Εσωτερική Ομορφιά: 7 πράγματα που πρέπει να πεις στο παιδί σου!

Εσωτερική Ομορφιά: 7 πράγματα που πρέπει να πεις στο παιδί σου!

Σε έναν κόσμο που έχει σε τόσο μεγάλη εκτίμηση την εικόνα, πως μπορείς να πείσεις ένα παιδί πως η εσωτερική ομορφιά είναι αυτό που μετράει περισσότερο;

Προχωράς στον δρόμο και βλέπεις ανθρώπους ελκυστικούς και καλοντυμένους να χαζεύουν τα εξώφυλλα των περιοδικών, τα τραβούν selfies και να ποστάρουν φωτογραφίες στο instagram. Βλέπεις γυμνασιόπαιδα βαμμένα και χτενισμένα στην εντέλεια να περιμένουν το πρωινό κουδούνι χαζεύοντας νωχελικά το κινητό τους. Ακούς στα Hondos Center νήπια να ζητούν από την μαμά τους να τους πάρει κραγιόν και σκιές για τα μάτια. Και κάπου εκεί αναρωτιέσαι: σε έναν κόσμο που έχει σε τόσο μεγάλη εκτίμηση την εικόνα, πως μπορείς να διδάξεις σε ένα παιδί την αξία της εσωτερικής ομορφιάς;

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Λατρεύω να κάνω περιποιήσεις προσώπου, να βάζω μάσκες, να βάφομαι και να ντύνομαι ωραία. Όλοι μας θέλουμε να είμαστε εξωτερικά ελκυστικοί! Ωστόσο, όταν αυτό γίνεται εμμονή, όταν καθορίζεις την αξία σου ως άνθρωπος από το πόσο κοντά είναι η εικόνα σου στα λανθασμένα και κατασκευασμένα πρότυπα της βιομηχανίας μόδας και ομορφιάς, όταν σταματάς να χαμογελάς με την καρδιά σου από φόβο μήπως κάνεις ρυτίδες, τότε κάτι έχει πάει στραβά.

Κι επειδή σε έναν τέτοιο κόσμο φαίνεται να μεγαλώνουν τα παιδιά του σήμερα, καλό θα ήταν να δώσουμε σημασία στον τρόπο που θα τα διαπαιδαγωγήσουμε ως προς αυτό το θέμα. Ακολουθούν, λοιπόν, 7 πράγματα που καλό θα ήταν να λέμε στα παιδιά μας.

1) « Έχεις ένα υπέροχο σώμα»

«Σε παρακαλώ μην μετράς τον εαυτό σου με στόχο να αγγίξεις τα νούμερα των μοντέλων. Είσαι μοναδικός! Δεν υπάρχει κάποιος σαν κι εσένα, ούτε πρόκειται να υπάρξει. Πρέπει να αγαπάς το σώμα, το πρόσωπο, το δέρμα και τα μαλλιά σου, όπως ακριβώς είναι. Επικεντρώσουν στο να κρατάς τον εαυτό σου υγιή και δυνατό, ώστε να μπορείς να κάνεις όλα αυτά που θέλεις».

2) «Δεν χρειάζεσαι κάποιον να σου πει ότι είσαι όμορφος/η»

«Μην αναζητάς την επιβεβαίωση στους άλλους. Αποφάσισε μόνος/η σου τι είναι αυτό που σε κάνει όμορφο και μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε πείσει για το αντίθετο».

3) «Δεν χρειάζεται να ολοκληρωθείς μέσω ενός άλλου ατόμου»

«Η κοινωνία τείνει να καθορίζει την αξία σου από το αν έχεις παντρευτεί ή έχεις κάνει παιδί. Ωστόσο, ο γάμος και η μητρότητα/πατρότητα είναι θέμα προσωπικής επιλογής και το μήνυμα ότι χωρίς αυτά δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος, επιτυχημένος ή ολοκληρωμένος είναι λανθασμένο. Πάρε χρόνο για να κατανοήσεις τον εαυτό σου και να ακούσεις την καρδιά σου, ώστε να δεις εάν αυτή είναι μια πραγματικά δική σου επιλογή.

4) «Δεν χρειάζεται να επιδεικνύεις την σεξουαλικότητά σου»

«Η σεξουαλικότητά σου είναι μόνο ένα μέρος του υπέροχου εαυτού σου και δεν χρειάζεται να την υπερπροβάλεις, όπως κάνουν τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που αποθεώνουν το σεξ απίλ.

5) «Οι δυνατότητές σου καθορίζονται από τον τρόπο που ορίζεις τον εαυτό σου»

«Θα υπάρξουν πολλοί που θα προσπαθήσουν να ασκήσουν ψυχική, συναισθηματική ή και σωματική βία πάνω σου. Υποτιθέμενοι φίλοι θα διαδώσουν κακόφημα κουτσομπολιά, ενώ άλλοι θα θελήσουν να σε πείσουν να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις.  Μόνο γνωρίζοντας σε βάθος τον εαυτό σου και αναπτύσσοντας μια ισχυρή ταυτότητα, ανεξάρτητα από την εξωτερική σου εμφάνιση, θα καταφέρεις να αντισταθείς στις πιέσεις και να αντιμετωπίσεις τον κόσμο με αυτοπεποίθηση».

6) «Μέσα στο σώμα σου κατοικεί η ψυχή σου»

«Δεν είσαι μόνο το σώμα και η προσωπικότητά σου. Μέσα σου κατοικεί μία δύναμη γεμάτη αγάπη και σοφία. Ονομάζεται ψυχή και είναι μια ενέργεια που δεν μπορείς να δεις αλλά μπορείς να αισθανθείς. Μείνε συνδεδεμένος/η μαζί της γιατί είναι ο πυρήνας του ποιος πραγματικά είσαι. Θα σε οδηγεί πάντα στην σωστή κατεύθυνση και να σε ηρεμεί σε καταστάσεις αβεβαιότητας.

7) «Οι ιδέες σου έχουν αξία. Να τις εκφράζεις!»

«Η δική σου οπτική για τα πράγματα είναι σημαντική και έχει αξία. Μην αφήνεις τον φόβο της αποτυχίας ή της κριτικής να σε σταματήσει από το να εκφραστείς. Υπερασπίσου όλα όσα πιστεύεις, αλλά κάντο με ευγένεια και σεβασμό».