Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει υγιή σχέση με το σώμα του, το φαγητό και την άσκηση!
Από την ηλικία των 3 ετών τα παιδιά ξεκινούν να λαμβάνουν από τους γονείς τους τα πρώτα σήματα σχετικά με την εικόνα του σώματός τους. Μέχρι να φτάσουν στο δημοτικό πολλά παιδιά –κυρίως κορίτσια- δείχνουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετικά με το σώμα τους, ενώ παρουσιάζουν και τα πρώτα σημάδια διατροφικών διαταραχών. Για αυτό είναι σημαντικό να επεμβαίνετε διακριτικά στον τρόπο ζωής του παιδιού σας (διατροφή+άσκηση), ώστε να αποκτήσει υγιείς συνήθειες και καλή ψυχολογία. Ακολουθούν 6 πολύ σημαντικά μαθήματα
1. Ποτέ μην κρίνετε αρνητικά το σώμα σας μπροστά στο παιδί σας. Εκφράσεις όπως «είμαι σαν φώκια», «τα μπούτια μου δείχνουν χοντρά με αυτό το παντελόνι» ή «κοίτα πως πετάει η κοιλιά μου» στέλνουν αρνητικά σήματα. Φυσικά και είναι θεμιτό να θέλετε να βελτιώσετε την υγεία και την εικόνα σας αλλά δεν πρέπει από αυτό να εξαρτάται ούτε η αυτοπεποίθηση ούτε η διάθεσή σας.
2. Πετάξτε την ζυγαριά και σταματήστε να ζυγίζεστε κάθε τρεις και λίγο. Αφήστε το ζύγισμα για το φαρμακείο γιατί το να ανεβοκατεβαίνετε καθημερινά στην ζυγαριά του προσφέρει μια διαστρεβλωμένη προοπτική σε σχέση με το βάρος και το σώμα.
3. Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σας στην τηλεόραση, στα περιοδικά και τα άλλα μέσα που παρουσιάζουν μια μη ρεαλιστική εικόνα για το πώς πρέπει να δείχνει το ανθρώπινο σώμα.
4. Ενθαρρύνετε την φυσική δραστηριότητα ως έναν σημαντικό τρόπο διατήρησης της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας και όχι ως τρόπο ελέγχου του σωματικού βάρους.
5. Το ίδιο ισχύει και με το φαγητό. Επικεντρωθείτε στο πως η κάθε τροφή ενισχύει ή επιβαρύνει τον οργανισμό μας, χωρίς να σχολιάζετε το αποτέλεσμα που έχουν στο σωματικό βάρος. Μετρήστε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά […] και όχι θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες.
6. Δώστε σημασία σε χαρίσματα που το παιδί διαθέτει εκτός από την εξωτερική του εμφάνιση (μυαλό, φαντασία, δημιουργικότητα κοκ) αλλά μην ξεχνάτε να του αναφέρετε και πόσο όμορφο δείχνει.