Το κλάμα είναι υγεία!

Αφήστε το να κλάψει!

Το κλάμα λειτουργεί σαν μια μορφή κάθαρσης και βελτιώνει τη διάθεση υπό προϋποθέσεις

Του λέτε πως «τα μεγάλα παιδιά δεν κλαίνε» όταν είναι έτοιμο να ξεσπάσει σε λυγμούς επειδή είναι λυπημένο, νευριασμένο ή έχει άγχος, μεταφέροντας το μήνυμα στο έφηβο παιδί σας ότι το κλάμα δεν είναι αποδεκτό, δηλώνει αδυναμία ή ντροπή; Κι όμως οι επιστήμονες έχουν τελείως διαφορετική άποψη: το κλάμα είναι ένας αποτελεσματικός και υγιής τρόπος αποφόρτισης από τα έντονα συναισθήματα.

Το κλάμα αποτελεί ένα είδος κάθαρσης. Είναι σαν άμυνα του οργανισμού, που επιτρέπει το ξέσπασμα και τον απεγκλωβισμό από συναισθήματα που συσσωρεύονται και δημιουργούν μεγάλη εσωτερική πίεση. Έτσιένα «καλό» κλάμαμπορείναβελτιώσειτηδιάθεση. Εκτός από μορφή κάθαρσης αποτελεί και την αφορμή για να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, καθώς εκδηλώνει συναισθήματα και ρίχνει τις άμυνες, αφήνοντας χώρο για επαφή με τον εσωτερικό κόσμο του άλλου. Ωστόσο για να μπορεί το κλάμα να βελτιώσει τη συναισθηματική υγεία ενός εφήβου ή ενός ενήλικα απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες.

  • Κλαίει καλύτερα όποιος κλαίει στον ώμο του άλλου. Και συγκεκριμένα στον ώμο ενός ανθρώπου που αγαπάει και εμπιστεύεται. Η «κάθαρση» είναι πολύ μεγαλύτερη όταν στηρίζετε το παιδί σας που κλαίει ή αν αυτό απευθύνεται σε έναν φίλο του παρά όταν κλαίει μόνο του.
  • Το κλάμα είναι ανακουφιστικό όταν πρώτα έχει λυθεί το πρόβλημα. Παροτρύνετε το παιδί σας να λύσει το πρόβλημα και μετά να κλάψει αν το αισθάνεται. Αν κλαίει πριν διαχειριστεί την κατάσταση το πιθανότερο είναι να νιώσει χειρότερα από ότι ήταν πριν.
  • Το κλάμα βοηθάει όταν ο χώρος είναι κατάλληλος. Είναι σημαντικό να βεβαιωθεί ότι βρίσκεται στον κατάλληλο χώρο γιατί η ντροπή ή η αμηχανία που ίσως αισθανθεί αν κλάψει σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε κάποιον που δεν θέλει δεν θα βελτιώσουν τη διάθεσή του.
  • Το κλάμα δεν βοηθάει σε περίπτωση διαταραχής. Οι άνθρωποι που πάσχουν από βαριάς μορφής κατάθλιψη ή διαταραχές άγχους είναι λιγότερο πιθανό να νιώσουν καλύτερα μετά το κλάμα. Σε περίπτωση που η διάθεσή του χειροτερεύει μετά το κλάμα επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό.