Εύκολες νίκες, δύσκολες επιδράσεις

Εύκολες νίκες, δύσκολες επιδράσεις

Γιατί το να νικάει πάντα εύκολα δεν αποτελεί πλεονέκτημα;

Αναμφίβολα θα χαίρεστε όσο και εκείνο όταν τα καταφέρνει στο σχολείο, στα αθλήματα, στις δραστηριότητες, όταν κερδίζει βραβεία και όλοι οι βαθμοί στους ελέγχους του είναι άριστα. Το να κερδίζει εύκολα και σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής του είναι ευχάριστο αλλά το παράδοξο είναι ότι η πρωτιά και δη η εύκολη, δεν αποτελεί πάντα πλεονέκτημα. Ας δούμε τους λόγους.

Η εύκολη επιτυχία και η επιβράβευση που συνήθως τη συνοδεύει, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις επιλογές του επιτυχόντα για το πόσο εύκολη ή δύσκολη θα είναι η επόμενη πρόκληση που θα αποφασίσει να αντιμετωπίσει. Πολλές φορές τα παιδιά που νικούν εύκολα, επιλέγουν εύκολες δραστηριότητες για να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων τη νίκη καθώς δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την ήττα και την αποτυχία. Από την άλλη, υπάρχει η πιθανότητα, κάποιο παιδί να μην ικανοποιείται από κάτι αν δεν είναι αρκετά δύσκολο και να αντιμετωπίζει με άρνηση ή αδιαφορία οτιδήποτε φαντάζει στα μάτια του απλό.

Μερικά από τα ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί που κερδίζει εύκολα είναι το αίσθημα της υπεροχής, του ναρκισσισμού, ο φόβος της αποτυχίας, η ανικανότητα να προσαρμοστεί μετά από μια αποτυχία, το αίσθημα του ανικανοποίητου.

Για να αποφευχθούν τα παραπάνω μπορείτε:

  • Αντί να επιβραβεύετε το παιδί σας μετά από κάθε επιτυχία για την νίκη του, εστιάστε στην προσπάθεια, δείχνοντάς του πώς αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Μάθετε στο μικρό σας πως η ικανοποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη όταν επιτύχει κάτι για το οποίο μόχθησε αρκετά.
  • Δώστε του ευκαιρίες και κίνητρα για να δοκιμάζει καινούργιες δραστηριότητες. Αυτό θα του αφήσει το περιθώριο να κάνει λάθη, τα οποία θα το μάθουν να αντέχει σε μια ενδεχόμενη δυσκολία ή αποτυχία και να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του για να συνεχίσει ξανά.
  • Δώστε του κίνητρα να ασχολείται με δραστηριότητες και πράγματα που αγαπά, εστιάζοντας στο ενδιαφέρον, τις γνώσεις και τις ικανότητες που θα αποκτήσει ενώ ασχολείται με κάτι, παρά στη νίκη. Αυτό θα το μάθει να δραστηριοποιείται επειδή αγαπάει κάτι και όχι επειδή θέλει να ξεπεράσει τους άλλους και να έχει την πρωτιά.