Όλα όσα έχει ανάγκη το έφηβο παιδί σας

Όλα όσα έχει ανάγκη το έφηβο παιδί σας

Προσφέρετε όσα χρειάζεται για να διανύσει χωρίς προβλήματα την εφηβική ηλικία

Για να καταλάβετε το παιδί σας που διανύει τη δύσκολη εφηβική ηλικία, για να το πείσετε να μοιραστεί μαζί σας τις επιθυμίες και τις σκέψεις του, ακόμα και για να θέσετε αποτελεσματικά όρια πρέπει να φροντίζετε να έχετε μια στενή σχέση μαζί του, με άλλα λόγια να βρίσκεστε κοντά του. Για να το πετύχετε αυτό αλλά και για να περάσετε από το εφηβικό στάδιο χωρίς ατελείωτες διαμάχες και προβλήματα προσφέρετε στο παιδί σας όλα αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη.     

Ένα ασφαλές περιβάλλον για να κατανοήσει τον εαυτό του.Το να διανύει κανείς την εφηβική ηλικία δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Η αλλαγή είναι το μότο αυτής της περιόδου, αλλαγή στην εμφάνιση, στον τρόπο ομιλίας, στα ενδιαφέροντα, στη διάθεση. Και επειδή οι αλλαγές αυτές δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία, καμιά φορά ένας έφηβος το μόνο που χρειάζεται από τους γονείς του είναι ένα περιβάλλον όπου με ασφάλεια θα μπορεί να κατανοήσει τον εαυτό του.     

Όρια. Χρειάζεται να γνωρίζει τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. Είναι πολύ πιθανό να αντιστέκεται στους κανόνες αλλά βαθιά μέσα του θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν γνωρίζει πως κάποιοι κανόνες είναι απαράβατοι. Φροντίστε να είστε ξεκάθαροι και συνεπείς σε ότι αφορά τους κανονισμούς που είναι αδιαπραγμάτευτοι, έχοντας κατά νου ότι τα όρια ισοδυναμούν με την αίσθηση ασφάλειας.

Αλλά και ελευθερία. Μέσα στα όρια αυτά που θα έχετε θέσει, ο έφηβος έχει ανάγκη από κίνητρα και ενθάρρυνση για να δοκιμάσει νέα πράγματα, να πάρει ασφαλή ρίσκα και να ανακαλύψει την περιπέτεια. Αν του προσφέρετε δυνατότητες για συναρπαστικές δραστηριότητες αλλά και κίνητρα για να χτίσει τον χαρακτήρα του, έχετε εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την απουσία προβλημάτων, επειδή λόγου χάρη θεωρεί ότι τον καταπιέζετε ή επειδή ενεργεί ανεύθυνα.

Κάποιον να τον ακούει. Και μάλιστα χωρίς να τον κατακρίνει διαρκώς ή να προσπαθεί να τον χειραγωγεί. Ακόμα και ο πιο ατίθασος ή εσωστρεφής έφηβος έχει ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον. Δοκιμάστε λοιπόν όταν είστε οι δυο σας να κάνετε ξεκάθαρο ότι θέλετε να ακούσετε για τα ενδιαφέροντα και τις σκέψεις του, ότι είστε ανοιχτοί και άνετοι για να συζητήσετε τα πάντα, ακόμα και τα πιο δύσκολα θέματα.

Αίσθηση του χιούμορ. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τη σχέση σας από ένα καλό γέλιο ή τη δυνατότητα να κάνει αστεία μαζί σας. Αυτό θα τον βοηθήσει να είναι πιο άνετος στην επικοινωνία μαζί σας. Εκτός αυτού η καλή αίσθηση του χιούμορ θα βοηθήσει το παιδί σας να ξεπεράσει πολλές κακοτοπιές αργότερα στη ζωή, επομένως φροντίστε και με το παράδειγμα σας να την ενθαρρύνετε. 

Αγκαλιά. Το πιο πιθανό είναι να αρνείται την αγκαλιά και τα φιλιά σας. Ωστόσο κατά βάθος επιθυμεί εκδηλώσεις τρυφερότητας από την πλευρά σας. Διατηρώντας μια απόσταση, μην εγκαταλείψετε εντελώς τις αγκαλιές ή ένα φιλί στο μάγουλο μια στο τόσο, που σίγουρα θα απολαμβάνει ακόμα και αν δεν το δείχνει.

Ειλικρινές ενδιαφέρον. Ξέρετε τι είναι αυτό που αγαπάει περισσότερο, τι τον παθιάζει; Φροντίστε να το μάθετε ή να το αγαπήσετε και εσείς. Το ειλικρινές ενδιαφέρον θα ανοίξει πολύ περισσότερες πόρτες από όσες φαντάζεστε.

Συγχώρεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο έφηβος θα κάνει λάθη και μάλιστα πολλά. Υπάρχει πιθανότητα να φτάσετε σε σημείο που να αναρωτιέστε τι έφταιξε. Αν ξέρετε όμως τι έχετε να περιμένετε τότε δεν θα πέσετε από τα σύννεφα. Και φυσικά οι επιπτώσεις θα υπάρξουν αλλά θα πρέπει αντίστοιχα να υπάρχει και η συγχώρεση από την πλευρά σας. 

Καθοδήγηση. Ο έφηβος χρειάζεται από εσάς καθοδήγηση, παρόλο που η συμπεριφορά του και οι αντιδράσεις του μπορεί να δείχνουν το αντίθετο. Όποτε έχετε την ευκαιρία χαρίστε του μερικά ενθαρρυντικά λόγια, συμβουλεύστε τον, πείτε του κάτι που θα έκανε ένας άνθρωπος που θαυμάζει και δώστε του σωστές κατευθύνσεις όταν μοιάζει χαμένος.         

Ενθάρρυνση.Παρόλο που πολλές φορές σας φέρνει στα όριά σας, θυμηθείτε πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο χρειάζεται την ενθάρρυνσή σας. Χρειάζεται να πιστεύετε σε αυτόν και να του το λέτε.

Ένα παράδειγμα.Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να αποτελέσετε το παράδειγμα του ανθρώπου που θέλετε το παιδί σας να γίνει. Φροντίστε λοιπόν να είστε συνεπείς σε ό,τι του διδάσκετε και έχετε πάντα υπόψη σας ότι ακόμα και αν δεν το δείχνει, το παιδί σας παρατηρεί και κατανοεί το σωστό και το λάθος μέσα από τις δικές σας πράξεις.