναπτύσσει ένα φυσιολογικό, πρόσκαιρο πάχος, το οποίο οφείλεται σε μια επερχόμενη έκρηξη ανάπτυξης ή αποτελεί προετοιμασία για τον έμμηνο κύκλο. Φυσικά, εάν το παιδί χρειάζεται όντως να χάσει βάρος (και αυτό είναι κάτι που μόνο ένας γιατρός μπορεί να κρίνει), τότε καλό είναι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει να σχεδιαστεί και να παρακολουθηθεί από κάποιον επαγγελματία διατροφολόγο.

Δίαιτα

Οι μαγικές δίαιτες που κατά καιρούς γίνονται της μόδας είναι στην πλειονότητά τους ανθυγιεινές και δεν προσφέρουν μόνιμη λύση. Για να καταλάβετε εάν η μαγική συνταγή που σας έταξαν είναι πράγματι αποτελεσματική, κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  1. Ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή;
  2. Μιλά για απώλεια βάρους άνω του ενός κιλού την εβδομάδα;
  3. Λέει ότι δε χρειάζεται άσκηση;
  4. Χρειάζεται να αγοράσετε ειδικές τροφές, χάπια, σκόνες ή άλλα προϊόντα;

Εάν κάτι από τα παραπάνω ισχύει, τότε ακολουθήστε την λαϊκή σοφία και «κρατήστε μικρό καλάθι». Κι επειδή οι έφηβοι είναι εξίσου ή και περισσότερο επιρρεπείς από τους ενήλικες στις υποσχέσεις των θαυματουργών προγραμμάτων διαίτης, μιλήστε οπωσδήποτε μαζί του για τους κινδύνους και τις απογοητεύσεις που φέρνουν αυτές οι απατηλές υποσχέσεις για γρήγορη απώλεια βάρους.