Σε δύσκολες στιγμές…

Σε δύσκολες στιγμές…

Βοηθώντας το παιδί σας να διαχειριστεί μια κρίση στην οικογένεια

*Με τη συνεργασία της συμβούλου ψυχικής υγείας ψυχοθεραπεύτριας, Μίνας Κάνταρου.

Μακάρι η ζωή να ήταν πάντα μόνο στιγμές ευτυχίας και χαράς, επιτυχίες και ευκολίες. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, πόσω μάλλον στους καιρούς που ζούμε. Αυτό σημαίνει πως σαν οικογένεια θα έχετε να αντιμετωπίσετε και δύσκολες στιγμές. Τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση; Πώς διαχειρίζεστε την κατάσταση ως γονείς και πώς βοηθάτε το παιδί σας να τη διαχειριστεί;

Μη φοβάστε τα συναισθήματα. Συνήθως οι γονείς από ένστικτο προστατεύουν τα παιδιά από τη σκληρή πραγματικότητα και από τα αρνητικά συναισθήματα για να μην πληγωθούν. Ωστόσο, η ζωή εκτός από χαρές και αθωότητα, έχει και δυσκολίες, απογοητεύσεις, πόνο, αποτυχίες και ένα παιδί χρειάζεται να μάθει να τα αντιμετωπίζει όλα αυτά.

Κάθε φορά που καλύπτετε κάτι άσχημο, που κρύβετε τη στενοχώρια και συγκαλύπτετε τον πόνο, του στέλνετε το μήνυμα ότι όλα αυτά τα συναισθήματα πρέπει να αποφεύγονται, ότι είναι ασήμαντα, ότι αποτελούν «λάθος». Όμως αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι δυνατά και όχι να έχουν μεγαλώσει μέσα σε μια γυάλα φροντίστε να δώσετε αξία σε όλα τα συναισθήματα βοηθώντας τα έτσι να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Μην κρύβετε, λοιπόν, τις δυσκολίες της ζωής, αφού αυτές βοηθούν στην ωριμότητα και την ανάπτυξη  της προσωπικότητας τους.

Προσπαθήστε να δείτε την πραγματικότητα με τα μάτια του παιδιού σας. Κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητα και πιθανόν να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Αυτό σημαίνει πως το παιδί σας μπορεί να αντιδρά διαφορετικά ή να αισθάνεται διαφορετικά από εσάς σε κάθε εμπειρία ή γεγονός. Επομένως, προτού επιχειρήσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί μια κατάσταση (π.χ. το γεγονός ότι χάσατε τη δουλειά σας, τον θάνατο ενός παππού), διαπιστώστε πώς ακριβώς την αντιλαμβάνεται ή πώς αισθάνεται για αυτή.    

Φροντίστε τον εαυτό σας.Τα παιδιά χρησιμοποιούν την μίμηση, οποτε ανάλογα με το πως συμπεριφέρεστε εσείς θα συμπεριφερθούν κι αυτά. Πριν βοηθήσετε, λοιπόν, το παιδί σας, βασικό είναι να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Γιατί πώς θα είστε καλοί γονείς αν είστε αγχωμένοι, πιεσμένοι ή έχετε κατάθλιψη; Αν δεν μπορείτε να ανακτήσετε την ισορροπία σας μέσα στην οικογένειά σας, βρείτε έναν άλλο τρόπο για να χαλαρώσετε, όπως το περπάτημα, ένα καλό βιβλίο, η επικοινωνία με έναν φίλο.

Αναζητήστε βοήθεια. Αν η κατάσταση στην οποία έχετε βρεθεί είναι πολύ δύσκολη και αδυνατείτε να τη διαχειριστείτε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού τόσο για εσάς τους ίδιους ή για το παιδί σας.